Google стана на 21 години

Google стана на 21 години

Глобалният интернет гигант Google днес празнува своя 21-ви рожден ден. Търсачката винаги ни напомня за подобни събития, като слага тематична картинка на началната страница – това са така наречените дудъли. Според компанията на 27 септември 1998 студентите от Станфорд Сергей Брин и Лари Пейдж публикуват документ за пускането на прототип на широкообхватна търсачка. В него се посочва, че те са я нарекли Google, което е честото изписване на googol или 10 на степен 100, а това се вписва чудесно в техните планове.

21 години по-късно компанията е безспорен технологичен лидер и е част от живота на почти всеки интернет потребител по света. Дали ще гледаме видео в YouTube, ползваме телефон с Android, намираме адреси и упътвания чрез Maps, превеждаме текст през Translate или търсим информация за всичко, което ни интересува, – неизменно стигаме до услугите на Google.

По-рано през годината, по случай 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria, ви върнахме в началото на два известни продукта на гиганта, които са абсолютен лидер в категорията си. Става въпрос за историята на YouTube (Част 1, Част 2) и Android (Част 1, Част 2).

Източник: Google

Оферти на деня