VIVACOM очаква догодина да има честоти за 5G мрежи

VIVACOM очаква догодина да има честоти за 5G мрежи

По време на среща с медиите главният технически директор на VIVACOM Радослав Златков сподели, че компанията очаква догодина да има необходимите честоти, за да пусне 5G мрежа. Според него в България сме изостанали по отношение на честотите и особено тези в ниския обхват около 700 MHz (подходящи за 5G) и 800 MHz (подходящи за 4G), които все още се ползват от военните. Спектърът на 3.5GHz е наличен, но цената му трябва да бъде съобразена с най-добрите европейски практики, за да бъде достъпна тя за българските оператори, смята Златков.

Компанията води добър диалог с Комисията за регулиране на съобщенията и с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за да могат 5G мрежите да са налични колкото е възможно по-скоро. На наш въпрос кога честотите ще бъдат налични Златков посочи, че очаква да стане догодина. Компанията вече се подготвя за 5G като привежда в готовност актуалната си инфраструктура, така че да е готова да пусне първа 5G мрежа, когато има необходимите честоти.

И тъй като спектъра на 3.5GHz се характеризира с малък обхват за покриването на по-големи площи ще е нужно и повече оборудване – Радослав Златков е на мнение, че разрешителния режим за изграждане на базови станции трябва да бъде олекотен, защото сега изграждането на едно съоръжение може да отнеме до 2 години. Предстои и появата на достъпни крайни устройства, защото първите 5G смартфони определено не са такива.

Оферти на деня

  • А аз пък мога да се обзаложа,че ще е Nokia ;)И то при вивата!
    veskopanov
  • Дори на бас мога да се хвана, че първата марка сред поддържащите услугата ще е Huawei :D
    centur