Поглед в бъдещето през трите екрана на технологичното Audi Q8

Поглед в бъдещето през трите екрана на технологичното Audi Q8

Рядко пишем за автомобили, защото фокусът ни винаги са били технологиите - на днешния и утрешния ден. Тези джаджи, които правят живота ни по-лесен, развиват уменията ни и ни помагат да достигнем мечтите си. Ако последното ви звучи прекалено поетично, припомнете си за всички музикални звезди, започнали от YouTube, хората, написали първия си роман в някое малко и уютно кафе, тези, заснели награждавана снимка със смартфона си. Ключовото са технологиите и ползите, които имаме от тях. Именно вярата в това ни срещна с изцяло новото Audi Q8. Трудно можехме да откажем да се запознаем с трите екрана на таблото на флагмана в SUV семейството на германската компания, както и със симбиозата, която колата е оформила със смартфона чрез някои интересни и полезни функции. Преди обаче да вляза в купето, нямаше как да не забележа дизайна на Q8. Огромна и грабваща решетка (една от най-големите?), изострени, леко спортни линии и футуристична LED светлина, която преминава по дължината на задницата, за да е обединяващ елемент между стоповете. Когато отключвате и заключвате автомобила, светлините оживяват с приятно намигване към класиката “Нощен ездач”.

Аксесоари за:

В същото време под капака е наличен 3-литров V6 TDI дизелов двигател с 286 к.с. и 8-степенна автоматична скоростна кутия - достатъчно, за да засили агресивното впечатление от дизайна. Ако съдихме за възможностите на Q8 само от гледната точка на автомобил на пътя, SUV-то има достатъчно много положителни аргументи. Нашата цел обаче е друга - технологиите, които ни очакват в купето (и не само). Интериорът на Q8 изглежда страхотно. Между другото можете да влезете в Q8 и чрез смартфона си, стига да го допрете до дръжката на вратата, като се използва защитена NFC връзка (това е допълнителна опция). И това е само един пример за симбиозата между телефон и автомобил, но за нея след малко, защото няма как да не обърна внимание на всичките тези екрани.

Аналоговите инструменти са заменени с 12.3-инчовия екран Virtual Cockpit, но още по-впечатляващ е новият начин за интеракция с всички системи в автомобила. Ако сте запознати с предишното поколение инфотеймънт система на Audi при нея имаше въртящ се контролер за навигиране из менютата, както и редица бутончета и врътки за климатичната система. Всичко това е останало в по-аналоговите времена и сега е заменено от 10.1-инчов сензорен екран за инфотеймънт системата и втори, 8.6-инчов дисплей, който има едновременно помощна функция, но и важни самостоятелни задачи.

Харесва ми, че централният екран, когато е изключен, изцяло се вписва в арматурното табло с piano black завършек. Това е нещо важно, когато говорим за автомобилите - умението да се съчетаят новите технологии с луксозния дизайн, който очакваме от подобен клас автомобили. Интерфейсът на MMI системата е претърпял някои нужни промени, за да бъде по-удобен за ползване през тъчскрийн. Така например иконките са по-големи и правоъгълни, за да са лесни за натискане и да се намали максимално възможността за грешка. Допада ми, че цялостно интерфейсът е изчистен, без излишни цветове, иконки и натрапващи се елементи, а самото изобразяване на менютата е минималистично.

И в същото време всичко напомня на смартфон. Отляво са преките пътища, които можем да персонализираме и да подредим или подменим както желаем, преки пътища могат да се пратят и на долния екран, сред които контакт, локация, радио станция и т.н. Отгоре имаме и нещо подобно на лента за уведомления, където се помества информация за сигнала на мрежата, батерията, ако е включен телефон, както и бърз достъп до шофьорските профили. Можете да запаметите до 7, като всеки от тях включва 400 настройки - от позиция на седалката, настройки на автомобила, радиото и т.н. Хубаво е, че активният профил автоматично се синхронизира с ключа, така че следващия път, когато седна вътре, моите настройки ще се заредят автоматично. Същото е и когато свържа смартфона си с автомобила - това отново ще извика моя профил. Умно и удобно.

Но да се върнем на управлението, защото тук има неща, които ми харесат изключително много. Като човек, който предпочита аналогова интеракция със системите, останах приятно изненадан от решението на Audi - изборът в менюто става чрез лек натиск, получавате обратна тактилна връзка и дори се чува клик. Така се елиминират грешни натискания и се намалява шансът за разсейване. Можете да изключите това и да използвате екрана както и при смартфон, но смятам, че с натиск е по-добро решение.

От този екран имате достъп до настройките на автомобила, музиката, телефона, контрола на светлините в купето и всичко останало, за което можете да се сетите. В това число и интелигентните системи за сигурност. А тук има много и именно за това е хубаво, че от Audi са сложили освен опцията сами да решим какво искаме да работи, така и избор Max. Сред тях са Lane guidance assist, която следи средата около автомобила и го поддържа в центъра на лентата на движение, като дори следва извивките на пътя, но ръцете винаги трябва да са на волана, автоматичен круиз контрол, който се наглася според колата отпред и дори система, която предвижда евентуален сблъсък и помага на водача да го избегне, а ако е невъзможно, затяга коланите, затваря прозорците и дори наглася седалката в подготовка за удар. Друга спасителна система е Lane departure warning, която отчита дали шофьорът е активен и при проблем сама отбива автомобила от пътя и се свързва със службите за бърза помощ.

Всичко това е възможно благодарение на модул, в който има вградена SIM карта и съответно постоянна връзка с интернет и постоянна SOS връзка. Благодарение на модула, можете да използвате приложението на Audi, за да отключите Q8 от разстояние през телефона си, да включите отоплението, преди да стигнете до колата, да знаете точно къде сте паркирали, колко гориво има в резервоара, кога е време за технически преглед, състояние на автомобила и т.н. Полезно приложение! В същото време е наличен още един слот за SIM карта, която пък осигурява интернет за мултимедийните функции, навигационната карта, различни приложения, като времето например, но и захранва Wi-Fi hotspot в купето. От Audi предлагат карта от A1, но можете да сложите и ваша.

Преди да премина на долния екран, не мога да не разкажа за камерата и навигацията. Освен изглед назад, можете да превключите различни режими и дори да получите 3D изглед. Навигацията изглежда отлично и работи изключително бързо дори когато е настроена да показва пълни детайли. Всичко е много интуитивно и отново близко до добре познатите ни смартфони. Можете да търсите локации от инсталираната в автомобила карта, както и да използвате търсене на места през Google. Има и трафик в реално време. Как обаче става търсенето? Тук е още едно от силните оръжия на новата MMI Touch система. За писането се използва долния екран, като дори не е нужно да го поглеждате. Можете да пишете буквите една върху друга, една до друга или пък цяла дума и системата пак ще ги разпознае - дори да не са изящно изписани. Можете да включите и нормална клавиатура, но ми се струва, че ще загубите сериозно удобство. Търсенето може да стане и чрез гласова команда. Всъщност с глас може да отправите и други команди и да управлявате определени функции, като например температурата.


През по-голямата част от времето ще използвате долния екран именно за това - контрол на климатичната инсталация, седалките, достъп до споменатите преки пътища и, разбира се, писането. Харесва ми, че не е нужно да натискате точно плюс и минус за температурата, а можете просто да плъзвате пръст. Удобно, докато карате. Веднага след това са и други удобни бутони, сред които бърз контрол на поведението на автомобила - благодарение на въздушното окачване можете да избирате режими и да пригодите колата към по-спортно, офроуд и т.н. поведение. А и с това окачване дупките не са толкова страшни. Ако трябва да обобщя новата MMI Touch система с няколко думи, мога да кажа, че тя е удобна, прегледна, изключително бърза и най-важното - със сериозни възможности за персонализация.

Когато говорим за смартфон, спокойно можете да свържете смартфони с Android или iOS през Android Auto или Apple CarPlay и да ги използвате удобно в автомобила. Q8 се предлага и във вариант с т.нар. Phonebox, разположен в подлакътника. Най-общо просто слагате телефона си вътре, като той автоматично може да се свърже с колата през Bluetooth, а ако поддържа Qi безжично зареждане, ще се зарежда. В същото време се свързва и към антената на автомобила, за да има по-добър мобилен сигнал. И ако излизате и забравите телефона си, колата ще ви напомни. Между другото, можете да включите два телефона към MMI, като например този на шофьора е главен и служи за разговори, а вторият се използва само за мултимедия.

И спомняте ли си, че ви казах за три екрана? Е, пред водача е Virtual Cockpit в своите впечатляващи 12.3 инча. На него можете да извадите информацията за автомобила, от която имате нужда, като пробег, гориво, асистиращи системи, освен това - телефон, музика и най-приятното - картата. Благодарение на функцията за намаляване на инструментите (оборотомер и километраж), картата се разпъва почти на целия екран. Целият контрол става през волана, като контролите са максимално удобни, включително има и един, който можете да персонализирате.

От връзката със смартфона, през страхотните екрани, та чак до скритите от нас системи, които се грижат за безопасността и удобството. Audi Q8 е не просто красиво SUV, а истинска технологична машина, в която ще се чувствате като част от бъдещето.

  • Новото Q8 е страхотно, но базата е 150+ лева. С всички екстри може да прехвърли 200 лева.
    Ванката