ZTE ще предлага все повече смартфони в България

ZTE ще предлага все повече смартфони в България

През последните години за китайските технологични компании стана по-трудно да продават своите мрежови продукти в Европа, след като много държави затегнаха контрола вследствие на водената от Щатите кампания за ненадеждността на китайските технологии по отношение на сигурността. Видяхме как санкциите се отразиха на бизнеса на Huawei, на която първо се наложи да предлага телефони без приложения и услуги на Google, a после загуби достъп до важните за продуктите й чипове, което в крайна сметка я принуди да продаде подразделението Honor.

Така на пазара на телефони се отвори определена ниша, която бързо започва да се запълва от другите производители. ZTE също започна да продава все повече телефони в България и в края на миналата година в страната ни европейски дебют направи моделът Axon 20, който е първият с вградена под дисплея камера. Устройството влезе в каталога на A1, която предлага и други модели на китайската компания.

Близките отношения между A1 и ZTE не са нови. През 2019 операторът и ZTE демонстрираха част от възможностите на 5G, а някои от моделите в собствената серия Alpha се правят от китайската компания. В Австрия се намира и офисът на ZTE, отговарящ за Централна и Източна Европа, в който регион е и по-голямата част от бизнеса на A1 Telekom Austria Group.

Изпълнителният директор на ZTE Австрия Кристиян Вошиц посочва, че България е важен пазар за компанията за повече от десетилетие, а навлизането през 2007 е станало с фокус върху инфраструктурни проекти. Сега обаче е дошъл моментът за разширяване на дейността на компанията с предлагане и на терминални устройства, а A1 е най-важният партньор на ZTE в това отношение.

Според Вошиц работата с A1 се е оказало идеалното партньорство за достъп до нашия пазар и ще е отправна точка за стратегията на компанията за разрастване на бизнеса със смартфони през идните години. Припомняме, че ZTE реши да пусне тук 4G версията на Axon 20, но с развитието на 5G мрежите в България компанията смята през тази година да предложи повече такива модели.

Около Коледа в предложенията на A1 се появи и по-достъпен LTE телефон на ZTE, а до лятото очакваме да дойдат още много нови устройства. Що се отнася до серията Alpha, партньорството с A1 е много успешно, допълва Кристиян Вошиц и разкрива, че A1 Alpha и A1 Alpha 20+ са популярни в България и имат задоволителни продажби. Двете компании преговарят как да продължат съвместната работа в тази насока, но засега няма повече конкретни подробности.

Терминалните устройства са един от важните елементи в бизнеса на ZTE, изтъква Вошиц, така че очакваме да видим с какво ще ни изненада компанията през тази година. Разбира се, основните приходи идват от операторското оборудване, но актуалната геополитическа ситуация може да се отрази върху тях. Това е предизвикателство, признава Вошиц, но според него клиентите на компанията вярват в ползите от съвместната работа и смятат да продължат сътрудничеството.

В края на третото тримесечие на 2020 ZTE е имала 55 комерсиални договора за изграждане на 5G мрежи в над 40 страни и в партньорство с 90 оператора. Сред тях има и европейски като H3A в Австрия, Fastweb и WindTre в Италия и Orange в Испания. Кристиян Вошиц посочва, че ZTE е разработила над 500 партньорства в 15 индустрии, които проучват иновативни възможности за прилагане на 5G - става дума за производство, промишленост, транспорт, енергия, образование и т.н.

Дейността на ZTE в България също се разраства в нови посоки, а клиентите на компанията растат. Според Вошиц в тези трудни времена компанията се опитва да е максимално близо до нуждите на своите клиенти, за да може да е по-гъвкава и да се адаптира по-бързо към промените. Компанията се надява да привлече партньори и с достъпните си цени, за които смята, че са още по-важни в условията на икономически спад.