Sony Xperia XA2

Sony Xperia XA2

Конкуренцията често прави чудеса. Това се вижда особено добре в средния ценови сегмент при смартфоните, където изобилието от модели със сходни характеристики прави избора особено труден. През последните години именно това доведе до сериозни хардуерни подобрения на самите устройства, които се опитват да спечелят сърцата на потребителите в остра конкуренция с десетки други модели, които предлагат все повече екстри на приемлива цена. Sony също са усетили това и третото поколение на серията XA е не само сериозно преработено, но се опитва да бъде и малко по-различно от своите съперници.

Дизайн и изработка

По отношение дизайна на теелфона японците са подходили еволюционно. Xperia XA2 продължава да залага на класическия дизайн на Sony, който има както своите фенове, така и своите критици. Промените спрямо предходното издание обаче са факт и според нас са за добро. Корпусът предлага метална рамка и поликарбонатен заден панел, нещо което имаше и в миналогодишната версия. С материалите обаче се изчерпват и приликите. При дизайна разликите са повече, като са използвани доста елементи от миналогодишния флагман XZ1, които са доразвити.

Крайният резултат според нас е доста добър. Първото, което се набива на очи, са рамките на дисплея, които са сериозно редуцирани. Xperia XA2 все още е далеч от актуалните безрамкови модели на конкуренцията, но прогресът в това отношение е повече от забележителен. Sony са започнали и постепенно елиминиране на ъглите и докато предходните модели имаха вид на малки тухлички, то Xperia XA2 е много по-заоблен. Екранът се е сдобил с покритие от 2.5D стъкло Gorilla Glass 4, а задният панел пък вече има лека извивка, която прави устройството малко по-дебело, но пък спомага за неговата ергономичност.

При контролите не са правени никакви експерименти. Върху лявата страна на телефона ще намерите слотовете за SIM картата и картата памет, които са с общо капаче, а от дясната се намират бутонът за включване, този за регулирането на звука и специалният бутон за активиране на камерата, който все още откриваме в телефоните на Sony. Към тях прибавяме и USB-C порта за зареждане и трансфер на данни, който поддържа технология за бързо зареждане. Под камерата пък намираме биометричен сензор за отпечатъци, който бе една от големите липси на миналогодишния модел. Наличен е и 3.5 мм жак за слушалки, който в наши дни става все по-голяма рядкост и липсва от актуалните флагмани на японците.

Дисплей

Дисплеят е един от компонентите, където ъпгрейдът спрямо предшественика е особено забележим. Диагоналът е нараснал до 5.2 инча, а архаичната резолюция от 720p е заменена със значително по-актуалната FullHD, което е довело до увеличаване на пикселната гъстота от 442 ppi. От Sony не са се изкушили от последните модни тенденции и са заложили на класическото екранно съотношение 16:9, което става все по-рядко в наши дни.

По отношение на качеството на изображението забележки няма и използваният LCD панел се представя отлично. Максималната яркост е 500 нита, което осигурява добра видимост при ярка слънчева светлина. Цветопредаването също е приемливо, а софтуерът традиционно за Sony предлага няколко различни опции, които позволяват да засилите определени цветове и да промените баланса на бялото и така да получите изображения по свой вкус.

Хардуер и батерия

При хардуера промените също са повече от осезаеми. Чипсетът Snapdragon 630, който предлага 8 ядра Cortex-A53 с честота 2.2 GHz, е заменил миналогодишния MediaTek Helio P20. Видеочипът пък е Adreno 508, който осигурява отлична за ценовия клас производителност и гарантира, че няма да имате проблеми дори с по-тежки игри. Оперативната памет отново е 3 GB, а за приложения и друго съдържание са предвидени 32 GB. Най-сериозният ъпгрейд е при батерията, която вече е с капацитет 3300 mAh. В комбинация с пословичната икономичност на Snapdragon 630 това осигурява поне един пълен ден автономна работа дори при по-натоварващо използване на устройството.

Интересното е да се отбележи, че Xperia XA2 поддържа бързо зареждане, но поради някаква причина Sony не са включили подходящо зарядно в стандартния комплект, така че ако искате да се възползвате от тази екстра, ще трябва да закупите такова допълнително. Още по-интересното е, че Xperia XA1 имаше същия проблем. За сметка на това обаче е налична познатата и от други модели на компанията технология Qnovo за адаптивно зареждане, която увеличава експлоатационния живот на акумулатора.

Софтуер

Операционната система е Android 8.0 Oreo, а Sony по традиция се ограничават с промените. Лаунчерът на компанията изглежда все така приятно и предлага различни опции за персонализация, включително и промяна на анимациите при смяна на страниците на основния екран. Sony е добавила и няколко свои приложения като галерия, музикален плеър, Xperia Lounge, What’s New и PlayStation.

Откриваме и добавки кaто Sketch за рисуване, Movie Creator за сглобяване на видео клипове с различни ефекти,  антивирус от AVG с тестов период и приложения на Amazon, но за щастие повечето от тези допълнения могат да бъдат деинсталирани.  Традиционните за Sony теми също са налични и чрез специалното приложение можете да изтеглите стотици такива и да персонализирате устройството изцяло по ваш вкус.

Отново е налична и опцията за бърз достъп до най-често използваните приложения, която се показва най-горе в списъка с инсталиран софтуер, както и препоръки за инсталиране на нови такива. Sony е включила и своята система Xperia Actions, която помага за автоматизиране на различни функции на телефона според контекста – пътуване до работното място, гейминг, пътуване в чужбина, време за сън и т.н.

Всеки от тези профили може да бъде персонализиран допълнително, като изберете кои опции да активирате – например в режим за фокусиране можете да укажете на телефона да изключи на определено място и в определено време нотификациите върху екрана в заключено състояние, да деактивира LED известията, да включи режим “не ме безпокой”, да оптимизира батерията и т.н.

Камера

Камерата беше един от големите плюсове на миналогодишния XA1, а от Sony са решили, че използваният в нея 1/2.3” сензор IMX300 е все още актуален и отново са се спрели на него.  Той осигурява резолюция 23 мегапиксела и включва широкоъгълна (24mm) леща с бленда f/2.0 за улавяне на повече светлина. Припомняме, че именно IMX300 дълги години бе използван във флагманите на Sony, така че решението да бъде запазен със сигурност не е минус.

Все пак благодарение на новия чипсет Xperia XA2 предлага някои нови функционалности за фотографите, от които неговият предшественик бе лишен. Вече е възможно да се записва видео с 4K резолюция, добавена е опция за запис на видео на забавен каданс с до 120 кадъра в секунда, включен е хибриден автофокус с фазова детекция и се поддържа ISO 12 800 за по-светли снимки при намалена осветеност. Интересно е, че камерата се управлява от по-старата версия на приложението за контрол, което означава, че опцията за снимане на 4K се намира на съвсем различно място.

Качеството на снимките естествено е повече от добро с оглед на използвания сензор, като това беше и силната страна на предходния модел. Единствената по-сериозна забележка е, че в краищата на снимките остротата на изображението намалява и се появява изкривяване, но това е следствие от широкоъгълната леща. При намаляване на околната светлина резултатите очаквано се влошават и се губят детайли, но като цяло снимките остават използваеми.

Камерата за селфита отново предлага 8-мегапикселов 1/4" сензор, но той е комбиниран с 23mm леща с бленда f/2.4 и има 120-градусов суперширокоъгълен режим. Така можете лесно да уловите в кадъра и по-големи групи от хора, а ако искате по-конвеционално изглеждащи кадри, винаги можете да превключите към 80-градусов режим на работа. Предната камера доставя снимки с прилично качество при достатъчна осветеност. Интересното при нея е, че е премахнат автоматичният фокус, който бе наличен в Xperia XA1, а това от своя страна води до малко по-лоши резултати.

Тестови снимки и видео

Заключение

Sony Xperia XA2 се опитва да доразвие силните страни на своя предшественик и едновременно с това да отстрани неговите недостатъци. Дизайнът е осъвременен, а хардуерът е получил сериозен ъпгрейд, който включва по-голям дисплей с по-висока резолюция и по-мощен процесор. Солидната изработка и качествените материали също са плюс за телефона. В същото време е запазена камерата, която бе най-голямата отличителна черта на Xperia XA1 в този ценови клас, като към нея е добавена нова функционалност. Трябва да се отбележи, че Sony са си спестили следването на модните тенденции като безрамков дисплей и двойна камера, което пък куриозно помага на устройството да се отличи от конкуренцията със своята по-класическа визия.