VIVACOM започва да предлага eSIM

VIVACOM започва да предлага eSIM

VIVACOM обяви, че от днес започва предлагането на своите мобилни услуги с eSIM за всички частни и бизнес клиенти на абонаменти планове. Основните предимства на eSIM пред физическите SIM карти са лесната активация чрез QR код, възможността за ползване на повече от един профил в смартфона, както и оптимизиран дизайн на мобилните устройства, тъй като на практика картата е вградена.

Новото поколение вградени карти могат да се използват по различни начини - като единствена и основна карта в телефона; заедно с nanoSIM карта с друг мобилен номер за Dual SIM устройствата, поддържащи eSIM; или като допълнителна карта в устройството, която може да се включва и използва в определени случаи.

Услугата може да бъде активирана само в устройства, които поддържат eSIM. За момента от eSIM услугата от VIVACOM могат да се възползват хората с iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max, XR, SE 2020, Samsung Galaxy S20, S20+, S20 Ultra, Z Flip, Fold, Note 20, Note 20 Ultra и Huawei P40 Pro. На по-късен етап ще бъде добавена и поддръжка за аксесоари като умни часовници.

Всички клиенти, които сключат нов договор, могат да избират между SIM/eSIM без допълнителна такса. Притежателите на стандартни SIM карти също могат да се възползват от eSIM като заявят услугата при посещение в магазин на оператора срещу 5.99 лв.

Компанията напомня, че е важно клиентите да запазят получената в магазина карта с информация, за да могат да използват отпечатания върху нея QR код при смяна на устройството. Повече информация за новото вградените карти eSIM има в сайта на VIVACOM.

Припомняме, че досега eSIM се предлагаше в България само от A1. Това е и причината само при нея да е налично новото издание на Motorola razr, защото то работи само с eSIM. Телефонът обаче вече би трябвало да може да се ползва и с мрежата на VIVACOM, както и iPhone XS и iPhone XS Max, които също включват eSIM.

 • По принцип при А1 е така. Може да имам 3 карти с 1 номер. Е-сим основна и още 2 (нано, микро) допълнителни. Предполагам и при вива ще може т.е може да си вземеш за резерва. Но може да се доплаща примерно 3 лв втората карта да знаеш. При Виваком не може да имаш две карти с един номер. При А1 може. Това е положението.
  anatol06
 • И на мен приятелка в офис ми каза, че няма такава опция, щото и споменах, че в а1 има... Обясних и ситуацията, която описах тук като ще проучи и ще ми каже утре, че всичко и е ново сега... :lol: [attachment=0]IMG-4cabe9d5c971587c1aae07992f5eb74d-V.jpg[/attachment] :lol: :lol: :lol:
  Вито
 • Според мен VIVACOM нямат такава опция и трябва да се посети магазин за получаване на физическа.
  chilko
 • По принцип при А1 е така. Може да имам 3 карти с 1 номер. Е-сим основна и още 2 (нано, микро) допълнителни. Предполагам и при вива ще може т.е може да си вземеш за резерва. Но може да се доплаща примерно 3 лв втората карта да знаеш.
  wer_aac
 • Да, това искам да знам. Мога ли да си имам една нано резервна със същия номер, а не да се занимавам в офис на Виваком...
  Вито
 • Не мога да потвърдя на 100%, но мисля отговора е ДА. Просто ще спрат есима като основна и ще получиш нано, а предполагам ще могат и паралелно да работят, пък било и с ограничени смс.
  wer_aac
 • Въпросът ми е съвсем прост. Имам Note 20 ultra само с есим. Чупи се и отива на поправка. За да си ползвам стария ноут с нано сим карта, какво трябва да направя? Имам ли опция да си запазя същия номер на нано сим и при неактивна есим да си ползвам нано?
  Вито
 • Благодаря!
  Stefan Peykov
 • Активирането би трябвало да става по един и същ начин за всички телефони на Apple - https://support.apple.com/en-us/HT209044
  chilko
 • Сега ходих и питах. Казаха ми, че за хs не им били пратили инструкции как да се активива. Според мен става по същия начин. Дали някой знае дали е така?
  Stefan Peykov
 • Нещо не мога да разбера. В сайта на виваком без да искат ли са изпуснали iphone xs или наистина не го поддържат, защото самия телефон поддържа есим. Някои има ли инфо по въпроса? Според мен са споменали само моделите с еSIM, които продават.
  chilko
 • Нещо не мога да разбера. В сайта на виваком без да искат ли са изпуснали iphone xs или наистина не го поддържат, защото самия телефон поддържа есим. Някои има ли инфо по въпроса?
  Stefan Peykov
 • Ами то това се подразбира. Ясно е, че имаш основна карта и след като са със същия номер няма как да работи, ако не е платено примерно.
  За роуминга също... кой ще ти даде да предоставиш допълнителната карта на близък в чужбина и да говори без да плаща - тарикати много.

  И кво излиза, няма да получат смс и ммс голям праз.
  Както казах минутите и интернета си бачкат това е важно.
  wer_aac
 • Без главна карта другите Extra SIM карти не могат да функционират. Нямат роуминг, SMS и MMS.
  Допълнителните карти ползват всички отстъпки, активирани на главната карта в мрежата на A1.
  Трите карти използват общ кредитен лимит, който е определен на главната карта.
  Трите карти се спират едновременно, както за надвишен кредитен лимит, така и в случай на кражба.
  Трите карти използват общ роуминг, тарифен и DRT план (Считано от 16.04.2019г. Екстра СИМ може да се ползва само в рамките на България. Услугата роуминг няма да е достъпна за Екстра карти).
  При входящо обаждане всички устройства звънят паралелно (мултиринг).
  Обаждания между картите не са възможни.
  При входящи обаждания, ако един от трите телефона отговори на обаждането, връзката с останалите се разпада и звъненето се прекратява.
  Трите SIM карти разполагат с една обща гласова поща, която е достъпна през всяка една от картите.
  Абонатът има възможност за условно пренасочване на повиквания само на главната SIM карта.
  Когато една от допълнителните карти бъде сложена в телефон, на дисплея се появява надписа “EXTRA SIM”.
  Двете допълнителни EXTRA SIM карти не могат да изпращат и получават SMS и MMS. Това е възможно само за главната карта.
  chilko
 • Нали си има минути и интернет, какво му трябва повече на човек.
  wer_aac
 • Нали си има минути и интернет, то какво му трябва повече на човек.
  wer_aac
 • Не ти схванах въпроса. Но, мисля, че може номера да е дублиран и на карта и на есим.

  Как може да се използва еSIM?

  Като единствена карта в телефона (без да се поставя Nano SIM)
  Като втора карта с друг номер (в комбинация с Nano SIM)
  [b]Като допълнителна карта със същия номер (Extra SIM) на друго устройство[/b]
  [url=https://www.a1.bg/pomosht-a1-extra-sim]Extra SIM[/url] е специфична услуга на A1, която не дава съвсем същото. Там има една основна карта, а другите са спомагателни с орязана функционалност.
  chilko
 • Браво на Виваком.
  pretorianec
 • Не ти схванах въпроса. Но, мисля, че може номера да е дублиран и на карта и на есим.

  Как може да се използва еSIM?

  Като единствена карта в телефона (без да се поставя Nano SIM)
  Като втора карта с друг номер (в комбинация с Nano SIM)
  [b]Като допълнителна карта със същия номер (Extra SIM) на друго устройство[/b]
  wer_aac
 • Май не може да имаш есим и нано с един номер? Ако ми се строши телефона с есим, с имам друг с нано, кво прайм? Пак ли до офиси да ходим...?
  Вито