Най-добрият камерафон се казва iPhone 8 Plus, твърди DxOMark

Почти година Google Pixel успя да запази първенството си в класацията за камерафони на DxOMark, макар че в даден момент постижението му беше задминато с малко от HTC U11. По-рано този месец DxOMark въведе нова процедура за тестване, което позволи на Google Pixel да увеличи своя резултат от 89 до 90 точки, за да се върне отново на върха на класацията, като раздели първото място с U11. Устройството обаче не успя да се порадва дълго на новото постижение, защото отново беше изместено – този път от новите модели в серията iPhone 8. Те успяха да се настанят на първите две места в класацията, но няма да се изненадаме, ако не се задържат там дълго, защото премиерата на второто поколение Pixel е след броени дни, а Google подсказа, че е подготвила подобрения по отношение на камерата.

Препоръчани оферти

На първото място в DxOMark Mobile с 94 точки вече се намира iPhone 8 Plus, а според компанията това е най-добрият камерафон, който е тествала досега. Това означава, че очакваният през ноември iPhone X би трябвало да изпревари постижението му, защото разполага с двойна камера с двойна оптична стабилизация и с по-широка бленда. При снимките iPhone 8 Plus постига впечатляващи резултати по отношение на експозиция и контраст, цветопредаване, автофокус и светкавица с обща оценка 96. При видеото положението не е толкова добро, защото крайната оценка от 89 е по-ниска от тази на Google Pixel, който постига 91 точки, но е наравно с тази на HTC U11.

Експертите смятат, че iPhone 8 Plus осигурява най-добрия боке ефект в мобилно устройство, но този режим все още е далеч от съвършенството. Все пак DxOMark посочва, че iPhone 8 Plus е отличен избор за всеки фен на мобилната фотография, като осигурява впечатляващо качество на изображението, оптично приближение за искащите да се доближат до обектите и отличен портретен режим. Смартфонът се изкачва до върха в почти всяка категория, а мощните софтуерни алгоритми му позволяват да заснеме впечатляващи HDR сцени и снимки с лица в тях. Интересно е да разберем как ще се представи в тестовете iPhone X, защото неговата камера обещава да осигури още по-добри кадри.

Междувременно iPhone 8, който има една 12MР основна камера, успява да постигне краен резултат от 92 точки. DxOMark посочва, че устройството осигурява солидно подобрение спрямо iPhone 7, което сигурно е добра новина за търсещите причина за ъпгрейд. В тази връзка по новата тестова методика iPhone 7 Plus има 88 точки, а iPhone 7 е с 85. При преглед на отделните резултати на iPhone 8 е видно, че фотографската му оценка е 93, а тази за видео е 90, което куриозно я прави по-висока от 89 в iPhone 8 Plus. Все пак с 92 точки iPhone 8 също застава пред Google Pixel (90 точки), HTC U11 (90) и Sony Xperia XZ Premium, който е едва с 83 точки.

Източник: DxOMark Mobile

 • След 2 седмици Huawei като представи Mate 10 Pro с двойна камера, ф/1.6 и ОИС и ще от DxO ще изкочат със 100 точки. И после какво правим? Нова класация... Цялата тази класация е една голяма излагация.
  bladyy
 • Честито! Явно DxO наистина се излагат при телефоните, защото уж портретната част беше важна, а този телефон има един основен проблем с портрети, ако се погледне от професионалан гледна точка - дисторсията от широкоъгълния обектив не влияе добре на лицата. Добре, @board, печелиш, прав си! :D
  muamamu1
 • Айде Пиксел 2 повежда с 98 точки при DxO :)
  board
 • Pixel 2 с 98 точки - https://www.dxomark.com/google-pixel-2-reviewed-sets-new-record-smartphone-camera-quality/ :)
  chilko
 • Да, бе, няма лошо. Затова казах, че съм сигурен, че по принцип прави хубави снимки. Просто мразя селски майстори да ми пускат безсмислени коментари. :)
  muamamu1
 • Далеч от перфектен е алгорътъма. Особено когато до човека има други обекти в близка равнина, е малко въпрос на късмет дали ще ги направи както трябва. Ако човека е на разстояние от фона, си прави страхотни кадри. Хубаво е, че след заснемането на снимката можеш да махнеш или пък засилиш ефекта. Като за първа двойна камера на Самсунг бива, но има още над какво да работят.
  board
 • Мерси, че ми го обясни. Сега нека ти кажа нещо елементарно - това колко е размазан обекта зависи от това колко далече е от точката на фокус. Ако едния клон е сравнително на фокус, а другият зад него е "замазан" също толкова, колкото и храста, който се намира на няколко метра зад обекта на фокус, значи има някаква много стабилна грешка в алгоритъма. Сега ясно ли е за какво говоря? Аман от Бай Ганьовци, специалисти по всичко...
  muamamu1
 • Ходи им обясни нещатата
  Vasil977
 • Защото очевидно резултата не се получава от средно аритметично, а по някаква формула, която само DxO си знаят(ако и те изобщо я знаят) ;)
  board
 • Как точно става номерът тотал 100 точки за снимки, като в отделните критерии винаги е под 90 от 100?
  abando
 • [Quote]Телефоните са прекрасни,но ме дразни факта че виждам хора с такива телефони и с коли които са по евтини от самия телефон,лично мене това ме дразни супер много![/Quote] Всеки си има различни приоритети! Някои хора не искат да карат по-скъпи автомобили, защото и без това трафика примерно в София е доста сериозен, а пишман шофьорите са навсякъде около нас. Имам познат, който ползва все още Galaxy S3, но кара C 63 AMG.;) Винаги е искал да кара скъпи коли, а от мобилни технологии не се интересува. Дори самсунга навремето го купи по моя препоръка и е супер доволен.
  Ванката
 • Как може да те дразни нещо, което не те засяга лично? Всеки има право да избира, каква кола да кара и какъв телефон да ползва.
  alphaleader
 • Как може да те дразни нещо, което не те засяга лично? Всеки има право да избира, каква кола да кара и какъв телефон да ползва.
  alphaleader
 • Телефоните са прекрасни,но ме дразни факта че виждам хора с такива телефони и с коли които са по евтини от самия телефон,лично мене това ме дразни супер много!
  bachev31
 • Ами нали това е същността на боке ефекта, разбирачо - един обект на фокус, другото зад него - замазано :D
  Воден-дух
 • Като имаме предвид какво успя досега да направи Google със софтуер няма да се изненадам ако с една камера Pixel 2 осигури по-добро боке.
  chilko
 • Съвсем в реда на нещата и според моята скромна личност. Вече 4-ти ден разцъквам с неимоверен кеф 8+ и Ноут 8 и с ръка на сърце мога да кажа, че от всички апарати, които съм ползвал, това са двата най-добри флагмана не само откъм камера и си струват всяка стотинка. А камерите... Най-добре всеки сам да разцъка и да добие впечатление, което да сподели тук. :)
  algor
 • https://cdn.dxomark.com/wp-content/uploads/2017/10/SamsungNote8_20170929_164137-e1507031517104.jpg Само че нещо куца много ясно тук, не мислиш ли? Забележи дърветата зад нея. Едното е горе-долу на фокус, останалите са на нивото на храста зад нея... явно. Просто наблюдение. Иначе ме съмнява Note 8 да снима лошо.
  muamamu1
 • Айде честито и на Note 8, 100 точки на снимки и изравнени 94 общи точки с iPhone 8 Plus. https://www.dxomark.com/samsung-galaxy-note-8-best-smartphone-zoom/ Остава да видим новите пиксели ще поемат ли пак водачеството...ама трудно с една камерка и новото оценяване. Ако не те, след месец iPhone X ще оглави върха. Страшна драма ;)
  board
 • Нямам идея. Ако няма общо със слабата ми интернет връзка тук, може би така така ги споделя iCloud като се създаде photo stream.
  onevision