Защо редица компании пропускат Snapdragon 865?

Защо редица компании пропускат Snapdragon 865?

Тазгодишният флагмански мобилен чипсет на Qualcomm Snapdragon 865 изглежда не оправдава първоначалните очаквания на компанията поради високата си цена и агресивната политика по отношение на въвеждането на 5G свързаността. Макар редица производители на смартфони да избраха чипсета за новите си флагмани, за други той изглежда е прекалено скъп.

Наскоро се появиха индикации, че Google и LG няма да използват този чип в новите си модели. Още през януари XDA Developers откриха доказателства, че Pixel 5 и 5 XL няма да използват Snapdragon 865. Междувременно LG изглежда ще заложи на Snapdragon 765G за своя G9 ThinQ, но тук решението може да е част от по-голямото преструктуриране на компанията. HMD Global също избра по-евтиния чипсет за първия си 5G модел Nokia 8.3 5G.

Една от основните причини за това е високата цена за внедряване на Snapdragon 865, тъй като в него няма вграден модем. 4G и 5G свързаността е изнесена в отделния модем X55, който трябва да бъде използван задължително от производителите. Този модем заема допълнително място в и без това ограниченото пространство в конструкцията и води до нови разходи за разработка.

Освен това, за да бъде добавена поддръжка за честотите от спектъра mmWave, са необходими няколко допълнителни RF модула. В случая тази добавка е опционална и липсва от някои от моделите като базовия Galaxy S20 например. Трябва да се отчете и по-голямата консумация на енергия, което е допълнително предизвикателство.

Snapdragon 765G от своя страна е с малко по-ниска производителност от Snapdragon 865, но разполага с вграден 5G модем, което го прави по-лесен за интеграция. Освен това при него е по-ниска и консумацията на енергия. Snapdragon 865 се произвежда по 7-нанометров (nm) процес и включва осемядрен процесор с четири ядра Cortex A77 и четири A55. Процесорът на Snapdragon 765G включва процесор с две ядра A76 и шест A55.

Източник: Ars Technica

 • Последният ми телефон със SD LG G4 грееше като печка. Ако тва им е черта то алтернативите са по-добре. Нищо че едно приложение може да се отвори с 0.000001 секунда по-бавно... Да ти кажа бая вода изтече от времето на LG G4 и онези процесори тогава. В интерес на истината SD доста вдигнаха летвата от тогава,и единственото което може да им се опре(в някои положение ги и надминава) е Bionic-а на Apple.
  pretorianec
 • Последният ми телефон със SD LG G4 грееше като печка. Ако тва им е черта то алтернативите са по-добре. Нищо че едно приложение може да се отвори с 0.000001 секунда по-бавно...
  Вито
 • Някъде четох интересна статия, в която се твърдеше, че при всички от производителите, които изкараха по 3 телефона (обикновен, голям и ултра/гига) най-скъпият във всички случаи дава най-малко за парите на купува.
  Сиреч - за най евтиния плащаш 65% от цената и получаваш 90% от това, коети би получил от най-скъпия.

  Склонен съм да го вярва ама сме си пустиняци дето искат най-хубавото :lol:
  radko89
 • Колкото до Ултрата, 6 часа SoT си ги прави. Което лично за мен си е напълно достатъчно.👍

  А да те попитам, имаш ли някакви наблюдения върху S20+, или ако се наложи да избирам е по-добре Note10+?
  Ванката
 • Защо гледате часове при включен екран? Нека сравним времето за разговори, според един известен сайт, Galaxy S7/S8/S9 (и трите модела с 3000 mAh батерия) издържат над 20 часа в режим на 3G разговори, съответно 23/24/23 часа. После идва Galaxy S10 с по-голяма батерия (3400 mAh) , което не успява да постигне 22 часа, а днес идва Galaxy S20 с още по-голямата батерия от [b] 4000 mAh[/b] и време за разговори [b]под 15 часа.[/b]. Това е много далеч от процента на грешката при подобни тестове и очевидно ефективността на основната функция пада в пъти. И докато мога да преживея по-ниската производителност на Exynos при някои определени ситуации, то не ми се струва редно да влача цял акумулатор от 4000 mAh, с който да получа 14 часа разговори, още повече няма как да не вземем предвид и цената на устройството, срещу която обикновено човек очаква нещо иновативно и подобрено.
  SwollenMembers
 • Радвам се за написаното :) Лека вечер :) Живи и здрави. Лека вечер.
  Spikul
 • Радвам се за написаното :) Лека вечер :)
  Боби13
 • Аз съм като Ванката и на видеа не вярвам, но никъде не съм казал, че заради естествените изхвърляния на всяка фирма в подобни видеа, не трябва да купуваме ! Защото има сигурно поне още десетки видеа, където във всяко от тях е различно, например за издръжливостта на батерията ! И дано, независимо от това дали ще вземеш Ултрата или следващото Ноте, не бъдеш леко разочарован ! Споко, мен не ме вълнува дали телефона може да изкара 4 или 9 часа време на дисплей, нито ме вълнува дали според някой има ШИМ, нито ме вълнува, че тежи 220 грама, нито че е 1800 лева, нито как изглеждат снимките във фейса на 12 МР.
  Направил съм си сметката, че това което търся е точно той във всяко едно отношение, така че няма от какво да се разочаровам. Нито ми е първия Самсунг, нито ще търся псевдо кусури.
  Spikul
 • Аз съм като Ванката и на видеа не вярвам, но никъде не съм казал, че заради естествените изхвърляния на всяка фирма в подобни видеа, не трябва да купуваме ! Защото има сигурно поне още десетки видеа, където във всяко от тях е различно, например за издръжливостта на батерията ! И дано, независимо от това дали ще вземеш Ултрата или следващото Ноте, не бъдеш леко разочарован ! Няма смисъл, само заради излишния спор, да намеря десет видеа, където в две от тях няма да има съвпадения при сравняването на батерията, камерите и така нататък :)
  Боби13
 • Вярвайте на подобни видеа, за да са спокойни душите Ви ! А дали тестваните телефони имат едни и същи до 100 % инсталирани приложения ( заводски и допълнителни ), дали самите настройки на телефоните са абсолютно еднакви и така нататък ! Поредният безсмислен спор и както казаха е ясно кога ще пада най-бързо батерията ( не са нужни видеа ), а именно 5G ( при нас засега отпада ) и 120 Хц :) Живи и здрави :) По твоята логика излиза, че никога не трябва да си купуваме телефони, защото все някой ще лъже за нещо.
  Всеки сам си решава какво да си купува, но сляпата омраза и писане на лъжи, не мога да я толерирам.
  За това в тези видеа всички условия бяха еднакви за всички телефони - еднакво съдържание, еднаква сила на сигнала и еднакви настройки. Та там се вижда много ясно, че Ултрата държи колкото iPhone 11 pro max. До тук с измишльотините и лъжите за слабата му батерия.
  А дали това е същата бройка като тези в магазините, вече е в сферата на конспиративните теории.
  И не мисля, че квалификации за смешници към мен и Ванката, са много уместни, защото не поддържаме конспиративните виждания на някой.
  Spikul
 • Вярвайте на подобни видеа, за да са спокойни душите Ви ! А дали тестваните телефони имат едни и същи до 100 % инсталирани приложения ( заводски и допълнителни ), дали самите настройки на телефоните са абсолютно еднакви и така нататък ! Поредният безсмислен спор и както казаха е ясно кога ще пада най-бързо батерията ( не са нужни видеа ), а именно 5G ( при нас засега отпада ) и 120 Хц :) Живи и здрави :)
  Боби13
 • За мен най-точният източник по темата е XDA, където хората споделят между 4 и 9 часа. Това, което ми прави впечетление, е, че основните убийци на батерията са 120-те Hz и мрежите. При основна употреба на Wi-Fi всичко изглежда много добре, но когато се мине на мобилна мрежа (особено 5G), животът на батерията може да падне на половина. Не бих казал, че това е идеално. Предполага се, че човек има нужда от батерия точно тогава, когато не е на Wi-Fi. Та както при всеки друг телефон животът на батерията си зависи изцяло от употребата.

  Но това, което се казва в статията, не би ме изненадало. Комапниите искат да спестят някой лев. Все пак, през последните години цените на телефоните [b]паднаха[/b] двойно. Как ще правят пари? Не може така, и те трябва да се хранят.

  А, съжалявам, след повторна проверка виждам, че трябва да заменя "паднаха" със "[b]се вдигнаха[/b]". :D Пълни смешници. Ама докато има такива, които по цял ден върло да ги защитават по форумите и да пръскат пари за глупавите им играчки, ще продължават да се подиграват с нас, нормално е.
  muamamu1
 • Нали знаеш, че една лъжа като се повтаря непрекъснато, то накрая се приема за истина. :D Навремето, така един “разбирач” от служителите на Виваком ми обясняваше, че не трябва да си купувам S9+, защото давали много дефекти. Настояваше, че трябва да взема Note8 (тогава), защото най-малко имало от тях по сервизите. Ами S9+ направи вече две години и не ми е дал нито един дефект, и не е стоял и една минута в сервиз.👍 Клиенти със същите и те без проблеми. Иначе и моите, ако реша могат да правят по 7-8 часа екран, само където до преди карантината, това ми беше невъзможно. Няма как работещ човек (зависи колко е ангажиран), да прави по 8-10 часа екран на телефона. :D Сега не съм ангажиран, но не мисля по цял ден да гледам в някакви екрани, пред това да прочета някоя книга или да потренирам. Всеки може да си говори каквото си пожелае в интернет пространството и да хвали тая или друга марка, но е важен само реалният опит на хората, които притежават устройствата и могат да дадат обективно мнение. И то мнение след по-дълга употреба, примерно месец - два. От клипове не се вълнувам вече и не ги гледам, защото обременяват съзнанието и вземането на индивидуални решения породени от собственият ни интелект!
  Ванката
 • Единствено достоверно е опита, а за това пишат по форумите ! Подобни видеа, за мен лично, въобще не са критерии за изводи ! Тук във форума пише само един с такъв телефон. Да каже той колко издържа батерията. Иначе аз ако ви питам от къде черпите информация, че Ултрата кара само 3-4 часа на дисплей, какво ще кажете? На клипове ли да вярвам или на слепия хейт?
  То и аз мога 100 пъти да напиша, че на новия P40 pro батерията му държи половин час само. Или пък да напиша, че iPhone 11 pro max забива. Това, че ще го напиша във форум за телефони, ще го направи ли истина ако го напиша 100 пъти?
  Spikul
 • Единствено достоверно е опита, а за това пишат по форумите ! Подобни видеа, за мен лично, въобще не са критерии за изводи !
  Боби13
 • Дано всички професори/многознайковци, които спориха с мен миналата година да прочетат ТАЗИ статия ! Да я прочетат и другите "професори" - настоящи и бъдещи собственици на серията S20. Даваш 1500/2000 лв. за телефон и получаваш 4 часа екран \(°o°)/. Извинявай, но имам Huawei на 5 години, който все още дава 5 часа екран ¯\_(ツ)_/¯. Както съм писал и преди - нищо против Samsung, но този път се издъниха яко ⊙﹏⊙.
  А проблема НЕ Е в цената, а в ЕНЕРГОПОТРЕБЛЕНИЕТО ! Самите ядра Cortex A77 са калпави/енергоемки, отделен модем и т.н. и т.н.
  Благодаря за вниманието
  Смяташ ли, че като повториш една лъжа 100 пъти, тя ще стане истина?
  Какви 4 часа екранно време видя? Под 8 часа не пада дори и с Exynos:
  https://www.youtube.com/watch?v=rxlr3ixImOI
  https://www.youtube.com/watch?v=GSn7ko6_PFc
  И само да ти кажа, че е супер неуместно да сравняваш нелепия си Хуауей на 5 години с S20 серията.
  Иначе явно се оказва, че SD 865 не е кой знае колко добра алтернатива на Exynos 990
  Spikul
 • Дано всички професори/многознайковци, които спориха с мен миналата година да прочетат ТАЗИ статия ! Да я прочетат и другите "професори" - настоящи и бъдещи собственици на серията S20. Даваш 1500/2000 лв. за телефон и получаваш 4 часа екран \(°o°)/. Извинявай, но имам Huawei на 5 години, който все още дава 5 часа екран ¯\_(ツ)_/¯. Както съм писал и преди - нищо против Samsung, но този път се издъниха яко ⊙﹏⊙.
  А проблема НЕ Е в цената, а в ЕНЕРГОПОТРЕБЛЕНИЕТО ! Самите ядра Cortex A77 са калпави/енергоемки, отделен модем и т.н. и т.н.
  Благодаря за вниманието
  Kuzmanow