VIVACOM демонстрира предимствата на 5G мрежата

VIVACOM демонстрира предимствата на 5G мрежата

На 29 октомври се навършиха 50 години от първото успешно изпращане на съобщение през ARPANET, която е първата в света функционираща TCP/IP компютърна мрежа и предшественик на интернет. Това се оказа удобен повод за VIVACOM няколко дни по-късно да разкрие, че вече е започнала да тества 5G технологията в реалната си мрежа, и дори показа възможностите й в няколко демонстрации на живо.

Компанията обяви, че е готова технологично за старта на новата мрежа и благодари на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за ползотворния диалог за освобождаването на необходимия честотен ресурс, който да даде възможност за изграждане и развитие на мрежата още през 2020 г.

Предимствата на мрежата от ново поколение са големи – тя ще помогне за автоматизация на производствения цикъл, за масово развитие на умните градове и техните основни характеристики като видеонаблюдение, контрол на трафика, мониторинг на околната среда, умно паркиране и сметосъбиране, а освен това ще разшири възможностите на умния дом, за да подобри качеството ни на живот.

5G мрежата има потенциала да ускори дигитализацията на образованието и ще осигури масова достъпност до него от различни географски точки. Това е нещо, по коeто VIVACOM вече работи в проекта Образование 4.0. Технологията ще има голямо приложение в развлекателната индустрия за неща като гейминг, използване на добавена и виртуална реалност, съвместна работа за създаване на музика от разстояние и др.

В рамките на официалното събитие министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков сподели, че държавата ще намали разходите за операторите, като редуцира цената на необходимия спектър, за да не се натоварва крайният потребител и той да получи по-добра услуга на същата цена. Освен това ще се намали и административната тежест при обновяване на съществуващи и изграждане на нови базови станции - това също е болна тема за родните оператори.

Държавата ще работи и за информиране на потребителите, че новата мрежа не е опасна за здравето. "Една базова станция има по-малко електромагнитно излъчване от един сешоар", допълни министър Желязков. Председателят на КРС Иван Димитров разкри, че се надява през първото полугодие на 2020 година телекомите вече да имат постоянни лицензи за нужните честоти и да започнат изграждането на своите 5G мрежи. Това също ще осигури предвидимост за компаниите и техните инвестиции в новата технология.

"5G - това е висока скорост, огромен капацитет за свързване на устройства, пренебрежимо малко времезакъснение, което допринася за светкавичен пренос на огромни обеми данни. Мрежата е в основата на 5 генерални промени – тя осигурява повишена продуктивност, предвидимост и управление на процесите, неограничен брой свързани устройства, възможност за развитие на нови индустрии и сегментиране на мрежата за различни нужди", сподели главният технически директор Радослав Златков.

Той разкри, че VIVACОМ вече има изградена инфраструктура, отлично подбрани места за базови станции и оборудване, бърза връзка между отделните централни офиси, качествена оптична мрежа и т.н. VIVACOM се похвали, че в лабораторни условия е постигнала скорост в 5G мрежата си 2104 Mbps, а при демонстрацията на живо скоростта достигна до 1.5Gbps, което е напълно в рамките на нормалното за сегашния етап на развитие на проекта.

На събитието в реално време се проведоха три демонстрации от три различни точки в София, които разчитаха на тестовата 5G мрежа. VIVACOM показа как 5G може да се ползва в сферата на образованието за дистанционно обучение с учители и ученици, които се намират на различни места. Бързата връзка, възможността за свързване на множество устройства, преносът на висококачествено видео и минималното забавяне дават възможност учебният процес да протича гладко сякаш всички участници са на едно място.

Гостите успяха да видят и как 5G технологията помага за правене на музика от разстояние чрез съвместно изпълнение на Любо Киров и Павел и Венци Венц, които бяха на различни локации в София. Тримата изпяха най-новия хит "Не бих могъл" в синхрон и без никакво забавяне на звука и картината, каквото е невъзможно с настоящите мрежи. Третата демонстрация включваше 360-градусово видео на свободно падане от 1000 м, изпълнено от Веселин Овчаров. Видеото беше предавано чрез 5G мрежата към наземната инфраструктура на VIVACOM, а на събитието можеше да бъде гледано през VR очила.

Оферти на деня

 • Аз бях на събитието и говорих с инженер от Виваком точно за ъплоада да го питам дали минава през 4G, той ми обясни, че не, всичко си е през 5G. Вмомента били задали такъв приоритет на мрежата да заема по-голяма част от канала за сваляне. Имали use-cases, в които им трябвали повече upload и можели да го настроят.
  mishobehar
 • Освен това 5g на 3.6GHz е tdd , което означава, че download и upload се редуват във времето и едното е за сметка на другото. 3.6 само работи за download. След като стане standalone, ще е в TDD, и ще има и канал за upload. Иначе е LTE 2600+NR 3500.
  Dubspace
 • Освен това 5g на 3.6GHz е tdd , което означава, че download и upload се редуват във времето и едното е за сметка на другото.
  Vanderley
 • Благодаря за информацията!
  Leo Kolev
 • Защо ъплоуда е толкова бавен при тази технология? Гледам тестове, които са направени в Китай и щатите и там също ъплоуда е почти както в 4Г мрежа?? Защото 5G мрежата е т. нар. non-standalone (един вид, зависима от 4G от core мрежата до RAN-а). Без 4G, не може да работи. За download, работата е следната: LTE CC1+5G NR+колкото още LTE честоти има за агрегация. За upload се използва основната LTE честота, която е в агрегация с 5G. Работата ще се промени, когато standalone стане факт, и тогава 5G ще може да съществува без наличието на 4G мрежа. Така ще се осигурят още по-високи скорости от NSA, и всички функционалности като beamtracking, network slicing и Vo5G ще заработят. Сиреч затова Виваком до момента показаха и най-добри скорости на download от 5г мрежата, защото и гръбчето на 4г мрежата се оказва доста солидно? Да, 2600 помага за по-високите скорости и при download, и при upload. Така беше и с Теленор.
  Dubspace
 • Защо ъплоуда е толкова бавен при тази технология? Гледам тестове, които са направени в Китай и щатите и там също ъплоуда е почти както в 4Г мрежа?? Защото 5G мрежата е т. нар. non-standalone (един вид, зависима от 4G от core мрежата до RAN-а). Без 4G, не може да работи. За download, работата е следната: LTE CC1+5G NR+колкото още LTE честоти има за агрегация. За upload се използва основната LTE честота, която е в агрегация с 5G. Работата ще се промени, когато standalone стане факт, и тогава 5G ще може да съществува без наличието на 4G мрежа. Така ще се осигурят още по-високи скорости от NSA, и всички функционалности като beamtracking, network slicing и Vo5G ще заработят. Сиреч затова Виваком до момента показаха и най-добри скорости на download от 5г мрежата, защото и гръбчето на 4г мрежата се оказва доста солидно?
  Maxthon
 • Защо ъплоуда е толкова бавен при тази технология? Гледам тестове, които са направени в Китай и щатите и там също ъплоуда е почти както в 4Г мрежа?? Защото 5G мрежата е т. нар. non-standalone (един вид, зависима от 4G от core мрежата до RAN-а). Без 4G, не може да работи. За download, работата е следната: LTE CC1+5G NR+колкото още LTE честоти има за агрегация. За upload се използва основната LTE честота, която е в агрегация с 5G. Работата ще се промени, когато standalone стане факт, и тогава 5G ще може да съществува без наличието на 4G мрежа. Така ще се осигурят още по-високи скорости от NSA, и всички функционалности като beamtracking, network slicing и Vo5G ще заработят.
  Dubspace
 • Защо ъплоуда е толкова бавен при тази технология? Гледам тестове, които са направени в Китай и щатите и там също ъплоуда е почти както в 4Г мрежа??
  Leo Kolev
 • Дано държавните институции да помогнат както са обещали и нещата да се случат, както трябва.
  Kuzmanow