10 факта от 2007 година

Netflix, която се занимава отдаване под наем на DVD филми по пощата, доставя своя 1-милиарден диск и стартира абонаментна услуга за онлайн стрийминг на видео при поискване. В началото предлага едва 1000 филма и сериали, което е едва 1% от нейния каталог на DVD, но въпреки това предложението се оказва популярно и наличните заглавия се увеличават до 12 000 през 2009.

 

В началото на годината Apple представя iPhоne, но продажбите му в Щатите започват през лятото на фона на дълги опашки от желаещи да се сдобият с джаджата с иновативен интерфейс. Списание Time определя телефона за изобретение на годината въпреки ограниченията на първата генерация. През есента излиза първата версия на iPod Touch, която е почти като iPhone, но без някои хардуерни и софтуерни функции.

През есента Amazon представя Kindle - специализирано устройство за четене на електронни книги, което въпреки цената от 399 долара се разпродава за броени часове и минават месеци, преди да бъде налично отново. Джаджата предлага 6" E Ink дисплей и има 250 МВ разширяема памет, жак за слушалки и 3G достъп на територията на Щатите за покупка и изтегляне на книги.

Потребителите на Facebook се увеличават от 20 милиона през април до 50 милиона през октомври. В началото на годината стартира m.facebook.com и е обявена поддръжката на мобилни устройства.

През есента консорциум от оператори, технологични компании, производители на устройства и на чипсети обявява развитието на нова отворена мобилна операционна система, която е базирана на модифицирано Linux ядро. Така се ражда Android, но първото устройство с нея идва година по-късно.

Asus представя компактния лаптоп Eee PC, който поставя начало на нова категория преносими компютри, която познаваме с името нетбук. Първоначално предназначен за развиващите се пазари, малкият компютър с тегло 900 грама има 7" дисплей, клавиатура с 85% от размерите на стандартна, флаш памет и специална версия на Linux. През идните години в този сегмент се появяват още много компактни машини, включително с Windows XP и Windows Vista.

Американската компания American International Group (AIG) придоби мажоритарен дял от БТК чрез свой инвестиционен фонд. Купувачът получи 65% от телекома срещу 1.08 милиарда евро, а след това придоби още 25% от БТК, което оцени компанията на 1.66 милиарда евро. Продавач беше исландският милиардер Тор Бьорголфсон.

Започва глобалното разпространение на Windows Vista, което за първи път в историята на системата става по дигитален начин чрез платформата Windows Marketplace. Vista предлага освежен потребителски интерфейс на име Aero, нов инструмент за търсене в системата и множество променени компоненти, но среща и много критики.

"Макс Телеком" стартира официално своята мрежа, базирана на технологията WiMAX. Чрез нея компанията предложи интернет достъп, IP базирани гласови услуги и IPTV. В началото мрежата покриваше 10 града в страната, а максималната скорост на трансфер беше 2 Mbps.

Според статистиката на GSM Association броят на глобалните мобилни връзки достига 3.4 милиарда, а уникалните абонати са 2 милиарда. Броят на HSDPA мрежите се увеличава, а на пазара се появяват първите, които поддържат технологията HSUPA.


Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.