Какво е eSIM и какви са ползите от него?

Какво е eSIM и какви са ползите от него?

Използването на уникални номера за идентифициране на мобилните абонати, които се съхраняват в добре познатите ни SIM карти, e еднa от основните характеристики на GSM технологията. За разлика от конкурентните системи като NMT, CDMA и т.н., лесната подмяна на мобилния апарат може би се оказа едно от предимствата, които наложиха GSM като най-разпространения мобилен стандарт в света.

През последните 25 години наблюдаваме постоянно намаляване на размера на SIM картите - от 1FF с големина на кредитна карта (такива бяха първите карти, които предложи Citron/Мобилтел), до почти незабележимите nano-SIM (4FF), които са съвместими с почти всички смартфони от последните няколко години. Дори и те обаче се оказват прекалено големи за ограниченото пространство в корпуса на съвременните телефони.

Освен това SIM картите имат още един недостатък – възможностите им за интеракция с операционната система са прекалено ограничени. Затова през 2010 г. GSM асоциацията започва дебати за вградена SIM карта, а през 2016 г. излизат финалните спецификации на технологията на име eSIM (embedded SIM). Малко по-късно се появява и първото устройство с новия стандарт – Samsung Gear S2.

Първоначалната идея е eSIM да се използва първо в носимата електроника и други малки продукти като часовници и IoT устройства, които да могат да работят автономно с мобилната мрежа. Технологията обаче бързо намира приложение и при смартфоните - първият с нея е Google Pixel 2, но истинското глобалното въвеждане на стандарта започна със серията iPhone XS, след което го видяхме и в сериите iPhone 11, Huawei P40 и Samsung Galaxy S20.

Всички тези телефони обаче имат и слот за nano-SIM карта, защото операторите, които поддържат технологията, все още са много малко в глобален мащаб. Първият телефон, който работи само с такъв чип, е сгъваемият Motorola razr. eSIM е съкращение на embedded SIM, което означава, че SIM картата е вградена в устройството, а активирането ѝ става просто със сканирането на специален баркод, който се предоставя онлайн или в магазин на мобилен оператор.

Технологията позволява на потребителите да съхраняват множество операторски профили в едно устройство и да превключват между тях при нужда, но в даден момент може да е активен само един. Така например преди пътуване в друга страна ще можете да закупите местен предплатен абонамент онлайн и да го ползвате веднага щом кацнете. Въвеждането на eSIM от големите телекоми е все още бавно, но някои виртуални оператори се възползват от ситуацията и предлагат подобни планове на глобално ниво.

Сайтът esimdb например е интересен агрегатор на туристически оферти за много държави. Цените все още може би не са най-ниските, но понякога удобството си заслужава. Тепърва големите компании ще започнат глобално да предлагат подобни услуги, така че конкуренцията само ще се увеличава, а цените ще намаляват. Междувременно на пазара ще се появяват все повече съвместими смартфон, което също очакваме да окаже ефект върху навлизането на eSIM. В момента единственият оператор, който предлага технологията у нас, е А1.

Ново

От 28 август 2020, VIVACOM започна да предлага eSIM за всички свои клиенти на абонаментен план.

 • С А1 досега 3 пъти съм подписвал договор с евротръст.
  Не е проблем.
  Според мен eSIM е най-удачният вариант за носими устройства (примерно часовници).
  За телефони - нямам мнение - не съм ползвал и не съм изпитвал чак такава нужда за да мога да дам моето мнение.
  radko89
 • Поредната технология, която има изненадващо малко и бавно разпостранение (●__●) , както от операторите, така и от телефоните. Преимуществата ѝ са очевидни и безспорни - замислете се (☞ ಠ_ಠ)☞ за какво му е на човек телефон без SIM карта ? Ако всички апарати и оператори поддържат eSIM просто взимаш апарат и го активираш към оператор по избор, без да търсиш и ходиш по офиси и т.н. Е как няма да ходиш в офиси, нали пак трябва да подпишеш договор, Дори и за предплатената трябва да си дадеш личните данни, освен ако не е дейта карта. ;) Ходенето до офис също не е необходимо - може спокойно да се разпише договор с ел.подпис през телефона. Банките отпускат кредити онлайн и подписваш договор в приложението на EvroTrust. Няма причина и операторите да не ползват този метод. Но предполагам предпочитат на място, за да могат да набутат възможно най-висока такса и безсмислени екстри.. Е да, и това е вариант, но доста малко хора ползват електронни подписи :)
  Удобство си е esim, но и не е кой знае какво на този етап.
  defierofodds
 • Поредната технология, която има изненадващо малко и бавно разпостранение (●__●) , както от операторите, така и от телефоните. Преимуществата ѝ са очевидни и безспорни - замислете се (☞ ಠ_ಠ)☞ за какво му е на човек телефон без SIM карта ? Ако всички апарати и оператори поддържат eSIM просто взимаш апарат и го активираш към оператор по избор, без да търсиш и ходиш по офиси и т.н. Е как няма да ходиш в офиси, нали пак трябва да подпишеш договор, Дори и за предплатената трябва да си дадеш личните данни, освен ако не е дейта карта. ;) Ходенето до офис също не е необходимо - може спокойно да се разпише договор с ел.подпис през телефона. Банките отпускат кредити онлайн и подписваш договор в приложението на EvroTrust. Няма причина и операторите да не ползват този метод. Но предполагам предпочитат на място, за да могат да набутат възможно най-висока такса и безсмислени екстри..
  timoj
 • Поредната технология, която има изненадващо малко и бавно разпостранение (●__●) , както от операторите, така и от телефоните. Преимуществата ѝ са очевидни и безспорни - замислете се (☞ ಠ_ಠ)☞ за какво му е на човек телефон без SIM карта ? Ако всички апарати и оператори поддържат eSIM просто взимаш апарат и го активираш към оператор по избор, без да търсиш и ходиш по офиси и т.н. Е как няма да ходиш в офиси, нали пак трябва да подпишеш договор, Дори и за предплатената трябва да си дадеш личните данни, освен ако не е дейта карта. ;)
  defierofodds
 • Поредната технология, която има изненадващо малко и бавно разпостранение (●__●) , както от операторите, така и от телефоните. Преимуществата ѝ са очевидни и безспорни - замислете се (☞ ಠ_ಠ)☞ за какво му е на човек телефон без SIM карта ? Ако всички апарати и оператори поддържат eSIM просто взимаш апарат и го активираш към оператор по избор, без да търсиш и ходиш по офиси и т.н.
  Kuzmanow