Sony разкри детайли за хардуера на PlayStation 5

Малко след като Microsoft сподели повече детайли за игровата конзола Xbox Series X, и Sony реши да намали неизвестните около PlayStation 5, която също очакваме на пазара в края на годината. Японците обаче все още не са показали как ще изглежда устройството, което очакваме да направят през идните месеци.

Sony започна да разкрива детайли за PS5 почти преди година, когато обяви, че тя ще ползва процесор AMD Ryzen от трето поколение с 8 ядра по новата 7nm микроархитектура Zen 2 и графичен ускорител Radeon Navi с поддръжка на ray tracing, а за игрите ще се ползва SSD. Тогава стана ясно, че ще видим съвместимост с игрите за PS4, а конзолата ще продължи да ползва игри на физически носители.

От новата информация, която беше споделена от системния архитект на PS5 Марк Черни, става ясно, че процесорът с 8 ядра и 16 нишки ще работи при променлива честота до 3.5GHz, така че може да намали производителността при нужда. Графичният ускорител AMD Radeon RDNA 2 ще включва 32 изчислителни единици с максимална производителност 10.28 терафлопа.

Конзолата ще разполага и с SSD памет с капацитет 825GB, който ще представлява съществен скок спрямо твърдия диск в PlayStation 4. Той ще може да осигури капацитет от 5.5GB/s спрямо 50-100МВ/s в PS4. Това означава, че може да напълни системната 16GB GDDR6 (448GB/s) памет едва за 2 секунди. Потребителите ще могат и да добавят повече памет чрез стандартни NVMe SSD устройства.

Наличието на бърза SSD памет би трябвало да елиминира чакането при зареждане, а разработчиците ще могат да стриймват съдържание в игрите с много висока скорост, така че конзолата ще може да осигури динамично и плавно преживяване с почти мигновено бързо пътуване през големи игрови светове.

В същото време поддръжката ray tracing ще увеличи реалистичността на графиката, а за подобряване на преживяването ще помогне и новата технология за 3D звук. Sony разкрива, че в началото конзолата ще е съвместима с почти всички от 100 от най-популярните игри за PlayStation 4, а с течение на времето ще бъдат добавени и други заглавия от обширната колекция с над 4000 публикувани игри.

Източник: PlayStation Blog