Романтиката на MySpace и зараждането на хегемона Facebook

Романтиката на MySpace и зараждането на хегемона Facebook

Том Андерсън, един от създателите на MySpace, беше първият ми приятел в социалните мрежи. Все още си спомням снимката му - леко в гръб, завъртян към камерата и усмихнат. Зад него има бяла дъска с драсканици. Малко след него дойдоха и хората, които познавам от офлайн света, а заедно с това започнах да следвам и бандите, които харесвам. Качих първите си снимки, за да се покажа пред света. Годината беше 2006 и MySpace се намираше в най-силните си години, а през 2007 оценката на компанията достигна 12 млрд. долара. 

 

Някъде в края на 2007 година си направих профил и във Facebook. Малко след този момент спрях да използвам MySpace. Социалната мрежа на Марк Зукърбърг спечели вниманието ми - с интерфейса си, с повечето приятели, с допълнителните функции и постоянното развитие. През 2005 година MySpace се опитва да придобие Facebook, но цената от 75 млн. долара, която Зукърбърг иска, изглежда прекалено висока на Крис ДеУлф, един от основателите на MySpace.

Вече е трудно да се разбере точно каква е пазарната оценка на MySpace, тъй като е част от по-голяма компания, но последния път, когато е придобита директно, за нея са платени 35 млн. долара. Днес (към писането на този материал) пазарната оценка на Facebook е 462 млрд. долара. Как се стигна до това и защо потребителите предпочетоха Facebook от двете мрежи, зародили се почти по едно и също време - средата на 2003 и началото на 2004 година. Точно между тях е и рожденият ден на Mobile Bulgaria, затова нека се върнем 15 години назад и да видим какво се случи.

MySpace: възход, падение и упорство

Въпреки че имаше преднина, MySpace се провали. Когато се сетя за тази социална мрежа, изпитвам положителни чувства - може би защото беше първата за мен, може би защото се усещаше повече като лично пространство. MySpace беше място, което всеки можеше да персонализира, да изрази себе си не просто чрез описание, а чрез чувство и усещане. Истинско място за творци, каквато беше и една от основните му цели (през 2004 REM пуснаха албум през MySpace). Имахме инструментите да го направим, но дали беше правилното решение? Колкото и да беше интересна началната страница на всеки, толкова в един момент ставаше тромава, трудна за ориентация и в много ситуации - откровено грозновата.

“Светът разбра от MySpace, че социалните мрежи са интересни, но Facebook усъвършенства продукта”, коментира Майк Джоунс, бивш ръководител в MySpace за Business Insider.  Съгласен съм. Facebook ни накара да използваме истинските си имена, за да осъществим контакт не само с близки настоящи приятели, но и с позабравени такива, докато в MySpace спокойно можехме да застанем зад псевдоними. Макар именно тя да ни обучи, че няма нищо лошо в това да се разкрием в интернет, след като дълги години сме били основно с хитроумни (или поне така сме смятали) прякори в чат канали. За жалост MySpace попадна именно в този междинен момент, в който потребителите осъзнаваха това, и творението на Том им показа вратата, но зад нея беше Facebook.

Това е по-малката причина за сгромолясването на MySpace. Основната е много по-сериозна - развитието на самия продукт. Дълги години MySpace запазваше не просто същия дизайн, но липсваха обновления, нови интересни функции и като цяло ясна линия за растеж. Когато пък се правеха опити за нещо ново, потребителите се сблъскваха с бъгове, лошо премислени функционалности, непоискани новости.

MySpace е основана през 2003 година и бързо започва да разраства потребителската си база и да се оформя като благоприятно място за музикантите и поп културата на миналото десетилетие. Социалната мрежа става толкова популярна, че привлича погледа на Големите. Само две години след основаването ѝ, MySpace е купена от News Corp. на Рупърт Мърдок за 580 млн. долара. С това обаче идва и сериозният натиск върху екипа и липсата на фокус върху развитието става все по-явна и проблемна.

През 2006 година Google сключва сделка за реклама на страниците на MySpace. Договорът е за три години, а сумата е впечатляваща - 900 млн. долара. “Имаше огромен  натиск да преследваме високи приходи – разказва Шон Голд, бивш ръководител на маркетинг и съдържание в MySpace за Businessweek. – Имаше неща, които знаехме, че ще бъдат много по-ефикасни за потребителите, но не ги прилагахме, защото щяха да намалят броя прегледи на страниците.” Според ДеУолф сделката е довела до двойно повече реклами на сайта, което, комбинирано с вече крещящия дизайн от всяка страница, води до все по-лошо потребителско изживяване.

В същото време Том Андерсън, който отговаря за продуктовото развитие на MySpace, постоянно затрупва екипа с нови задачи и разработката на нови функционалности, като не се доверява на външни фирми. “Том можеше да има нова идея във вторник и ни казваше да я направим, въпреки че все още не бяхме завършили предишните”, коментира източник на Financial Times. Полезни функции, като интеграция с пощата на потребителя за разпращане на покани в мейлинг листа му, остават на заден план. Това е нещо, което по-късно дава сериозен тласък на Facebook и води до 40% ръст на потребителите.

MySpace вече не може да упражнява и сериозен контрол върху страниците и да премахва проблемните, тъй като това ще намали трафика, от което ще пострадат рекламите. Много страници, които са меко казано предизвикателни в съдържанието си, остават активни, а MySpace започва да е опасна среда за подрастващите. Така постепенно се оформя и падението на MySpace и въпреки опита да се върне към корените си и да постави фокус върху творците, социалната мрежа продължава да се губи, докато през 2011 година не е продадена на Specific Media Group и Джъстин Тимбърлейк за 35 млн. долара. Пет години по-късно преминава във владение на Time Inc, която в началото на 2018 година е купена от медийния конгломерат Meredith Corporation. MySpace е просто едно малко име в отчетните таблици, въпреки че продължава да съществува и до днес. В същото време първият ми приятел в MySpace обикаля света и докато Зукърбърг става все по-мразен образ в очите на обществото, Том сякаш успя да превърти “играта”.

Хегемонът Facebook

В началото на месеца (4 февруари) Facebook отпразнува своята 15 годишнина. Днес това е много повече от социална мрежа - има над 2.3 млрд. потребители, които я използват всеки ден, собственик е на Instagram и WhatsApp, които имат съответно над 1 и 1.5 млрд. потребители. Facebook произвежда хардуер (умни говорители и очила за виртуална реалност), в основното си приложение дава възможност за живи предавания от потребителите, има магазин, игри и едно от най-популярните приложения за съобщения - Messenger. Facebook е огромно място в интернет, което може да бъде напълно достатъчно за много от потребителите. Всичко това под контрола на Марк Зукърбърг.

Facebook е нещо огромно, което вече не съм сигурен, че може да се контролира само дори когато има най-искрените намерения да го направи. Зукърбърг продължава да упорства, че управлява социална мрежа, когато е пределно ясно, че е нещо много повече - медиен и рекламен портал, интернет в интернет. Борбата с неправомерните дейности, личните данни (скандалът с Cambridge Analytica), езикът на омраза, разпространението на невярна информация и използването на платформата за организиране на атаки са едва в своето начало, но Зукърбърг търпи поражения. Facebook има огромни предизвикателства през себе си, но каква беше ситуацията преди 15 години и как беше победена MySpace?

Facebook изискваше нашите истински имена, което направи и мрежата по-истинска, даде ни възможност да открием по-лесно приятели от детинство, близки, установили се в други държави, колеги и т.н. Зукърбърг не направи грешката на MySpace и се доверяваше на външни компании, така Facebook не спираше да се развива. Farmville и други социални игри? Никакъв проблем, а помните ли каква беше манията точно по фермите? Други методи, с които хората да открият нови приятели? Действаме! Хората зад социалната мрежа постоянно търсеха и налагаха нови начини, за да изпълнят това, от което потребителите имаха нужда. Така винаги имаше нещо ново, нещо интересно. Facebook се усещаше като жив организъм, който постоянно се развива и заучава нови трикове, интересни за потребителите.

Facebook заложи и на изчистен дизайн, в който всеки да се ориентира лесно. Последваха и привлекателни функции, като директни съобщения, имейл, но огромното постижение беше News Feed - потокът от информация, от който и днес научаваме кой какво прави, какво споделя, снимките, които качва, и т.н. Двете социални мрежи заложиха на колкото подобен, толкова и различен бизнес модел. И двете продаваха реклами, базирани на интересите на потребителите, но в MySpace те се губеха в шумната среда. Facebook пък интегрира успешно рекламите в News Feed, които не бяха мигащите и големи карета, познати ни от конкурента, а обрани и ненатрапчиви, а  потребителите имахме известен контрол върху тях. Социалната мрежа не просто събираше данни, чрез които да таргетира рекламите, но ги използваше, за да изучава потребителите, поведението, интересите, за да създаде нужните алгоритми.

На базата на тях, Facebook знаеше точно какво ще ни хареса и какво искаме да видим, за да ни задържи все повече време на страниците си, да спечели вниманието ни. През 2008 година Facebook задмина MySpace по потребители в САЩ и това беше началото на края за социалната мрежа на нашия приятел Том. Сайтът все още съществува, но във вегетативна форма, без онзи креативен блясък, който имаше в началото, без огромните амбиции. Историята на Facebook продължава да се пише и днес. В рамките на 15 години видяхме зараждането и развитието не само на Mobile Bulgaria, но и на две огромни социални мрежи. Едната от тях надделя в битката за потребителите, но днес е изправена пред все повече противоречия. Ще бъде интересно да проследим развитието ѝ и дали след 15 години няма да говорим за нов хегемон и за това как е покорил Facebook?

 

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Кампанията ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.