Новият iPad Air е по-мощен и с обновен дизайн

Новият iPad Air е по-мощен и с обновен дизайн

Освен нови часовници и услуги днес Apple представи и ъпдейти на своето портфолио от таблети iPad. Голямата добавка е новата версия на iPad Air, която вече прилича на iPad Pro и има силно намалени рамки около дисплея. Той е с диагонал 10.9" (2360 x 1640) и поддържа технологията True Tone за промяна на цветната температура според околната светлина.

Сензорът за отпечатъци вече не е отпред, а се намира в бутона за включване върху горната страна. Таблетът получава новия 5-нанометров шестядрен чипсет A14 Bionic с 11.8 милиарда транзистора, който според Apple е с 40% по-бърз спрямо ползвания в предното поколение на таблета.

Добавен е и нов четириядрен графичен ускорител, който е с 30% по-бърз, а освен това компанията е включила нов 16-ядрен Neural Engine за обработка на задачи с машинно обучение, както и специални ускорители на такива изчисления. По отношение на паметта ще са налични версии с 64GB и 256GB.

Новият iPad Air включва USB-C порт, през който може да се зарежда бързо при 20 вата. Устройството поддържа Wi-Fi 6, а освен това ще е налично и във вариант с LTE възможности, които според Apple осигуряват с 60% по-бързо изтегляне на данни.

Сред промените е 12МР основна камера с подобрено стабилизиране при снимане на видео, а предната камера е 7-мегапикселова. Налични са и стерео говорители в хоризонтална ориентация. Таблетът ще се предлага от октомври в 5 цвята на цена от 599 долара и 729 долара за версиите с Wi-Fi и с Wi-Fi/4G възможности.

Apple представи и обновена версия на своя евтин 10.2" iPad, която вече включва по-бързия чипсет A12 Bionic, но стартовата цена се запазва на 329 долара. Чипсетът включва Neural Engine за ускоряване на задачи с машинно обучение и за ползване с добавена реалност.

Размерите на устройството остават непроменени, така че ще може да се ползва със съществуващите калъфи за предходния модел. Таблетът поддържа и първото поколение на Apple Pencil. Новото 8-о поколение на iPad ще се продава от 18 септември на стартова цена 329 и 459 долара за версиите с Wi-Fi и Wi-Fi/4G. Налични са три цвята, а паметта за файлове е 32GB и 128GB.

Източник: Apple (1), (2)