United Group ще ползва оборудване на Nokia за всичките си фиксирани мрежи

United Group ще ползва оборудване на Nokia за всичките си фиксирани мрежи

През миналата година стана ясно, че VIVACOM ще ползва оборудване на Nokia, за да разшири своята GPON мрежа и предложи на потребителите на фиксирани услуги скорости до 10Gbps чрез въвеждане на технологията XGS-PON.

Технологията беше въведена успешно и в началото на декември новата услуга стартира в част на София, а през първите месеци на тази година се планира покритие във Варна, Бургас и Стара Загора.

Междувременно United Group обяви, че е избрала Nokia за доставчик на оборудване за следващото поколение оптична мрежа в Югоизточна Европа и така ще предложи услуги със скорост до 10Gbps за своите частни и бизнес потребители в региона.

Базираната в Нидерландия компания обяви, че през следващите 5 години очаква да похарчи над 500 милиона евро за разширяване на своята оптична мрежа в нови области и за обновяване на съществуващата инфраструктура до XGS-PON.

В допълнение Nokia ще достави и Wi-Fi mesh оборудване за осигуряване на подобрено покритие в дома, което включва и функции за мониторинг на домашните мрежи в реално време и за оптимизиране на настройките.

Източник: United Group