Няколко неща, които 5G мрежите могат, а 4G - не

Няколко неща, които 5G мрежите могат, а 4G - не

Следващото поколение мобилни мрежи вече е на хоризонта. България вероятно ще трябва да почака повече, но по-развитите държави вече се състезават да бъдат сред първите във въвеждането на новите технологии. В Европа петото поколение мрежи вече е налично в Швейцария, Великобритания и Италия, като се очаква още държави да стартират през следващите няколко месеца. Корея и САЩ успяха първи да пуснат такива услуги, като азиатската държава успя да го направи почти на национално ниво.

Много от нас обаче се питат какво толкова повече ще получат през 5G мрежите. Все пак в момента 4G успява да покрие голяма част от нуждите ни. Ето част от нещата, които мрежите от четвърто поколение не могат да осигурят заради липсата на достатъчен капацитет.

Стрийминг на 8K съдържание

Да, знаем, че и 4K видео все още се ползва рядко, но 8K телевизорите навлизат и съответно е въпрос на време да започне да се произвежда и консумира такова съдържание. През 4G мрежа ще е доста трудно да се стриймне 8K, защото то съдържа 4 пъти повече пиксели от 4K и предаваната информация ще е в пъти повече. 5G обаче може да се справи с тази задача и би трябвало да осигури плавно предаване на видео с висока резолюция, без да се чака за буфериране.

Бързо сваляне на голям обем информация

На практика големи файлове могат да се свалят и през 3G и 4G мрежи, но с навлизането на следващото поколение големите файлове ще се свалят много по-бързо, което със сигурност би подобрило преживяването, защото никой не обича да чака. Отделно по-високата скорост би осмислила създаването на по-големи приложения и игри с много по-ефектна графика.

Гейминг с конзолно качество при минимална латентност

Пред онлайн гейминга все още има много предизвикателства, а едно от основните е свързано с латентността на връзката. С навлизането на следващото поколение мобилни мрежи това време за реакция би трябвало да се сведе до няколко милисекунди, така че мобилната връзка вече би се конкурирала с кабелната. Драматично разширеният капацитет ще позволи да се повиши и качеството на изображението.

Стрийминг на живо с добавена реалност

С големите скорости и минималната латентност на 5G много по-лесно ще може да се предават на живо игри, концерти и съдържание с добавена и виртуална реалност, без да има нужда да се използват големите камиони с оборудване на телевизиите, които виждаме по мачове и концерти. Технологията ще предостави възможност на много по-нишови събития да бъдат предавани на живо към всяка точка на света с минимално оборудване и в отлично качество.

В бъдеще много повече по-малки регионални събития ще станат достъпни за по-голяма аудитория, защото необходимото за това оборудване ще стане много по-достъпно за обикновените потребители. Стриймингът на живо на спортни събития през виртуална реалност може коренно да промени преживяването, като позволи на феновете да се озоват на мястото на действието.

По-мащабно въвеждане на автономни автомобили

5G технологията най-вероятно ще се окаже ключова за по-широкото въвеждане на автономните автомобили в градовете. Бързите скорости и ниската латентност ще позволят навременното получаване на информация и биха спестили много ценно време за реакция в динамични моменти, когато колата е в движение.

BBC правят добро сравнение с електрическа крушка, която се включва веднага при натискане на ключа. Точно това е необходимо на автономните автомобили – когато се зададе команда за спиране, автомобилът да спре веднага.

По-умни градове и домове

С мрежите от пето поколение очакваме още по-голямо навлизане на IoT устройствата в ежедневието. Умните термостати, лампи и уреди у дома ще стават все по-свързани, а в средата около нас множество сензори с ниска консумация на енергия ще работят за подобряване качеството ни на живот.

Ако си мислите, че светът вече е достатъчно свързан, не мечтаете достатъчно как всичко може да се промени след няколко години.

Оферти на деня

  • @board се интересуваше, темата е за него!
    Ванката