Едва 3% от българите изпращат SMS всеки ден

Едва 3% от българите изпращат SMS всеки ден

Поръчани от VIVACOM маркетингови проучвания на агенция “Галъп Интернешънъл” показват как се променят нагласите на българските потребители на мобилни устройства. Резултатите показват, че потребителите на мобилни услуги все по-рядко използват телефоните си само за обаждания. Оказва се, че в рамките на година делът на потребителите, използващи телефона само за разговори, е намалял от близо 60% до 51%. В същото време вече близо 10% от потребителите ползват карти с включена услуга само мобилен интернет и боравят единствено с интернет връзката на мобилното си устройство – за година техния брой се е увеличил с над 2%.

Класическите текстови съобщения губят позиции за сметка на популярните приложения за комуникация. Според резултатите едва 3% от потребителите пращат SMS всеки ден, а 28% ползват ежедневно приложения като Viber, WhatsApp или Facebook Мessenger. Употребата на гласова поща и MMS също намалява драстично – съответно едва 2% и 1% от анкетираните ежедневно ползват такива услуги. Всеки ден социалните мрежи като Facebook, Twitter и LinkedIn се посещават през телефона от 36% от анкетираните, а към услугите на интернет търсачки прибягват 33%.

Интересно е, че въпреки бързите мобилни мрежи едва 2% от българите гледат телевизия на телефона си всеки ден. Оказва се, че най-използваното мобилно приложение от потребителите на мобилен интернет в България е Facebook, а на второ място е Viber. Близо една четвърт от българските потребители на мобилен интернет вече пазаруват онлайн през телефона си, а в края на 2016 те са били само 15 %.

 • Те тия градове промениха и сайтовете, за да не работят леките приложения за смс...
  tzincbg
 • Напълно споделям мнението ти. Масово операторите не включват пакети със смс-и в плановете си. Мтел например дори предлага пакет интернет за Viber, с цел да насърчава писането на собщения през интернет. Аз си го обяснявам, че така си намаляават разходите. Когато смс-а е в рамките на един оператор е нищо като разход, но когато е между операторите явно им струва доста. Смс-а е полезен, когато отсрещната страна не ползва смартфон, или пък няма пакет интернет. Имаш услугата потвърждение за доставено съобщение. Бях отворил тема даже във форума, където се коментира дори тенденцията за оскъпяване на смс-те, на фона на съседна Румъния, където са доста евтини. Така че, българите не пращат вече смс-и, защото 25ст. за смс им се вижда доста солено. http://www.mobilebulgaria.com/forum/read/post/536815/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%89-sms-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8
  tokamak
 • Радвам се да чуя, че все пак може нещо да се прави с ябълките ;)
  Leo Kolev
 • Ние с ябълките можем да си пращаме помежду си SMS-и през iMessage [B]безплатно[/B] (единственото условие е да имаш интернет на телефона).
  centur
 • Ние с ябълките можем да си пращаме SMS през iMessage безплатно (единственото условие е да имаш интернет на телефона).
  centur
 • А ако нямаш мобилен Интернет? Ще кажеш, че имаш, затова този въпрос не стои пред теб. :D И ще си прав. На мен просто не ми харесва, че приписват "залязването" на СМС-ите на нежеланието на хората да ги използват. Когато си принуден, много ясно, че няма да ги използваш. Изкуствено задушиха употребата на кратките текстови съобщения за общуване в България. Жалко. :( mod edit: Придържай се към темата без излишни подмятания!
  Doondie
 • То си има [B]WhatsApp[/B] и [B]Viber[/B] за тази цел. От години не съм изпращал СМС на никого.
  Nik_21
 • Само паркиращите в зоитев София😉
  Be happy