Huawei Mate 8, P9 и P9 Plus ще получат Android 7.0 в началото на 2017

Huawei Mate 8, P9 и P9 Plus ще получат Android 7.0 в началото на 2017

Преди седмица Huawei представи фаблета Mate 9 и обяви, че това е първото устройство на компанията, което използва Android 7.0 с интерфейса EMUI 5. Най-новото издание на фирмената софтуерна обвивка за Android прилича визуално на предшественика си, но всъщност носи някои съществени промени. Компанията най-сетне е добавила опция за показване на инсталираните приложения в отделна секция, която може да бъде активирана в настройките – така няма да се налага да инсталирате допълнителен лаунчер ако искате да получите тази традиционна функция.

Huawei е преработила интерфейса на своите приложения и е заложила на вдъхновена от Средиземноморието тема, която разчита на бяло и светлосиньо. Промени има и по отношение на анимациите, а освен това в EMUI 5 има функции, които пречат на случайното активиране на елементи от екрана. Тъй като интерфейса е базиран на Android 7.0 в него са налични и опциите от новата версия на платформата като възможност за разделяне на екрана между две приложения, бързо превключване между две приложения и подобрения в живота на батерията от режима Doze. Добавено е и новото меню с бързи настройки, което дава бърз достъп до съответните функции чрез продължително натискане на иконите.

Компанията обещава, че потребителите могат да изпълнят над 50% от основните задачи с 2 натискания и 92% с 3 клика. На системно ниво също са направени промени, които позволяват на EMUI 5 да следи потреблението на ресурсите и да ги оптимизира за запазване на производителността, така че с времето работата на телефона няма да се забави заради натрупването на ненужни файлове. Сред другите очаквани промени са подобрения в осигуреността, нов интерфейс и възможност за изтегляне на добавки към камерата, галерия с опция за показване на снимки от облачни услуги, блокиране на измамни обаждания и съобщения, създаване на защитена зона за предпазване на чувствителна потребителска информация, опция за едновременното ползване на два акаунта в приложения като QQ и WeChat и др.

Ако се чудите кога новия софтуер ще достигне до съществуващите телефони на компанията това вероятно ще стане в началото на 2017. Huawei вече стартира програма за тестове на Android 7.0 с EMUI 5 за Huawei P9 и Honor 8, а според информация от Android Authority финалното издание ще излезе в началото на следващата година. Тогава могат да го очакват потребителите на Mate 8, P9 и P9 Plus, а през второто тримесечие ще достигне до Honor 8 и до другите модели в серията. За телефони като P8 и P8 lite, които няма да получат Аndroid 7.0, ще е налична обновената версия EMUI 4.1, която ще включи някои от новите функции.

Източник: Android Authority, XDA-Developers