Huawei Mate 30 Pro получава EMUI 11

Huawei Mate 30 Pro получава EMUI 11

Серията смартфони Huawei Mate 40 дебютира с новия графичен интерфейс EMUI 11, а сега компанията започна разпространението му и за Mate 30 Pro. Припомняме, че заради американските санкции в него липсват услугите и приложенията на Google. Освен това интерфейсът е базиран на Android 10.

Препоръчани оферти

Обновлението е с версия EMUI 11.0.0.145 и размер 3.18GB. Както обикновено, процесът е поетапен и може да измине известно време, преди актуализацията да достигне до всички потребители.

Най-отличителните промени в EMUI 11 са функционалностите за многоекранна работа и такава при разделен екран. Tези черти са извадени на преден план вместо да са трудно достъпни. Страничният панел Smart Multi-Window може да бъде активиран с жест от всяка една част на интерфейса. По този начин имате бърз достъп до избрани приложения, които могат да бъдат стартирани в режим за мултитаскинг.

Така включените програми се отварят в прозорци, които могат да бъдат оразмерявани и местени. Режимът always-on на дисплея също се сдобива с нови опции за персонализация. Налични са нови стилове и дори анимирани ефекти. Сред възможностите е и такава за избор на снимка от галерията, която ще бъде трансформирана в подходяща цветова гама.

Анимациите при навигация през системния интерфейс са оптимизирани за работа при дисплеи с по-висока честота на опресняване. От компанията съобщават, че са инвестирали дълги часове в изследвания за това как потребителите възприемат тези ефекти и къде гледат очите в такива ситуации.

Част от EMUI 11 е и третата версия на системата за многоекранна колаборация, като чрез нея ще е възможно управлението на до три приложения в Android през компютъра. За целта трябва да използвате преносим компютър на Huawei.

Налични са и други по-ограничени промени като подобрения на системните приложения и начините, по които системата работи с потребителските разрешения. Един пример за това е показването в полето с известия на индикатори, когато някое приложение използва микрофон, местоположение или камерата.

Източник: XDA Developers