Блиц интервю: Илияна Захариева

Блиц интервю: Илияна Захариева

Илияна Захариева е директор „Корпоративни комуникации“ в A1 и отговаря за управлението на публичните комуникации, традиционните и социалните медии, организацията на спонсорства и събития, програмите за корпоративна социална отговорност и вътрешните комуникации на телекома. Има почти 20 години опит в сферата на корпоративните комуникации, връзките с обществеността, маркетинга и рекламата, а в екипа на А1 е от началото на 2014 година, като преди това 6 години е ръководила корпоративните комуникации на Пощенска банка.

 

Какъв беше първият ви мобилен телефон?

Още си спомням първия ми мобилен телефон с умиление. Беше Motorola 8900 от тези с капачето, които тогава бяха адски модерни. Помня, че непрекъснато си играех да го отварям и затварям, изглеждаше ми много модерен и стилен. Тогава той преобърна света ми буквално за няколко седмици – преди уговарянето с приятели или семейството ми отнемаше много време, разговори по стационарни телефони и т.н. С Motorola-та всички те бяха на една ръка разстояние и всичко изведнъж стана по-лесно.

Помните ли колко плащахте за мобилни услуги в началото?

Не помня точните суми, но помня, че бяха значителни. Беше толкова скъпо, че много хора тогава прибягваха до т.нар. „клипване“ – звънят ти само за секунда, за да получиш пропуснато обаждане и да звъннеш ти, за да не харчат те пари. Първите ми сметки за мобилен телефон бяха още преди девалвацията на лева през 1999 г. и сигурно са били по няколко десетки хиляди тогавашни левове.

Имате ли любим модел телефон?

За мен телефонът е инструмент – с него върша работа, пиша мейли, организирам деня си. В този смисъл в днешно време мобилният телефон вече няма същата емоционална стойност като преди 20 години, когато беше една от най-скъпите вещи в дома ми. Затова и нямам любима марка. Все пак от години ползвам екосистемата на Apple, защото ми е най-удобно и чрез нея върша работата си най-бързо и ефективно. Тъй че може да се каже, че до някъде съм фен на iPhone. Моделът обаче няма такова значение, стига да е от последните 1-2 поколения, за да може безпроблемно да подкарва всички приложения, които ползвам.

Бихте ли останали седмица без телефон?

Не. Работата ми не го позволява, но честно казано и не го искам. Ритъмът ми на работа се е слял с ритъма на личния ми живот и не мога да го поддържам без телефон Аз трябва да съм на разположение непрекъснато, в случаи на комуникационни кризи или важни за компанията проблеми. Не помня през последните години да съм имала почивка, в която телефонът ми да не е звъннал поне веднъж по работа. Но по същия начин се чувствам и в личен план – искам да съм винаги на линя за близките и приятелите, не мога да остана без контакт с тях цяла седмица.

Кой ретро телефон трябва да получи нова версия?

Това е доста труден въпрос. Има много телефони през годините, които са били емблематични за мен. Все пак бих се спряла на Siemens S35. Поне в България той беше революционен – беше първият модел у нас, който можеше да записва глас и имаше доста по-добри графични възможности от другите мобилни телефони тогава. По това време имах чувството, че всеки втори мой приятел беше с такъв телефон. А и батерията му издържаше адски дълго. Бих се радвала някои производител да го „пренесе“ в модерното време под формата на сравнително евтин, но издръжлив смартфон.

Три мобилни приложения, без които не можете?

Повечето приложения, без които не мога, идват заедно с iPhone-а: Mail App, FaceTime, iMessage и т.н. Иначе външни приложения, които ползвам непрекъснато, са Workplace, което е вътрешният Facebook на нашата компания, които всички наши служители ползват, за да си комуникират, и Instagram, за да гледам красиви снимки и да се вдъхновявам. Също така много често ползвам и нашето лично приложение A1 Xplore Music, за да слушам хубава музика всяка сутрин.

Кога попаднахте на Mobile Bulgaria за първи път?

Винаги съм се интересувала от новите технологии и тъй като Mobile Bulgaria са един от първите сайтове, които пишеха за такива неща в България, ви открих сравнително скоро след създаването – някъде през 2004 или 2005 година. По стечение на обстоятелствата впоследствие започнах и да работя в телекомуникационната индустрия и сега чета още по-редовно сайта ви.

Какво ще ни пожелаете по случай 15-ия ни рожден ден?

Искам да ви пожелая да не спирате да се развивате и да бъдете все така интересни на своята аудитория. Малко са останалите качествени технологични медии в България и ви пожелавам да продължите да поддържате високото качество, което е запазена марка на Mobile Bulgaria, и занапред.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Кампанията ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня