Софийското метро няма да има пълно мобилно покритие до края на годината (обновена)

Софийското метро няма да има пълно мобилно покритие до края на годината (обновена)
В края на август започна работа вторият метродиаметър в София и улесни ежедневното придвижване на хиляди софиянци и гости на столицата. Тогава изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев заяви, че до края на тази година цялото метро ще има мобилно покритие и потребителите ще могат да го използват за мобилни разговори и достъп до интернет. Разбрахме и че операторите ще използват общ предавател с различни честоти, а поръчката вече е възложена на чужда фирма.

През юли от "Мтел" потвърдиха, че работата по осигуряване на покритие в новия лъч на метрото и на спирките от първия, които нямат такова, върви по план и изграждането на необходимата инфраструктура щяло да започне до седмици. Това не стана, а по всичко личи, че няма да се осъществи и прогнозата за осигуряване на мобилно покритие до края на годината. Днес в сайта telegeography.com се появи информация, че съвместната работа на операторите ще е готова през март догодина, като партньорството ще им позволи да спестят средства.

От Mobile Bulgaria се обърнахме с въпроси директно към трите български оператора, за да разберем каква е истината и кога пълното мобилно покритие под земята ще е факт. Първи отговориха от VIVACOM. Според компанията от тяхна страна всичко върви по план, но основните пречки за започване на работата идват от липсата на разрешителни за строеж, които все още не се издават. В зависимост от това, кога бъдат получени те, VIVACOM ще може да даде и реални пускови срокове, но предвид на ситуацията към момента покритието със сигурност няма да бъде готово до края на тази година. От GLOBUL заявиха, че нямат становище, а до публикуването на този текст не беше получен отговор от "Мтел". Ще допълним текста, когато има такъв.

Ново
Ето и коментар от "Мтел":

Конкретен срок за изграждане на покритие в метрото към момента не може да бъде даден, защото все още не разполагаме с разрешителни за строеж на базовите станции, които ще осигурят това покритие. Без тези разрешителни не може да започне реалната работа по изпълнение на проекта и затова към момента няма как да се ангажираме със срок, в който той ще приключи.