KaiOS привлече инвестиции от 50 милиона долара

KaiOS привлече инвестиции от 50 милиона долара

Всички сме запознати с двете най-разпространени операционни системи за смартфони и други умни устройства – Android и iOS, но едва ли много от вас са чували за KaiOS. Това е софтуерът зад някои от „обикновените“ мобилни телефони като тези на Nokia и Jio, а последните новости около него са доста интересни. На първо място това е привличането на инвестиции от 50 милиона долара от страна на фонда Cathay Innovation, което следва инвестираните през миналата година от Google и TCL Holdings 22 милиона долара. Освен това стана ясно, че KaiOS вече се използва от 100 милиона устройства в световен мащаб.

След предходната инвестиция KaiOS започна процес по интеграция на различни услуги на Google като Maps и Assistant, което значително разширява функционалността на използващите я устройства. Сред партньорите на компанията зад операционната система са Reliance Jio, Google, Facebook, Twitter, Orange, MTN и Qualcomm като е възприета стратегия за експанзия както в развитите, така и в развиващите се пазари. В развитите пазари телефоните с тази операционна система често се използват като второ устройство, а в развиващите се страни те са първият досег на хората там до мобилните технологии.

Новината повдига въпроси относно възможността за еволюция на KaiOS до равнището ѝ на пълнофункционална операционна система. При подобно развитие, това евентуално би предложило алтернатива на компании като Huawei например. Интересно е да споделим и колко голям все още е делът на „обикновените“ мобилни телефони. По данни на Counterpoint Research те представляват 25% от доставките на всички мобилни телефони през третото тримесечие на миналата година. Към днешна дата потребителите с подобен тип устройства са 1.5 милиарда.

Източник: Tech Crunch

Оферти на деня