Край на поддръжката на Windows 10 Mobile

Днес устройствата с провалената мобилна операционна система на Microsoft – Windows 10 Mobile, ще получат своите последни обновения на сигурността. Макар това само по себе си да не е от особено голямо значение, защото такива телефони не се правят отдавна, по този начин се бележи краят на опитите на компанията да създаде успешна софтуерна платформа за смартфони.

Наскоро Бил Гейтс заяви, че провалът на мобилната операционна система е най-голямата му грешка като шеф на Microsoft. Той дори намекна, че ако не е е бил разсеян от съдебните битки в САЩ и Европа, целият свят сега е щял да използва Windows Mobile.

За негово съжаление обаче, дори инвестицията за закупуване на мобилното подразделение на Nokia не успя да върне платформата на пътя на успеха. Microsoft придоби подразделението от Nokia за над 7 милиарда долара по времето, когато ръководител на компанията беше Стив Балмър.

Сега плановете на компанията са в две направления. От една страна, тя разработва редица мобилни приложения, основно за Android, включително и собствен лаунчер, което може да накара потребителите да използват услугите ѝ. От друга се продължава разработката на мобилен хардуер, като наскоро бяха анонсирани две интересни устройства – телефонът Surface Duo, който е базиран на Android, и Surface Neo с Windows 10X.

Източник: Microsoft

 • Днес устройствата с провалената мобилна операционна система на Microsoft – Windows 10 Mobile, ще получат своите последни обновения на сигурността. Чак провалена!?!
  npet
 • Още си ползвам Лумията, като дръпнат шалтера ще прехвърля сим картата и продължавам напред. Отдавна прежалих WM и да чепкам отново причините за този изход е като преливане от пусто в празно.
  n1
 • Жалко....
  Боби13
 • Некадърниците с пари са най-опасни. Опорочиха една чудесна ОС.
  Spikul
 • Беше си супер операционна система. До миналата година ползвах едно старо Xiaomi Mi4 с Windows 10 mobile. Обаче тия простотии на Microsoft със спирането на разни неща много ме изнервят. От няколко месеца ползвам Microsoft Launcher и си ми харесва. Оня ден обявиха, че спират Cortana за андроид. Вчера казаха, че спират Wunderlist. Вече се чудя трябва ли ми нещо от тях - точно му свикна и те го разкарват.
  ipolit
 • Ами връща им се на микромеките задето провалиха Нокия
  kokata