Първият договор за национален роуминг е между “Мтел” и “Макс”

Първият договор за национален роуминг е между “Мтел” и “Макс”

Първото споразумение за споделяне на мрежи на българския телеком пазар вече е факт – “Мтел” и “Макс” обявиха, че са подписали договор за национален роуминг. Това става повече от година след като “Макс” започна да предлага достъп до 4G LTE технология и започна да преговаря с местните оператори за осигуряване на национален роуминг. “Смятаме, че това допълнително ще увеличи конкуренцията сред телекомите у нас”, коментира главният изпълнителен директор на “Мтел” Танасис Кацирубас.

При националния роуминг оператор с ограничено собствено покритие използва мрежата на вече утвърден телеком срещу заплащане на едро и предлага услуга от свое име по цени на дребно, които определя сам. В конкретния случай, клиентите на “Макс” ще ползват неговата мрежа в големите градове, но след като излязат от зоната му на покритие, услугата им ще се прехвърля към мрежата на “Мтел”. В момента 4G мрежата на “Макс” покрива почти 40% от населението на страната.

 • Почти 40% от населенито, и почти 2% от територията на БГ... Не мрънкам, ама нека да покрият малко повече МАКС. Те в покрайнините на СОфия все още нямат обхват. Аз съм ЗА тях, до тук изглеждат истинска конкуренция.
  Synthy
 • Хохо, забавно е да чета колко се радват хората на тоя договор, все едно кой знае какво е станало. А това за купуването, с голямо извинение, е още по-забавно. Няма никаква логика Мтел (или Теленор, или Виваком) да купува Макс. Единственото, което Макс има е... лиценз за конкретни честоти. Нищо друго! Нито има абонати, нито има мрежа, която да представлява интерес за друг телеком, а Мтел могат да се содбият с честотите доста по-евтино ако държавата си свърши работата. В България няма оператор, който особено да бърза да пуска 4Г -нито има кой знае какъв пазар, нито пускането на 4 Г ще има особен ефект върху приходите в средносрочен план. Цифрите го показват и мога дълго да обяснявам защо. Консултирах наскоро един кандидат-инвеститор, който няма много опит в телекомуникациите, но се поинтересува за кратко от Макс, понеже знае, че се продават. Както каза човекът, "това не е оператор, това е захарен памук - сладко на вкус, но вредно за зъбите". Ако си мислите, че роумингът с Мтел ще реши проблемите на Макс, много се лъжете. Причината е една и тя се казва... Макс. И не, не става дума за технологии - мрежата на Мтел може да поеме няколкото абоната на Макс без проблем, предполагам, а фактът, че нито Мтел имат интерес Макс да се развиват, нито Макс всъщност се опитват да напаравят нещо кой знае какво. Искат просто да пуснат гласови услуги, за да станат една идея по-атрактивни за продан. Обърнете внимание и какво правят Мтел. След масивния срив в печалбата от миналото тримесечие, те спешно се нуждаят от нови източници на приходи. Ако някой се заблуждава, че ръстът в абонатите им автоматично води до увеличение на приходите, да ходи да се надбегва. В техния случай е обратното, тъй като Мтел продължават да добавят държавни и общински стртуктури като свои клиенти с абонаменти от по 2,90 на карта (с почти неограничено потребление, за което повечето тук могат само да си мечтаят), с надеждата, че тези карти ще привлекат още (членовете на семействата на служителите и т.н.), което вече дори в България е само отчасти и все по-рядко работеща схема. Мтел (както и Теленор, както и Виваком) нямат никакъв интерес да позволяват Макс да започне пълноценна работа. Те имат интерес просто да получават едни твърди пари от Макс. Откъде ще ги изкара тези пари Макс вече е отделна, макар и много свързана тема, но аз не мисля, че собствениците на Макс твърде много се тревожат - те просто искат да се отърват от тази фирма, ако може с малка печалба. Това е. Но много от хората в този форум, разбира се, не е нужно да ми вярват и могат спокойно да продължат да мечтаят за оферти от по 500 гиги за сваляне на порно и 0 лв. на месец. :)
  samoznai
 • Ще ползват мрежата на мтел и след време мтел ще ги купи и ще започне да предлага 4G. Така си мисля, че е схемата.
  В@НК0
 • В такъв случай предполагам е технически възможно гласовата услуга да мине изцяло през мтел чрез "слизане" до 3 или 2 джи при разговор,дори и при 4 джи покритие,нали.
  zaboraboy
 • Когато преди 2 години прекарах доста време в Узана и за последните отново две години ходя там доста често интернета от превъзходен (H+) стана отчайващ. А всичко беше така хубаво при Мтел. Техен абонат съм, но съжалявам всеки следващ ден...
  ivo___
 • В момента съм на почивка в Узана и тук интернета на Мтел в сравнение с другите два оператора е убийствено бавен, на "Е" ми е обхвата.Просто много лошо сделка за Макс,си мисля аз.
  bachora
 • Просто Макс ще плаща на Мтел, за да ползва мрежата му и осигури мобилна услуга на потребителите си извън местата, на които има свое покритие.
  chilko
 • А Мтел, дали ще плащат нещо на Макс, все пак Мтел имат повече клиенти.
  hddsoft
 • Не може, не е "политически коректно" - ще си бавят изкуствено до септември, дори и да са готови, защото август "не е подходящо" (Според закостенелите мениджърски тикви).(whistle) Иначе на мен ми е интересно дали ще може да се ползва Макс и без 4Г телефон, само в роуминг. ако има такава възможност, и роумингът е реализиран смислено, може наистина вече да започнат да излизат интересни оферти:)
  mkpetrov
 • Искам да стартират още през август, че не ми се чака чак до септември.
  hddsoft
 • Сериозна стъпка. Есента се очертава да е гореща.:)
  Swabhav