"М-Тел" вече предлага скорост 21 Mbps навсякъде с 3G покритие

На всички места в страната, на които е достъпно 3G покритието на "М-Тел", вече ще може да се ползват скорости от 21 Mbps вместо досегашните 14,4 Mbps. Това съобщи днес на среща с медиите главният технически директор на компанията Хорст Пертъл. Обхватът на бързата технология е нараснал от 960 населени места през септември 2011 г. до 2200 сега. В допълнение, към градовете, в които са достъпни скорости от 42 Mbps, се присъединяват градовете Ямбол и Сливен, с което населените места, в които може бързо да се сърфира в интернет, стават 19. До края на годината бързата мрежа ще покрие още Стара Загора, Хасково, Кърджали, Перник, Благоевград, Кюстендил и Димитровград. Има планове 42 Mbps да се предлагат и в курортите Банско и Боровец.

Според Хорст Пертъл основен проблем бързите скорости да се предложат навсякъде, където има 3G покритие на "М-Тел", се крие в капацитета на преносната мрежа. Иначе ъпгрейдът става само чрез обновяване на софтуера на съществуващите базови станции, което може да бъде направено по всяко време. За да облекчи мрежата си от натоварването, предизвикано от нарастващото потребление на данни, компанията засега не смята да използва Wi-Fi точки за достъп. Особено в градовете проблем в тази област създава прекаленото насищане на честотите с различни Wi-Fi мрежи, което може да повлияе на качеството на услугите. На срещата бяха изнесени и данни от собствени тестове на компанията за скоростите в различни места в страната и от тях стана ясно, че макар в повечето от големите градове да се постигат най-високи скорости за трансфер от всички мобилни мрежи, например в Пловдив, където оборудването на компанията не е обновено, това съвсем не е така. Все пак ъпгрейдът на техниката в града на тепетата вече е в плановете на оператора.

Отново бяха коментирани и данните от годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията, който установи, че през миналата година мрежата на "М-Тел" е на първо място по отношение покритието на площта на страната с 90,90%, а по отношение на населението е на второ с 98,05%, или 7 200 000 души. Според доклада 3G покритието по население е 97,64%. В същото време компанията осигурява най-голямо 3G покритие по територия - 89,50%. "М-Тел" има най-голям ръст на 3G покритието по територия сред телекомите за едногодишен период, според данните на регулатора. Стана ясно и че към юни 2012 г. ръстът на клиентите на мобилен броудбанд е 81,5% спрямо същия период на миналата година.

Хорст Пертъл заяви, че компанията иска да има фиксиран достъп до всяко домакинство и затова усилено разширява обхвата на оптичната си мрежа, но заради спецификата на технологията това става бавно. Все пак плановете са за покритие на всички областни градове в страната. До края на годината домакинствата, които ще влизат в обхвата на фиксираната мрежа на "М-Тел", ще се увеличат с близо 100 000, като общият им брой ще стане 940 000. Спрямо юни 2011 година броят на абонатите на фиксиран броудбанд в мрежата на "М-Тел" се е повишил с 35%. Мрежата има значение и за предлагането на телевизионните услуги на оператора. През април е въведена нова платформа с технология на ZTE, а през юли е активирана функцията SVoD за абонаментен достъп до съдържание. До няколко месеца се очаква пускането на Multi Screen технология, която ще позволи на потребителите да гледат дадено предаване не само през телевизор, но и през компютър и смартфон.

И накрая, една важна новина за жителите и гостите на София, които използват метрото. На срещата стана ясно, че трите мобилни оператори вече са подписали договор за изграждане на мобилно покритие по целия маршрут на софийското метро. Техническите параметри вече са уточнени и работата ще започне до седмици, като най-вероятно се цели завършването му до официалното пускане на новите участъци от метрото, което е планирано за септември.

 • [Quote]@[B]frani_glass[/B] [Quote]Тествах го. Не достигна максимума, ама положението беше задоволително - 16[/Quote]Някакъв линк, подробности за мястото или скрийншот на този невероятен [i]задоволителен[/i] резултат?[/Quote] Хахаха, дори и платените кокони на М-тел не смеят да кажат, че са достигнали 20-40Mbps, опитват се да бъдат по-реалистични 13-16Mbps, но не осъзнават че и това е далеч от реалността при М-тел :D
  SwollenMembers
 • [Quote]Един приятел има неограничен нет на м-тел и пробвахме с неговия телефон speedtest app и повече от 3.5 mbps не вдига при пълен сигнал. А на виваком достига 6+ mbps (в русе). А глобул пък на някои места нямат дори EDGE. [/Quote]1:1 с моите наблюдения. Само със забележката, че Глобул (вече) има EDGE в голяма част от Русе, което си е плюс спрямо София, където въобще няма. @[B]frani_glass[/B] [Quote]Тествах го. Не достигна максимума, ама положението беше задоволително - 16[/Quote]Някакъв линк, подробности за мястото или скрийншот на този невероятен [i]задоволителен[/i] резултат?
  Sage
 • Един приятел има неограничен нет на м-тел и пробвахме с неговия телефон speedtest app и повече от 3.5 mbps не вдига при пълен сигнал. А на виваком достига 6+ mbps (в русе). А глобул пък на някои места нямат дори EDGE.
  sks1897
 • Шегувам се :D Искай скрийншот на хубавците преди мен, дето се хвалят че са постигнали 16 и 13Mbs (whistle)
  emosc [Vivacom]
 • Дай скрийншот тогава.
  centur
 • Аз пък достигнах 36 (woo) Лъжат като дърти цигани :D
  emosc [Vivacom]
 • И ти пусни един тест.
  emosc [Vivacom]
 • Я пусни един тест да видиме как достигаш 16Mbs.
  emosc [Vivacom]
 • [Quote]Тема: Re: Автор: frani_glass Публикувано: 16.07.2012 14:36 Тествах го. Не достигна максимума, ама положението беше задоволително - 16[/Quote] "16" какво, къде, с какво у-во, кога и шотове ще има публикуваш ли?
  vladovn
 • Тествах го. Не достигна максимума, ама положението беше задоволително - 16
  frani_glass
 • Не знам, обаче напоследък Мтел бая си разшириха 3G мрежата и мисля, че е възможно.
  Dragomaneca
 • Е, ясно е, че става въпрос за твоа, че тази скорост се достига, а не че винаги ти я дават. просто това за мен е невъзможно. Друг е въпроса, че операторите спекулират доста. Но на мен ми се е случвало в ненатоварен период от деня да достигна 13.
  D_Pasarela
 • [Quote]Че те и такъв ПР ли правят [/Quote] Агресивния ментелски пр с оплюване и подигравки към конкуренцията тук постига обратния ефект. Помисли върху това когато се изцепиш следващия път новобранче лакомо!
  AVKansazov
 • Че те и такъв ПР ли правят :D
  Reggaeman
 • :X Вместо да коментираме дали нет-а е добър или е зле, коментираме колко са тъпи мтел за пореден път. Не е ли излишно, вече :)
  Reggaeman
 • Това [Quote]На срещата бяха изнесени и данни от собствени тестове на компанията за скоростите в различни места в страната и от тях стана ясно, че макар в повечето от големите градове да се постигат най-високи скорости за трансфер от всички мобилни мрежи, например в Пловдив, където оборудването на компанията не е обновено, това съвсем не е така. Все пак ъпгрейдът на техниката в града на тепетата вече е в плановете на оператора.[/Quote] не противоречи ли на това [Quote]На всички места в страната, на които е достъпно 3G покритието на "М-Тел", вече ще може да се ползват скорости от 21 Mbps вместо досегашните 14,4 Mbps.[/Quote] А също и на това прессъобщение от 2011г. [Quote]Сърфираме с рекордните 42 мегабита в секунда и гледаме HD телевизия в мрежата на М-Тел 22.3.2011 Клиентите на М-Тел могат да се възползват от най-високата скорост за мобилен интернет през 3G мрежа, достигната в страната до момента – 42 мегабита в секунда. През юли миналата година скоростта, която конкурира предлаганата от фиксираните интернет доставчици, беше демонстрирана за първи път у нас от М-Тел. [B]Новата технология вече може да се ползва в София и Пловдив[/B], а скоро и в други големи градове като Бургас, Благоевград, Варна, Кюстендил, Видин, Монтана, Добрич, Пазарджик. [B]Устройството, поддържащо скоростта от 42 мегабита в секунда – стик K4605, вече е наличнo в магазините на М-Тел в София и Пловдив[/B], а до броени дни и в останалите населени места. Новата технология Dual Carrier HSPA+ (High Speed Packet Access), която осигурява до 42 мегабита в секунда, дава възможност за двойно по-висока скорост за теглене на данни в сравнение с максималната до момента от 21 мегабита в секунда, също предоставяна единствено от М-Тел в над 30 населени места в цялата страна. При стрийминг със скорост от 42 мегабита в секунда клиентите могат дори да гледат 3D и High Definition ТВ канали през мобилната мрежа. За теглене на файл от 750 MB със скорост от 42 мегабита в секунда са необходими само 2 минути и половина, което е 14 пъти по-бързо в сравнение със стандартно предлаганата в страната скорост от 3.6 мегабита в секунда.[/Quote] http://www.mtel.bg/media-tsentar-novini/mc/index/ma/view/infoblock_id/893 (angry) (no)
  emosc [Vivacom]
 • [Quote]Едва ли не е схванал иронията ми, просто прави скрита реклама на SGS3. ;)[/Quote] Усетих го аз накъде бие :D То поне да има къде да ги вдигнеш 21Mbs :| Лично аз нямам резултати 10+Mbs, а и във форума по принцип съм виждал само един резултат от 10 и нещо Mbs.
  emosc [Vivacom]
 • [Quote]Накратко, М-Тел сами си противоречат и резюмирайки мултиплицираните си и без това лъжи, ги раздуват до неузнаваемост. Разбира се, всички знаем, че скорости над 10 Mbps има само в София, а над 12 Mbps не са засичани никъде. Аз самият след многобройни опити денем и нощем в два от първите "супербързи" града, така и не мога да надхвърля 3.2 Mbps с устройство, поддържащо 10.2 Mbps. Така, че явно понятия на М-Тел като "поддържа" и "предоставя" са дооооста разтегливи и условни. Да кажем направо имагинерни... [/Quote] Изключително добро мнение на @ Sage (yes) Много добре ги разобличава наглите лъжи на ПР отдела на Мтел (yes)
  milen888
 • Ок е интернета ;) пробвал съм го и едва ли някой ще ме разубеди ;)
  Reggaeman
 • Едва ли не е схванал иронията ми, просто прави скрита реклама на SGS3. ;) * [i]Справка[/i]: Samsung Galaxy S III: HSPA+ (up to [B]21Mbps[/B]) Motorola RAZR MAXX: HSPA [B]14.4 Mbps[/B]
  Sage