Facebook премисля плановете си за криптовалутата Libra

След съпротива от страна на регулаторите Facebook ще свие значително амбициозните си планове за разширяване на световната финансова система с нова дигитална валута. Според източници на The Information социалната мрежа се е поддала на натиска на регулаторите и е решила засега да не пуска криптовалутата Libra в своите услуги. Твърди се, че вместо нея ще предложи на потребителите дигитални версии на съществуващи валути като американски долар и евро.

Компанията все още възнамерява да пусне свой дигитален портфейл, който ще позволи на потребителите да правят покупки и да получават и изпращат пари, но разпространението му ще бъде забавено с няколко месеца до есента. Организацията Libra Association, която беше основана от Facebook, ще продължи своята работа и планира отделно да пусне Libra токен, който ще бъде подкрепен от комбинация от установени валути, но засега не е ясно как ще се използва.

Създаването на дигиталната валута Libra беше обявено през лятото на миналата година, а Facebook заяви, че с нея иска да направи плащанията по-лесни и по-евтини. Тогава беше основана и асоциацията, в която членуват компании като Lyft, Spotify и Shopify, но по-късно след критики от страна на властите от проекта се оттеглиха важни членове като Mastercard и Visa. През миналата есен най-големите световни икономики предупредиха, че криптовалути като Libra представляват риск за глобалната финансова система.

Източник: The Information

  • Не ги е страх, просто всички се отказаха от тях.
    fintaraBG
  • Страх ги е... Ако Фейсбук си има собствена валута, ще стане независим от държавата... Ще стане най влиятелната валута... Ще е като държава без граници...
    iDiDiT