Telenor обяви 5G мрежата си

Telenor обяви 5G мрежата си

Днес Telenor обяви 5G мрежата си в България, която ще е активна от 10 юни, като телекомът ще използва спечелените в началото на месеца при търг честоти в диапазона 3500-3600 MHz. Първоначалното покритие ще е в четири града (София Пловдив, Варна и Бургас) и морски курорти. Ще се използват, както новите честоти, които ще могат да се ползват от средата на май, така и комбинация със съществуващите чрез технологията за динамично споделяне на спектъра (DSS или dynamic spectrum sharing).

Скоростите на трансфер в мобилната мрежа от ново поколение достигат до 1 гигабит в секунда, а времезакъснението може да падне до 1 милисекунда. Сред предимствата, които дават 5G мрежите са възможност за гледане на живо на 4K видео съдържание и спортни предавания, провеждане на HD Видео разговори, по-голям капацитет на свързани устройства и т.н.

Редица смартфони от каталога на компанията са съвместими с 5G мрежата, а сред тях са TCL 20 5G, Xiaomi Mi 11, Mi 10T Pro, Mi 10T, Mi 10T Lite, Huawei Mate 40 Pro, P40 Pro и P40 Pro Plus. От интервю на Джейсън Кинг за "Капитал" става ясно, че към старта на мрежата компанията очаква да има 30-35 съвместими устройства, но към края годината бройката ще се увеличи значително.

Кинг разкрива, че до 10 юни компанията ще проведе мащабна разяснителна кампания за ползите от новата технология. Според него разширяването на обхвата ще продължи и към края на годината покритието ще е добро. Целта е до средата на 2022 Telenor да стане лидер по покритие и качество на 5G мрежата. В началото компанията ще наблегне на фиксирания безжичен достъп или безжичната връзка до дома.

От интервюто става ясно, че Telenor ще ползва 5G оборудване на Huawei, която осигурява решенията и за 4G мрежат на телекома. Джейсън Кинг изтъква, че компанията ползва и оборудване на много други доставчици, а що се отнася до Huawei се спазват всички международни изисквания и регулации за сигурност.

На събитието беше обявено, че Telenor за четвърти път получава сертификат Best in Test на компанията umlaut. Отличието е на база 76.3 милиона проби от 32 100 потребители в България, които са събрани за период от 24 седмици  между 44 седмица на 2020 и 14 седмица на 2021 година. Според umlaut мрежата на Telenor е постигнала най-добри резултати по отношение скоростта на изтегляне на данни и времезакъснението.

Източник: Telenor

 • Аз съм на премиум оператора А1, който предлага първокласно, истинско 5G преживяване. Завиждайте ни :lol:

  PS: Нямам 5G устройство :mrgreen:
  Как ги кръщавате тия са първокласни пък другите не са след като никой друг не използва спектъра 3600mhz в такива мащаби като А1? Какво ще стане когато и другите оператори започнат да го използват и какви ще са параметрите на услугата там правите ли си сметка?
  Колегата го написа шеговито очевидно, но не, не си правим сметка.
  Направи я вместо нас да видим какво точно ще сметнеш. :roll: :lol:
  radko89
 • Аз съм на премиум оператора А1, който предлага първокласно, истинско 5G преживяване. Завиждайте ни :lol:

  PS: Нямам 5G устройство :mrgreen:
  Как ги кръщавате тия са първокласни пък другите не са след като никой друг не използва спектъра 3600mhz в такива мащаби като А1? Какво ще стане когато и другите оператори започнат да го използват и какви ще са параметрите на услугата там правите ли си сметка?
  Maxthon
 • 5г имат от близо 2 седмици ама е от т.н. фалшиво:) реално си е 4г:) Аз съм на премиум оператора А1, който предлага първокласно, истинско 5G преживяване. Завиждайте ни :lol:

  PS: Нямам 5G устройство :mrgreen:
  monster789
 • 5г имат от близо 2 седмици ама е от т.н. фалшиво:) реално си е 4г:) Т.е ще се вдига много шум за нищо. DSS е 5G стандарт и чудесно допълва N78 стига вендора ,да подържа такава комбинация,Нокия няматDSS и затова
  приемаме ,че е фалшиво :D
  purko1
 • Т.е ще се вдига много шум за нищо. 5G мрежата на Теленор няма да е само с DSS. Ще има и на 3,6 GHz (те затова обявиха 10 юни за старт на тяхната мрежа, и покритие само в 5 града + морските курорти).
  Dubspace
 • 5г имат от близо 2 седмици ама е от т.н. фалшиво:) реално си е 4г:) Т.е ще се вдига много шум за нищо.
  Apple_fan
 • 5г имат от близо 2 седмици ама е от т.н. фалшиво:) реално си е 4г:)
  mjoy383
 • Появи ми се на Теленор днес 5g явно правят тестове. Апарата в xiaomi mi 10 pro. Скоростта на интернета е същата като на 4g към 160 mbit. В София съм
  nomercy
 • Теленор са 4G пионерите в България и със сигурност първокачественият мобилен оператор в България.
  .....
  :lol: :lol: :lol:
  Rumm
 • Теленор са 4G пионерите в България и със сигурност първокачественият мобилен оператор в България.
  В 2021г, може би планувано, се движат с пазарно закъснение и не надуват 5G балона.
  Явно залагат стабилно и поетапно развитие на мрежата си по райони, за да не разочароват клиентите си, каквото агресивно преекспониране се получи при другите оператори.
  Хубавото за Теленор е, че чрез 5G ще навлязат и във фиксирания пазар, което ще е добре за всички нас.
  Конкуренция последните повече от 2 години почти нямаше, нека пазарът компенсира през следващите 2 😎
  Честито!
  alexandrov1
 • Това не е особено вярно! виваком по магистралата няма покритие на няколко места, а теленор има! за качество на разговорите да не коментирам
  mjoy383
 • Мрежата по покритие на Теленор е доста по зле от на Виваком , преди два дни пренесох номер от план на Теленор на предплатена на Виваком и е доста по добре .Преди ми падаше батерията по 12% през ноща заради слаб сигнал сега пада само 5%. Единственото по добро при Теленор е малко по доброто качество на телефонните разговори.
  STE1
 • И пак са получили сертификат за най-добра мрежа. Съдейки по картата им на покритие са най-зле от трите оператора.
  Apple_fan
 • То па една грешка... писали боб вместо фасул :lol:
  AVKansazov
 • Чак пък "огромна грешка". Да, грешка е, ама не е фатална :) Ще я оправим
  Подведох се по сайта на КРС, където още са тестови честоти.
  mishobehar
 • Тук сте допуснали огромна грешка.
  “...като телекомът ще използва спечелените в началото на месеца при търг честоти в диапазона 3700-3800 MHz.”
  Не, не това е лентата, която те са спечелили (това им беше временния лиценз, който сега стана постоянен за Виваком). Ще е на 3500-3600 MHz.

  “Първоначалното покритие ще е в четири града (София Пловдив, Варна и Бургас) и морски курорти и ще се използва съвместна работа на една честота на 4G и 5G с ползване на метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS или dynamic spectrum sharing).”
  Тук не е добре дефинирано. А и не е технологично възможно да има DSS на честота, която е TDD. Ако ще има DSS, ще е вероятно на 1800 и 2100 MHz. А и никъде не се споменава кога ще се пусне DSS, и кога - на 3.6 GHz.
  Dubspace