Audi ще задвижва заводски машини с използвани литиевойонни батерии

Използваните батерии от електрическите автомобили на Audi ще получат възможност за втори живот с нова инициатива на германската компания. Тя тества в основния си завод в Инголщат програма за оборудване на ползваните в производството транспортни машини с литиевойонни батерии, които преди това са задвижвали електрическите й автомобили. Както и останалите производители на автомобили и Audi е задължена от закона да събира обратно всички носители на енергия, които са били ползвани в продуктите й. Много от използваните батерии обаче все още са с голяма част от техния оригинален капацитет, така че могат да намерят допълнително приложение.

Компанията посочва, че в момента неин екип проучва как батериите от тестовите бройки на Audi e-tron или от хибридни модели като Audi A3 e-tron и Audi Q7 e-tron могат да продължат живота си. По време на тестовете вече са били установени много други ползи от подобно рециклиране. Заводските превозни средства като влекачи и мотокари досега разчитаха на оловно-киселинни батерии, които тежат до 2 тона и трябва периодично да се свалят за продължаващо няколко часа зареждане. В същото време литиевойонните батерии могат да се зареждат директно в машините, докато те са паркирани, когато не се използват – например при почивките между смените. Това на свой ред пести място и елиминира сериозните физически усилия, които са нужни за замяна на батериите.

Audi прогнозира, че ще спести милиони, ако транспортните машини във всичките 16 завода на компанията по света започнат да използват такива литиевойонни батерии. В подобна инициатива има голям смисъл, защото батериите са ценен ресурс, а останалият в тях капацитет след ползване автомобили е повече от достатъчен за нуждите на транспортните машини. Техните експлоатационни качества дори се подобряват с новите батерии – ще могат да поддържат постоянна скорост дори върху рампи, което не е възможно при ползване на оловно-киселинни батерии. В допълнение редовното зареждане при почивки намалява забавянето на работата в работни часове.

Audi посочва, че батерията на e-tron е съставена от 35 отделни модула и се намира под седалките между двете оси на автомобила. След като компанията си върне батериите, всеки блок се проверява, за да се види дали е подходящ за допълнителна употреба. Тези, които стават, се инсталират по 24 в нови батерии, които след това се добавят в заводските машини – теглото и размерите им са като на старите акумулатори, така че не е нужна сериозна допълнителна инвестиция от страна на Audi. В бъдеще компанията може да има специализиран екип, който да се грижи за сглобяването на рециклирани батерии. Проектът на Audi се развива от около 2 години – след първите успешни тестове сега се тестват в производството и първите конвертирани машини.

Източник: Audi