Блиц интервю: Атанас Райков

Блиц интервю: Атанас Райков

Атанас Райков е генерален директор “Бизнес развитие” на Viber за Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка. Неговата роля е да надгражда популярността на услугата в региона, като добави и повече локално съдържание, а освен това отговаря и за създаването на партньорства с телеком оператори в целия свят. Преди това беше 10 години във VIVACOM, където отговаряше за създаването и развитието на търговската стратегия на мобилните услуги и услугите с добавена стойност. Атанас е ментор към два от най-големите фондове за start-up бизнес в България - LAUNCHub и Eleven, а освен това помага и на местния екип на фондация StartUp.

 

Какъв беше първият ви мобилен телефон?

Беше една грешка, наречена Alcatel OT511, който беше най-лекият и най-малкият телефон, който някога съм имал. Много привличаше погледите, но се разваляше постоянно и го продадох след 7-8 месеца.

Помните ли колко плащахте за мобилни услуги в началото?

Това, което е хубаво да се отбележи, е колко се плащаше на минута - 0.70-0.80 стотинки, а за MB мобилен интернет цената беше може би 1-2 лева… Тогава се използваше една технология, наречена CSD, която беше нещо като dial-up, тарифираше се на минута и беше ужасно бавна, но стигаше да отвориш супер базов сайт да провериш резултатите в Шампионската лига…

Имате ли любим модел телефон?

В момента предпочитам iPhone, защото работи отлично с Mac-a и iPad-a ми. Освен това е надежден и има много красив интерфейс.

Бихте ли останали седмица без телефон?

С удоволствие бих го направил, ако съм с близките ми хора на някое хубаво място и не трябва да мисля за нищо. Звучи като дефиниция за лукс и това, да нямаш нужда от телефон, е именно това :-)

Кой ретро телефон трябва да получи нова версия?

Nokia N900 - това, което OS-a на този телефон можеше, и то преди почти 10 години, е изключително впечатляващо. Беше много смел и амбициозен проект, който караше мобилни ентусиасти като мен да мечтаят за бъдещето. Това сме го позабравили като чувство в днешно време, когато говорим по-скоро за бавна еволюция.

Три мобилни приложения, без които не можете?

Viber, разбира се :-), Spotify (вече и заради podcast-ите), както и Google Maps, тъй като съм постоянно в движение по нови места :-)

Кога попаднахте на Mobile Bulgaria за първи път?

Трябва да е било през 2005-а или 2006-а година, когато един мой приятел ми го препоръча като добър сайт за новини.

Какво ще ни пожелаете по случай 15-ия ни рожден ден?

Да продължавате да бъдете все толкова големи професионалисти, да сте на гребена на вълната и да се радвате на все повече нови читатели.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня