Умно паркиране за по-добър живот

Умно паркиране за по-добър живот

Автомобилите промениха света, но са отговорни за едни от най-големите кошмари на съвременния човек - безкрайното висене в задръстване и напразното обикаляне в търсене на място за паркиране. За щастие технологиите обещават да ни избавят от тях и дори вече го правят като част от навлизащите системи, с които градовете ни стават по-умни. Вече писахме как въвеждането на проекти за умно осветление може не само да доведе до икономия на енергия, но и да послужи като основа за въвеждане на други иновативни технологии в градската среда в помощ на обществената безопасност, управление и оптимизиране на пътния трафик, отчитане на параметрите на околната среда, разширяване на обхвата на Wi-Fi и мобилните мрежи и много други.

На все повече места вече се въвеждат и нов тип мрежи с ниска консумация на енергия, които могат да получават в реално време данни от многобройни сензори с батерии за години на автономна работа. Тези сензори могат да бъдат навсякъде, а едно от интересните им и полезни приложения е свързано с улесняване на паркирането в градовете, което по традиция е сериозен проблем, защото автомобилите на пътя бързо задминават броя на наличните места за паркиране. Това е важен въпрос не само в големите градове, но и в малките населени места, които разчитат на посещенията на туристи и често не смогват да осигурят необходимия комфорт на гостите с лични автомобили. Регулирането на паркирането е важно и за бизнесите, които трябва да привлекат клиенти, както и за живеещите в района.

Системите за умно паркиране могат да разчитат на вградени в настилката сензори или пък на монтирани в съседство камери, за да регистрират дали паркоместата са заети. Данните се предават към централизирана система за управление, където могат да се анализират и да се използват за оптимизиране на заетостта - например посетителите биха могли да видят в мобилно приложение в реално време къде има свободни места и да бъдат навигирани до тях. Това не само облекчава трафика, но и помага за подобряване на качеството на въздуха, което вече е наболяла тема. Сензорите и камерите могат да помогнат и за по-ефективно регистриране на нарушенията при паркиране и съответно за повишаване на събираемостта на глобите.

За щастие тези технологии не са привилегия само на по-богатите и уредени западни общества и вече навлизат и в България. От края на миналата година например в Бургас работи пилотен проект за умен паркинг, който е осъществен от VIVACOM. В началото разработката обхваща 30 паркоместа по ул. "Конт Андрованти", ул. 'Тракийска" и ул. "Фердинандова", но плановете са поетапно тя да се разпростре върху всички паркоместа на града. Системата дава възможност за преброяване на свободните места в "синята зона" за платено и почасово паркиране в централната част на града, а сред очакваните ползи е и драстично намаляване на паразитния трафик в търсене на свободно място, което от своя страна води до редуциране на вредните емисии в центъра на града.

В основата на всичко е LoRaWAN мрежата на компанията, която позволява лесното покриване на големи площи за връзка с множество сензори и устройства от сферата на интернета на нещата (IoT). Тя получава данни от вградените във всяко едно място за паркиране сензори - те се намират в асфалта и имат батерия за над 7 години работа. Датчиците предават в реално време информация дали върху тях има автомобил или не, а информацията се визуализира динамично и на информационни табла от страните на влизане/излизане в зоната.

Системата може дори да извести при надхвърлено разрешено (платено) време за паркиране. Добавена е и функционалност към мобилното приложение, което осигурява по-голямо удобство при плащането за почасово паркиране. За тези, които не използват мобилното приложение, има монтирани и работещи две информационни табла, които дават в реално време актуална информация за броя на свободните, заетите места както и информация за хора в неравностойно положение (инвалидни места). Междувременно от VIVACOM имат готовност да реализират подобни проекти за облекчение на трафика и паркирането с всяка община, която има интерес.