Audi показа електрическия A6 e-tron concept

Audi показа електрическия A6 e-tron concept

Преди началото на автомобилното изложение в Шанхай Audi концептуалната версия на електрическия A6 e-tron, който е базиран на напълно нова платформа за електрически превозни средства, разработена в партньорство с Porsche. Как ще изглежда версията за масовото производство ще разберем през втората половина на следващата година, но в нея би трябвало да има елементи от показания сега модел.

Автомобилът включва новата технологична архитектура Premium Platform Electric или PPE, която ще видим и в други модели на Audi. Първите масови автомобили от сегмента C ще излязат в края на следващата година, а след това ще бъдат последвани и от продукти в сериите B и D. Сред тях ще има и SUV автомобили и по-спортни модели като предстоящия Audi A6 e-tron, който е проектиран като Sportback.

Компанията посочва, че в зависимост от конкретната конфигурация Audi A6 e-tron се очаква да предложи пробег от над 700 километра (WLTP), а някои от най-мощните модели в семейството ще осигурят ускорение от 0 до 100 km/h за по-малко от 4 секунди (под 7 секунди за базовите модели). Показаният автомобил е с размери 4.96 х 1.96 х 1.44 метра, което означава, че е напълно сравним с актуалните представители на сериите Audi A6/A7. Освен това коефициентът на аеродинамичното съпротивление на корпуса е 0.22, което според компанията е много ниско за сегмента.

Автомобилът е покрит с боя на име Heliosilver, която може да отрази голяма част от слънчевата радиация, което на свой ред намалява топлината, която прониква в купето. Така се намалява ползването на климатичната система, а това на свой ред води до икономия на енергия. Предните и задните светлини също са иновативни. Те разчитат на Digital Matrix LED и digital OLED технологии и могат да постигнат висока яркост при заемането на минимална площ от корпуса.

Всяка от страните включва три LED проектора с висока резолюция, които позволяват проектирането на върху земята при отваряне на вратите на динамични светлинни ефекти и дори текст на различни езици. Те показват и предупредителни знаци за другите участници в движението. Още четири проектора са вградени в ъглите на автомобила - те се ползват за показване на сигнали при завиване. Отпред се намират Digital Matrix LED фарове, които също имат интересна функционалност.

Например ако батерията се зарежда и Audi A6 e-tron е паркиран срещу стена, пътниците и шофьора могат да се забавляват с игра, която се прожектира върху стената и се управлява през техните смартфони. Отпред и отзад се намират digital OLED елементи от ново поколение, които също могат да работят като дисплей и да показват различни динамични светлинни ефекти. Предните фарове изпълняват добре и традиционните си задължения като осветят ярко пътя и се адаптират към трафика, времето и околността.

Що се отнася до платформата PPE основен елемент в нея е монтирания между двете оси модул за батерията. В Audi A6 e-tron батерията съдържа около 100 kWh енергия, но компанията посочва, че ползването на цялата база позволява постигането на относително плосък профил на батерията. Така платформата може да се ползва за автомобили с нисък и висок пътен просвет. Размерът на батерията и колесната база на PPE автомобилите са мащабируеми и могат да се адаптират към различни пазарни сегменти.

Audi A6 e-tron concept има два електрически мотора, които осигуряват мощност до 350 kW и въртящ момент от 800 N m. Компанията посочва, че бъдещи модели ще имат и версии с двигатели във всяко колело, които ще бъдат координирани по електронен път. Ще има и базови версии, които са оптимизирани за дълъг пробег, които ще имат един мотор до задната ос. Автомобилът поддържа зареждане при 800 волта, което позволява бързото зареждане на до 270 kW при ползване на съвместими зарядни станции. С технологията за 10 минути може да се зареди енергия за изминаване на повече от 300 км, а за по-малко от 25 минути батерията на Audi A6 e-tron concept може да се зареди от 5% до 80%.

Източник: Audi


Втора употреба с гаранция

  • Засега Tesla няма конкуренция. Конкуренция има на хартия, но не и на практика.
    Електричките са временно решение. След време ще се чудят как да рециклират толкова много батерии.
    JKRL
  • Засега Tesla няма конкуренция. Конкуренция има на хартия, но не и на практика.
    Електричките са временно решение. След време ще се чудят как да рециклират толкова много батерии.
    JKRL
  • ДВГ имат основен проблем идващ от ЕГН-то на колата :lol: При бензиновите не е толкова страшно щото горят л@йна (газ), но въз дъртите дизеляци са мор за околната среда. Аз си харесвам хибрида, в града караш на батерия при разумно натискане, като се изрежеш и чуваш мъркането на двигателя. :idea: Като направят пробега на електричките 1000 км и монтират достатъчно зарядни станции (най-рано след 10 години) може да превключа.
    n1
  • Много ми е интересно, как ще накарат хората да си изхвърлят колите (евро 4), да не говорим, че една немалка част от тях стават и на газ, а това са около 80% от автомобилите в България. :D Лобита-мобита, това тука не важи. :lol: Плюс това електричките са по-тежки и ще до разбият приказните ни пътища и магистрали. :D
    Ванката
  • Решенията отдавна са взети от т. нар. елити, но понякога нещата не винаги се развиват както го смятат тези самозабравили се същества.
    Едно е ясно - електричките са минало и сега се изтупват от нафталина, защото са удобни за преразпределение на огромни парични потоци.
    Времето ще покаже, но демагогията, лъжите и налагането, никога не са водили до нищо добро.
    Spikul
  • Проблемът не е толкова във вредните емисии, колкото в стремежа на ЕС да се освободи от зависимост от вносни изкопаеми горива. Естествено пропагандата е облечена в лъскав целофан - зелен свят, ток от вятъра и прочие простотии. И естествено си върви промиване на мозъци на младите от разни еко активисти като Грета Тундберг. Един вулкан като изригне в Исландия и им праща по дяволите всичката еко политика за 10 години напред. Тъй че ако ще колите на газ да пръцкат чист кислород, докато газта идва от вносни петролни продукти, няма да ги оставят да се развиват. А бусовете не са нищо особено - нормална подвижна зарядна станция с акумулатори. Преполагам знаеш, че и стандартните зарядни станции за бързо зареждане са с акумулатори, защото от мрежата не може да се вади 150 киловата.
    ipolit
  • ДВГ въобще не са на доизживяване. Има страхотни предложения, които са изцяло на течна газ. Супер икономични и покриват всички норми за вредни емисии. Хибридите също са по-добра алтернатива от електричките на този етап от тяхното развитие, особено проблема с пробега. Това с бусовете, които щели да ти карат ток ми се вижда, като някаква фантастика за нашите балкански ширини.
    Ванката
  • Ясно е, че колите с ДВГ вече са на доизживяване. Естествено, това е процес, който ще отнеме доста време - още поне 9 години ще се продават в ЕС нови, после ще можем да ги караме минимум до 2050. Въпросът е дали ще ги натоварят с много високи данъци, дали ще може да се влиза в центровете на големите градове. Електричките са хубаво нещо, със сигурност ще се развият технологиите и ще станат удобни за ползване. Още е рано за масовия потребител да ги гледа, да не говорим, че при нас тъй или иначе пазарът е доминиран от коли с възраст над 10 години и цена около 5 хиляди лв. Но след 10 години ще може да се купуват електрически коли за по 5 хиляди лв, вероятно ще може да се възстановяват и батериите до известна степен, че да стават за каране. А по темата за кофата с ток, въпросът е решен по чуждите държави - има зареждащи бусове, които идват като свърши тока и зарждат закъсалите. Иначе Аудито е готино, но то е за богати клиенти, дори и в развития свят. За нормалните потребители с прилични доходи си има Рено Зои, скоро и Дачия Спринг за 33 хил. лв. Концепцията на Ситроен Ами е готина и струва само 6000 евро.
    ipolit
  • Stage 4 мрррррррр 😎
    NSWDG
  • Красив, като всяко Ауди! Фен съм на марката и не ми е ясно, какво против имат някои хора срещу ДВГ? Да, електричките са бъдещето, но предимствата на ДВГ не са никак малко, като основното от тях е големият пробег. Пък и както казва Bri4kata - не могат да ти донесат една кофа ток, като ти паднат батериите... :D
    Ванката
  • Бронята бай Пешо от съседното село ще я възстанови и направи като нова, даже по-хубава от оригиналната :lol:
    radko89
  • в нашия блок има подземен паркинг със 100 парко места. Вътре има поне 10 аудита, 10 мерцедеса, около 10 тойоти, някой друг ягуар, някоя друга киа, дайхатсу, рено, това онвоа знаеш как е ... ама нито една тесла. Ти си направи извода. И всички мерцедеси, аудита и т.н. са по 50-100 нагоре. Пред нас има паркинг със близо 200 коли. Има само 1 тесла на него, а до нас съседните къщи има близо 20тина къщи, със гаражи и т.н. само една от тях има тесла. Ти си направи изводите от тези цифри. Новото и иновативното е хубаво, ама докато не е МИНИМУМ също толкова хубаво и удобно (говоря за километри, зареждане и т.н.) колкото това което ползваш сега да не кажа ПО-хубаво ... няма да се променят толквоа бързо нещата. Плюс това ай иди на сервиз за тесла да ти сменят бронята като я чукнеш или някой те чукне. Честито ще ти кажа със чакането като минимум, да не говорим за парите в сравнение с едно ауди от същия калибър на 100так.
    tixooo
  • Много бързо ги отписа, а Ауди се кара доста по нашите ширини, Тойота стои много добре с продажбите. На масовите електрички, тесли и брадви, колко им е средния пробег? :!:
    n1
  • Абе хубаво, ама Ауди. И за какво му е тая два декара решетка като е електромобил?! Напъват се и те като Нокиа навремето. Ама са си минало. Бъдещето е Тесла, Лусид, Никола и т.н. Всичките Вагени, Бенцове и Тойоти са си малко или много от минала епоха.
    strikercho