В София стартира първата услуга за споделено ползване на електрически тротинетки

В София стартира първата услуга за споделено ползване на електрически тротинетки

Днес в София ще започне работа първата за страната услуга за споделено ползване на електрически тротинетки. От съобщението на Столична община става ясно, че официалният старт ще бъде в 11:30 часа на ъгъла на ул. "Париж" и ул. "Дондуков" (от страната на Софийската опера и балет), а на място кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на компанията за услугата ще дадат повече информация за новия начин на придвижване в града.

В съобщението не се споменава името на компанията, но най-вероятно това е Lime. Преди дни в приложението на компанията се появи първата тротинетка в София, което разкри цената на услугата, а днес в него вече се показват над 100 превозни средства, които са разположени на различни места в централната градска част. Както вече писахме ,цената за отключване на тротинетката, което става с мобилно приложение, е 1.50 лв., а цената на минута е 30 стотинки. Можете да разгледате и условията за ползване, от които става ясно, че максималното тегло на возещия се трябва да е 136 кг.

В подкрепа на засилващия се интерес към алтернативите на придвижването с автомобил в централната градска част на София вече започна обособяването на повече от 200 нови места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. Според общината мярката е част и от стратегията на града да подобри качеството на въздуха, защото един от основните замърсители е именно автомобилният трафик. Опитът на други европейски градове вече показа, че произволното паркиране на електрически тротинетки под наем създава трудности на пешеходците и на останалите участници в движението.

Столична община и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” работят съвместно и по регламентиране на ползването на електрическите тротинетки чрез предложение за изменение в Закона за движение по пътищата. Междувременно потребителите на услугите за споделено ползване на електрически тротинетки трябва да се съобразяват с правилата за безопасност, които операторите на услугата ясно ще посочат. През последните години се увеличава делът на хората, използващи велосипед за придвижване в града, и към момента той е малко под 2%.

Източник: Агенция Фокус

Оферти на деня