Печалбата на Samsung за второто тримесечие се срина с над 50%

Печалбата на Samsung за второто тримесечие се срина с над 50%

Samsung публикува финансовите си резултати за второто тримесечие и както се очакваше, те не са особено добри. Компанията отчита 56% спад в оперативната печалба на годишна база до 6.6 трилиона вона (5.6 милиарда долара). Това е най-слабият резултат на корейците след фиаското с Galaxy Note7 през 2016. Общите приходи също бележат спад, макар и не чак в такъв мащаб, като достигат 56.13 трилиона вона (47.45 милиарда долара), което е с 4% по-малко спрямо същия период на миналата година.

От Samsung отдават по-слабите резултати на негативното развитие в сектора с популпроводникови продукти, въпреки лекото повишение в търсенето на памет чипове. Очакванията на компанията са, че положението ще се подобри през второто полугодие, но зависи от външни фактори – основно международните търговски диспути. Мобилното подразделение на корейците отчита 8% ръст в приходите, но цели 42% спад в печалбата на годишна база.

Компанията постига ръст в общите доставки на телефони, като той е особено силен при устройствата от средния ценови клас, който включва модели от серията Galaxy A. При флагманите обаче, които традиционно носят по-големи печалби, се наблюдава слабо търсене. От Samsung се надяват, че с премиерите на Galaxy Fold и Galaxy Note10 това ще се промени. През втората половина на годината Samsung планира да пусне и по-конкурентни предложения в серия Galaxy A.

Бизнесът с дисплеи се завръща към печалба, като се очаква търсенето на OLED панели за смартфони да се засили през втората половина на годината с пускането на редица нови модели. От компанията очакват производителите да изберат по-тънки панели, с което да избегнат някои от ограниченията в дизайна при 5G устройствата. Подразделението за потребителска електроника също отбелязва минимална печалба.

През втората половина на годината Samsung очаква постоянна несигурност в бизнеса с памети, макар че търсенето на памети се увеличава. Пускането на нови смартфони ще помогне на бизнеса с дисплеи, но като цяло забавянето на пазара на телефони ще се отразу като огранични потенциала за ръст. Samsung е готова за предизвикателства от промените в глобалната макроикономическа среда - вероятно тук попадат и ограниченията за износ на ключови компоненти за технологичното производство към Южна Корея, които наложи Япония.

Източник: Samsung

Препоръчани оферти