Новата програма за лоялност на “Мтел” предлага над 200 оферти

Новата програма за лоялност на “Мтел” предлага над 200 оферти

Наскоро писахме за обновената програма за лоялни клиенти на “Мтел”, но тя все още беше в процес на разработка и очаквахме да бъде подобрена преди да бъде представена официално. Това вече е факт и компанията сподели останалите подробности за платформата. Както стана ясно “Мтел клуб” вече работи с нов механизъм и е напълно дигитална. Отпаднала е досегашната точкова система и на нейно място се използват ваучери за отстъпки, които могат да бъдат заявени от всеки регистриран клиент на “Мтел”.

Програмата е достъпна в интернет на адрес www.mtelclub.bg, където има информация за всички отстъпки и може да се заяви ваучер. Вписването в сайта става с регистрацията от основния сайт на “Мтел”.  Ваучерите се получават директно в телефона (чрез SMS или e-mail) или могат да се разпечатат, за да се предоставят в съответния търговски обект. Новата програма за лоялност е налична и през приложение за Android, а скоро се очаква и такова и за iOS. Предложението може да се ползва от частните и от бизнес клиентите на телекома.

В “Мтел клуб” участват над 80 партньора с над 200 оферти, разпределени в 11 категории – „Мода“, „Забавление“, „Деца“, „Хоби и спорт“, „Здраве и красота“, „Пътуване“, „Технология“, „Авто-мото“, „За дома“, „Финансови услуги“ и „За всеки ден“. Партньорите в програмата се обновяват постоянно, като за момента сред тях са  „Технополис“, „Сиела“, „Айко“, „Mobbo”, оптики “Joy”, Victoria Spa, „Гуми Диана“ и други.  Програмата предлага и оферти от “Мтел”, а петима от регистриралите се до 21 август могат да спечелят Samsung Galaxy S6 edge.


Втора употреба с гаранция

  • Кой тъпак ще си го купи този телефон? Някакво дизайнерско шитбъри.
    zlostorko
  • 5% от 3 бона са 150 лв. Само казвам. :)
    bozmana
  • Технополис могат спокойно да си набутат офертите отзад. Ваучер за -5% за телефон за 3 бона... WTF??
    zlostorko
  • Някой вече възползва ли се от новият ваучер? :D
    hddsoft
  • Стига отклонения от темата.
    vladovn
  • Не знам от къде я извади тази статистика за платежоспособните клиенти, ама малко ми звучи като приказка. Платежоспособните клиенти може да са били абонати само на ментел, когато бяха единствения оператор в страната. Откакто имаме три оператора, тази измислица може да я твърдят само хора, които казват, че ''всички, които не са на ментел са селяци''. Да не изпадаме в подробности, ще чакаме отзиви от ръководителите на ментела, да кажат каква е активността при ваучерите.
    drimdiard
  • Такива са ми наблюденията. Може и да греша, не знам.
    Apple_fan
  • Как определяш хората по оператора, който ползват? Не мислиш ли, че малко или много обиждаш съфорумците си? По твоята логика, аз който плащам по 45лв на VIVACOM & Telenor съм бедняк, но ако съм на Mtel безкрай - 30лв или 50лв съм богаташче?:D
    Ванката
  • Точно 0, защото не работя в Мтел. Сори. Ами в сравнение с другите два оператора, са по-напред с материала. Например това с картите е отживелица. Показват те, сигурно половианта им абонати са олигофрени и едва работят с нокиа 100 или нещо подобно. Ако разчитат че по-адекватните абонати са платежоспособни тогава ги разбирам, но иначе губят от това. Не мисля, че е така. Моите наблюдения са, че по-платежоспособните са към Мтел, а към Виваком по-бедните, такива със запори, на социални помощи, безработни, работещи нискоквалифициран труд и т.н. Теленор някъде по средата.
    Apple_fan
  • Шефовете ти колко пари ще ти платят за този коментар? Лично аз не виждам нищо иновативно и полезно в тези ваучери. По-добре да вземат да си ъпгрейднат мрежата, че след ''великите'' промоции с много нет нещо издиша...
    drimdiard
  • Ваучерите се ползват в търговските обекти на партньорите им.
    chilko
  • Показват те, сигурно половианта им абонати са олигофрени и едва работят с нокиа 100 или нещо подобно. Ако разчитат че по-адекватните абонати са платежоспособни тогава ги разбирам, но иначе губят от това. Иначе си представям майтапа седя в някой магазин и чакам лагавия им нет да им зареди приложението да си покажа ваучера.
    [BG]Agent_Kowalski
  • Както винаги Мтел са иновативни. Личи, че показват класа.
    Apple_fan
  • хахах на 20г. използвам времето си за пътуване, почивки, приятели, хобита, учене и развлечения, като в този форум, например. Мразя да посещавам магазини, супермаркети, разни офиси и да чакам - просто мразя да чакам! За това всичко правя онлайн, KFC и Aladin foods, ме разбират. :D Мтел да измислят нещо по въпроса с тия ваучери, да може и онлайн да се възползваме, иначе гледам доста яки отстъпки за много неща.
    hddsoft
  • Това е само за мързеливи хора,сигурно си станал 200 кила (woo) Сигурно и онлайн тоалетна ползваш
    Диян
  • [Quote]Не само заради 20-тата си годишнина, разбира се! Искат да навлязат в 21век. [B]ама без онлайн възможност да се активират и поръчват това, което предлагат чрез ваучери[/B] - няма как да им се получи! Разочарован съм! [/Quote] Според мен има две възможности: или не могат да го направят законово и има някакво усложнение или имат някаква полза от това. А точно ползата се чудя, каква би била - да докарат още повече хора в офисите си ли?
    Tadj
  • Не само заради 20-тата си годишнина, разбира се! Искат да навлязат в 21век. ама без онлайн възможност да се активират и поръчват това, което предлагат чрез ваучери - няма как да им се получи! Разочарован съм!
    hddsoft
  • [b]Модератор: [/b]Няма връзка с обсъжданата тема.
    Tadj
  • A, защо според вас изведнъж почват разни "актрактивни" оферти от Мтел? Само заради 20-те години ли?
    Tadj
  • Да преименуват нещото си на "Mtel club mobile for smartphones (android and iOS)". „ На бтк фиксираните клиенти не са отрязани от клубната програма!
    vladovn