Lime ще засича дали карате върху тротоара

Lime ще засича дали карате върху тротоара

При наличието на все повече услуги за споделени електрически тротинетки е доста вероятно вече да сте попадали на техни потребители, които карат на тротоара или в друга зона, в която биха представлявали опасност за пешеходците. Един от лидерите в сектора може би има технология, с която да се справи с тези неприятни, а и опасни привички.

Lime стартира пилотна програма в Сан Хосе, в която чрез използването на данните от акселерометър и скоростомер може да бъде засечено дали карате тротинетката на тротоар. Ако подобна дейност бъде установена в рамките на половината ви пътуване, ще получите известие, което приканва следващият път да използвате пътното платно.

От получените данни може да бъде определена дори настилката, върху която се кара тротинетката, което става чрез отчитането на вибрациите. Точността на определяне на местоположението достига до 95%.

На този етап Lime не може да наложи на потребителите си да карат само по пътните платна и в подходящите за това зони, но е възможно те да бъдат информирани за опасностите от действията си. Компанията възнамерява да споделя събираните данни с градовете, в които оперира, а това може да доведе и до подобряване на инфраструктурата, включително добавянето на нови велоалеи.

В проведено наскоро проучване Lime отчита, че 52.2% от ползващите услугата посочват, че предпочитат да карат на отделена велолента. Междувременно от компанията използват всяка възможност, за да образоват потребителите за това как най-безопасно да карат в градски условия.

Източник: Lime