10 факта от 2010 година

10 факта от 2010 година


1. RIM опитва да влезе в епохата на смартфоните със сензорни дисплеи на скорост, като закупува канадската компания QNX Software. Използва едноименната операционна система за разработката на платформата BlackBerry 10, която прилага в таблета PlayBook и в няколко смартфона, преди да премине към Android.


2. В началото на годината Apple стартира продуктовата линия от таблети iPad, а до излизането на второто поколение от устройствата са продадени над 15 милиона броя от нея. До края на 2010 iPad успява да заеме 75% от всички продажби на таблети.

 

3. През есента започва работа услугата за споделяне на снимки Instagram. На първо време е налично само приложение за iOS, а версията за Android излиза година и половина по-късно. През пролетта на 2012 Facebook купува компанията за около 1 милиард долара. В началото на 2019 най-харесваната снимка в Instagram става изображението на яйце.

4. Към края на годината в играта Entropia Universe се продава най-скъпият дотогава обект от виртуален свят - Джон Джейкъбс успява да продаде Club Neverdie за 635 000 долара. Самата продажба става на части, най-скъпата от която е на стойност 335 000 долара.

5. Facebook представя своята нова услуга за комуникация на име Facebook Messenger, но първите приложения за iOS и Android излизат през следващата година. През есента на 2017 броят на месечните й потребители надхвърля 1.3 милиарда.

6. На мобилния конгрес през февруари Microsoft обявява новата мобилна операционна система Windows Phone 7, а първите устройства с нея от HTC, Dell, Samsung и LG излизат през есента. Платформата залага на нов потребителски интерфейс на име Metro с основен екран, съдържащ плочки (връзки) с динамично обновявано съдържание.

7. HP купува Palm за 1.2 милиарда долара, а в основата на сделката стои платформата webOS, която компанията иска да използва за смартфони, таблети и принтери. Планът не успява и през 2013 продава webOS на LG, която ползва софтуера в своите телевизори и в различни IoT устройства.

8. На 26 май на вълната от успеха на iPhone Apple задминава Microsoft като най-ценната технологична компания, след като пазарната й капитализация достига 229 милиарда долара. Преди това Apple струва повече от Microsoft последно на 19 декември 1989 година.

9. През лятото Amazon обявява, че вече продава повече електронни книги за Kindle, отколкото книги с твърди корици. През следващата година продажбите задминават и тези на книгите с меки корици.

10. Facebook вече има над 1 милиард потребители, а списание Time обявява Марк Зукърбърг за личност на годината. Това е титла, която се дава на хора, които за добро или лошо са повлияли най-много на събитията през годината.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.