Разследването срещу Google в САЩ ще обхване Android и търсенето

Разследването срещу Google в САЩ ще обхване Android и търсенето

Генералните прокурори на 48 американски щата, Пуерто Рико и Вашингтон, разширяват обхвата на разследването срещу Google за антитръстови нарушения. Освен бизнеса с реклама на компанията за неправомерни действия ще бъдат проучвани още Android и услугите ѝ за търсене.

На този етап разследването е с фокус изцяло върху бизнеса с онлайн реклама на Google, но с неговото напредване излизат нови факти, които могат да променят насоката, заявява говорител на генералния прокурор на Тексас пред CNBC. Скоро коалицията от прокурори ще издаде призовка на Google за предоставяне на информация, свързана с услугите ѝ за търсене и Android, а на този етап от компанията не коментират темата.

Припомняме, че настоящото разследване стартира през септември, а тогава от компанията обявиха, че вече имат опит с подобни действия срещу тях. През годините Google е била обект на множество разследвания, като някои от тях завършваха със сериозни глоби. Отделно правосъдното министерство (DoJ) на САЩ е започнало разследване срещу водещи онлайн платформи, което има за цел да провери дали те не ограничават нечестно конкуренцията.

Миналата година Европейската комисия наложи рекордна глоба в размер 4.34 милиарда евро на Google за нарушаване на европейските антитръстови правила. Според Комисията от 2011 година американската компания е налагала незаконни рестрикции на производителите на устройства с Android и на мобилните оператори, за да заздрави своята доминантна позиция при търсенето в интернет.

Източник: CNBC

Оферти на деня