10 факта от 2015 година

10 факта от 2015 година

1. В края на годината Telenor стартира своята комерсиална 4G мрежа и така изпревари с няколко месеца останалите два големи телекома. В началото мрежата покриваше над 50 населени места и поддържаше максимална скорост на изтегляне на данни 75Mbps.

2. Microsoft пусна операционната система Windows 10, която в рамките на година можеше да се инсталира безплатно от притежаващите лицензи за Windows 7 и 8.1. Платформата поддържа универсални приложения за работа с различни типове устройства и получава редовно ъпдейти с допълнителни функционалности.

 

3. След корпоративно преструктуриране на Google беше създадена холдинговата компания Alphabet, под чиято шапка попаднаха Google и всичките й дотогавашни подразделения и бизнес начинания като X Development, Calico, Nest, Fiber, CapitalG, Sidewalk Labs и GV.

4. През юли Мтел и Макс подписаха договор за национален роуминг с първото подобно споразумение за споделяне на мрежи на българския пазар, което обаче така и не заработи реално. Същия месец Мтел придоби кабелния оператор blizoo.

5. Китай прекрати продължилата 15 години забрана на игровите конзоли в страната. Началото й беше през 2000 година заради страхове, че устройствата могат да имат негативно влияние върху физическото и умственото развитие на децата.

6. В края на годината Apple разшири своето портфолио от таблети със серията iPad Pro. Първото устройство в нея предложи 12.9" дисплей, 4 говорителя, конектор за връзка с допълнителни аксесоари, дисплей с променлива честота на опресняване и поддръжка за новия стилус Apple Pencil.

7. През есента Dell обяви, че ще плати 67 милиарда долара за EMC.

8. Tesla започна разпространението на система за полуавтономно управление на автомобилите й, която наред с другите неща поддържаше автономно маневриране, автоматична смяна на платната и дори самостоятелно паралелно паркиране. Системата беше въведена със софтуерен ъпдейт.

9. Изследователи дадоха името Stagefright на изключително сериозен бъг в Android, който позволяваше на атакуващите да придобият пълен контрол върху всеки телефон с платформата. Засегнати бяха почти 1 милиард устройства и макар Google да пусна поправка, производителите я разпространиха бавно.

10. Мобилното предаване на видео в реално време набра скорост с излизането на приложението Meerkat, а след това и на Periscope от Twitter. Само за четири месеца второто се ползваше от над 10 милиона потребители, а Apple го определи за приложение на годината.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция