VIVACOM с ръст на приходите и печалбата за 2018

VIVACOM с ръст на приходите и печалбата за 2018

На специално събитие VIVACOM представи годишния Интегриран доклад за дейността на телекома и разкри, че през 2018 е успяла да генерира приходи от 948 милиона лева, което е с 6.6% повече спрямо 2017. Коригираната EBITDA нараства с 12.8% до 359.8 милиона лева, а инвестициите за годината са се увеличили с 3.6% до 187.5 милиона лева. Първото тримесечие на тази година също започва добре и компанията, която тази година отбелязва 10 години от приемането на марката VIVACOM, разкри, че приходите й за периода са се увеличили с 5.5% до 235.2 милиона лева. В същото време коригираната EBITDA е нараснала с 30.5% до 112.5 милиона лева, но този голям ръст всъщност се дължи на промените в отчитането на финансовите резултати.

От доклада става ясно, че в края на 2018 VIVACOM е имала 50% от пазара на IPTV услуги, а абонатите на платена телевизия са се увеличили с 4.7% до 468 000. При фиксираните широколентови услуги през 2018 също се отчита ръст на абонатите с 2.8% на годишна база до 444 000. Компанията отдава това на нарастването на клиентите на оптичен интернет. В края на миналата година VIVACOM е имала 3 071 000 потребители на мобилни услуги, а средният приход от клиент (ARPU) е бил 12.90 лв. През първото тримесечие на тази година този показател се е увеличил до 13.20 лв. Компанията обяви, че осигурява 99.25% покритие на населението със своята 4G мрежа. Пълният доклад за представянето на компанията през 2018 е наличен тук.

Оферти на деня

 • Сега видях и статията за намеренията и на Теленор да тестват 5G с временно разрешение, и те казват 3.6 GHz. Значи може или г-н Добрев да е объркал нещо при изказването си, или тези от сайта, които са написали това за Виваком, да са се объркали.

  EDIT:
  Оказва се, че временните лицензи, които трябва да са за 5G тестове през юли, ще са на 3.5 GHz, а не на 2600 MHz. Така че нещата са объркани.
  Dubspace
 • 2600 миналата година беше използван за LTE, обаче беше пуснат на много ограничени места и достъпа до него е бил ограничен. Иначе може ли линк да видя лицензите за 2600 (ако има такъв)? На сайта на КРС все още няма нищо, но в тази [url=https://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/vivacom-osvobojdavaneto-na-5g-chestotite-u-nas-shte-otkliuchi-800-mln-lv-investicii-283080/]статия[/url] се говори за вече издадено и на трите опратора разрешение за ползване с цел 5г тестове. 2600 миналата година не го считам за използване в предвид временните лицензи. Докато не се намалят таксите за използването му няма да го видим да се използва с постоянен лиценз. Поради тази причина и операторите (Теленор по-специално) не искат да взимат и допълнително 2100. Теленор догодина ще имат нужда от доста финансов ресурс за да си подновят лицензиите за 900 и 1800, а ако се наложи да купуват и друг ресурс наистина ще им е доста по-трудно да стане това и поради тази причина в момента се въздържат от други покупки.
  Maxthon
 • 2600 миналата година беше използван за LTE, обаче беше пуснат на много ограничени места и достъпа до него е бил ограничен. Иначе може ли линк да видя лицензите за 2600 (ако има такъв)?
  Dubspace
 • Тия оператори вместо да се фукат с ръст на приходите и печалбата, да вземат и да инвестират в тия мрежи, че качеството им се влошило осезаемо от миналата година. Какво 5G, какво 10G, като нямаме читаво 4G вече...В момента с наличният спектър си е трудно при нарастващото потребление. Явно скоро няма да има движение по освобождаване на 800mhz спектъра. На 2600 са взели операторите временен лиценз за 5г тестове. Т.е. и таз година няма да бъде използван за 4г. 1800 няма също да има движение докато не изтекат лицензите на Булсатком и Ти.ком. Общо взето най-зле сме от цяла Европа.

  Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

  Maxthon
 • Тия оператори вместо да се фукат с ръст на приходите и печалбата, да вземат и да инвестират в тия мрежи, че качеството им се влошило осезаемо от миналата година. Какво 5G, какво 10G, като нямаме читаво 4G вече... Г-н Добрев спомена, че тази година, трите оператора ще имат временни лицензи на 2600 MHz, като ще има и търговски тестове (тоест и клиентите ще могат да се свържат към него). Надяват се, че ако цените за 2600 и 3.5 GHz поевтинеят, ще вземат постоянен лиценз за 2600 към края на тази или началото на 2020-та. За 800, ако се освободи, ще е най-рано към 2021-ва. Пък за 5G, ще си трябва огромна инвестиция в подмяна на съществуващи и слагане на нови базови станции (от която Виваком имат огромна нужда, но трябва да се промени закона за строителната дейност).
  Dubspace
 • Тия оператори вместо да се фукат с ръст на приходите и печалбата, да вземат и да инвестират в тия мрежи, че качеството им се влошило осезаемо от миналата година. Какво 5G, какво 10G, като нямаме читаво 4G вече...
  Ванката
 • Разбрахме и че буташ масло. :lol:
  Вито
 • ==================================
  Blue Sky
 • Аз като гледам ще си седя на безсрочен и на виваком със смарт U и на теленор с 30лв и 10гб ( след изтичане на договора )
  nomercy
 • Още година и нещо ще съм си на сегашната такса 28 лв. 25ГБ с 300 мин. към ЕС. До тогава ще се сменят няколко пъти настроенията. Не мисля, че ще имат по зле от офертите на Теленор.
  Вито
 • Като изтече договорът позволяват.
  А при Теленор тотал щета какво ще правиш не знам...
  Ти да не си мислиш, че Виваком и А1 няма да ги последват с “яките” оферти?
  Ванката
 • Като изтече договорът позволяват.
  А при Теленор тотал щета какво ще правиш не знам...
  Вито
 • Чета, че има успели. Но като при минаване на предплатена без да се губи номера - в 1 от 30 офиса. Че като не дават изчаквам още малко и си пренасям номера в Теленор. :D
  Ванката
 • Чета, че има успели. Но като при минаване на предплатена без да се губи номера - в 1 от 30 офиса.
  tzincbg
 • ==================================
  Blue Sky
 • Удвоиха цените оставаше и да нямат свръх печалба .. Какво общо има увеличението на цените с въпросния отчет? Да не би всички абонати да минават на по-висока месечна такса. Също така има и много такива, които преминават от по-висока към по-ниска такса.
  Истината е, че при интернет и телевизия се представят много добре и растат с много бързи темпове, за разлика от А1, които заради Близу растат много бавно.
  Apple_fan
 • Удвоиха цените оставаше и да нямат свръх печалба ..
  Nistel