Volkswagen отвори най-голямата фабрика за електрически автомобили в Европа

Volkswagen отвори най-голямата фабрика за електрически автомобили в Европа

Вчера Volkswagen даде старт на масовото производство на новия електрически автомобил ID.3 в своята фабрика в Цвикау, което е важно по няколко причини. За начало това е първият модел от новото поколение електрически автомобили на компанията, който има важно място в плановете на VW до 2028 година да продаде 22 милиона такива превозни средства в световен мащаб.

Освен това фабриката в Цвикау е първата напълно трансформирана от производството на автомобили с ДВГ към електрически. Инвестицията на VW е за 1.2 милиарда евро, а според плановете през следващата година от нея трябва да излязат 100 000 електрически модела. От 2021 година капацитетът ще бъде увеличен на 330 000 броя годишно. Според VW това е най-голямата фабрика за електрически коли в Европа.

През 2021 ще бъде завършена финалната фаза на трансформацията и тогава във фабриката, която включва 1700 робота, ще се правят 6 електрически модела с три от брандовете на групата. Паралелно с това текат курсове за квалификация на служителите за работа с високо напрежение - вече са подготвени 8000, а до края на 2020 броят ще достигне 13 000.

Моделът ID.3 е базиран на платформата Modular Electric Drive Toolkit (MEB), която е изцяло електрическа и според компанията осигурява дълъг пробег, просторен интериор и динамично управление. Базовата версия на колата е с цена под 30 000 евро в Германия. Продажбите на много европейски пазари ще започнат през лятото на 2020, а 35 000 международни клиенти вече са заплатили депозит за автомобила.

Източник: Volkswagen


Втора употреба с гаранция