Ето как Audi ви позволява да управлявате автомобила си през телефона

Вече сме в 2019 година и противно на всички оптимистични прогнози отпреди няколко десетилетия, все още нямаме летящи коли. За сметка на това през близките няколко години навсякъде около нас ще има изобилие от автономни автомобили, които обещават да променят много аспекти от живота ни. Докато това стане обаче, автомобилите взеха, че поумняха значително и определено нямат нищо общо със своите предшественици отпреди десетина години. В тях намериха място много технологии, които ги правят по-сигурни, по-екологични и по-удобни за употреба, а освен това ги свързват с интернет, което отваря куп нови възможности.

Наскоро ви запознахме с разточителните технологични способности на новия Audi Q8, но освен тях автомобилът крие и други изненади, които са достъпни през специално мобилно приложение. То се казва myAudi и е налично за iOS и Android, а ако притежавате съвместим с него автомобил, нямате основания да не го инсталирате в телефона си. След бърз процес на регистрация, за който ви трябват VIN номера на автомобила, уникалния номер върху ключа и профил в сайта на Audi, получавате пълен достъп до възможностите на програмата. Какви са те?

На първо място приложението ще ви покаже полезна информация, като например какъв пробег да очаквате с наличното в резервоара гориво. Това е нещо, което е свързано с много фактори, но поне ще имате представа как да планирате спирането за зареждане. Следва секция със статус информация за автомобила, която в случая на Audi Q8 включва детайли за количеството гориво в резервоара и общия досегашен пробег. Пак в тази секция можете да видите дали автомобилът е заключен, какъв е статусът на вратите, прозорците, предния и задния капак, люка на покрива и светлините. Информацията е представена удобно и само с един поглед можете да видите дали всичко е наред.

Следват детайли, които ви показват след колко дни или километри предстои сервизен преглед и смяна на маслото, а освен това можете да видите и какво е нивото му. Налична е и информация за количеството на реагента AdBlue (DEF), който в дизеловите двигатели се ползва за пречистване на изгорелите газове чрез селективна каталитична неутрализация. Ако има някакви предупреждения от автомобила, също ще ги видите в приложението.

Софтуерът предлага и някои екстри, които доскоро звучаха фантастично. Както споменахме в нашето видео за Q8, автомобилът е снабден с два модула за връзка с мобилни мрежи. Заводският, който служи и за подаване на сигнал в спешни случаи, се ползва за връзка с приложението myAudi и за осигуряване на цялата информация за състоянието на автомобила. През него можете дори дистанционно да отключите или заключите колата само с натискането на бутон. Единственото условие е тя да се намира в обхвата на мобилна мрежа, за да може командата да достигне до нея. В приложението можете да видите и подробна история на заключването/отключването на автомобила.

Стигаме и до екстра, която е особено полезна през зимата – през myAudi можете с лекота да управлявате системата за отопление, да зададете часове за автоматично включване или пък да я активирате на момента за определен период от време. Така удобно ще подгреете колата, преди да се качите в нея, или пък ще размразите прозорците, като всичко става през мобилното приложение, без да се налага да излизате навън. Приложението е полезно и от сервизна гледна точка, защото може да ви напомни за прегледите в сервиз и за допълнителните процедури, които са необходими за вашия автомобил като смяна на филтри, подмяна на батерията на модула за спешна връзка и т.н.

През myAudi може и удобно да получите достъп и до потребителското ръководство, защото сигурно ще имате нужда от помощ за навигиране в многобройните функции, но с това не се изчерпват възможностите на софтуера. Той ще ви покаже къде се намират най-близките сервизи на партньорите на Audi, ще ви позволи да водите детайлни отчети за разходите си за поддръжка на колата или пък ще запише подробностите за пътуването ви по зададени маршрути. Приложението позволява да управлявате и някои външни услуги, които са достъпни в колата като например Napster, Twitter или новинарските източници.

myAudi може и да превърне вашия смартфон в дигитален ключ за достъп до автомобила. Не успяхме да изпробваме тази опция, защото тя не беше налична в тестовия автомобил, а освен това работи само с някои смартфони с NFC възможности. Друга уникална особеност на приложението му позволява дори да локализира колата и да я покаже върху картата, но имайте предвид, че това работи само когато тя е в покой и с изключен двигател – т.е. не може да става дума за проследяване в реално време. Програмата ще ви покаже на какво разстояние от вас се намира автомобилът, колко гориво има и от колко време е в покой. През myAudi можете още и да изпратите локации и маршрути до колата, което е удобно, защото спестява време и улеснява ползването на навигационните функции.

Всичко това показва каква огромна крачка напред са направили автомобилите през последните години, но съвсем скоро очакваме възможностите им да се увеличат драстично. Предстои да видим какви ще са те, но междувременно приложения като myAudi могат да подобрят значително преживяването на всеки собственик на съвместим с него автомобил и да му позволят да се възползва в по-пълна степен от възможностите му.

  • Всичко е много хубаво но има едно на ум. Какво правим с хакерите и хора които искат да ви навредят. Не ги ли обясняваме по този начи, по този начин не би ли било детска играчка да ти вземе оправлението на колата и да я забие в някоя стена.
    shikata6