Android: от интересна бъркотия до лидер в света на смартфоните

Android: от интересна бъркотия до лидер в света на смартфоните

Nokia има над 40% пазарен дял в сегмента на смартфоните, следвана от RIM (BlackBerry) с 15.9%, а веднага след тях идва “новакът” в този сегмент - Apple със своя iPhone. Това беше пазарът преди малко повече от 10 години - в края на 2008 година. Въпреки че лидерите вече трябваше да се съобразяват с iPhone, ситуацията за тях щеше да стане още по-тежка. Премиерата на първия смартфон с Android (T-Mobile G1, дело на HTC) е на 23 септември 2008 година и, разбира се, е приета относително лековато. Малко повече от 10 години по-късно, през февруари 2019 година, Android има около 85% пазарен дял (данни на IDC за 2018 година), а над 2.3 млрд. смартфона са задвижвани от тази операционна система. Успехът е повече от категоричен, но пътят не е никак лесен. Това е историята на едно дълго приключение с несигурно начало.


История преди премиерата

През 2003 година Рич Майнър, Ник Сиърс, Крис Уайт и Анди Рубин основават компанията Android Inc, като основната ѝ цел в началото е подобряването на операционните системи на дигиталните фотоапарати. Проблемът е, че това не е от най-устойчивите пазари, и младата компания започва да мисли за нещо по-мащабно - операционна система за мобилни телефони. “Платформата, която създадохме за фотоапарати, се превърна в Android за телефони”, обяснява Рубин в интервю за PC World през 2013 година. Очевидно Рубин и компания са на прав път, защото само две години след основаването на Android Inc идва придобиването от страна на Google. Основателите продължават да развиват мобилната си операционна система, но вече под шапката на интернет гиганта. В основата на Android е Linux, което дава възможност за напълно безплатното ѝ разпространение към производители на хардуер. В същото време отваря огромна възможност за Google да пласира услугите си на много потребители. Самият Рубин, който е считан за бащата на Android, продължава да работи за развитието на операционната система още осем години. През 2013 година напуска компанията.

В края на 2007 година, няколко месеца след повратната премиера на iPhone, Google, HTC, Motorola, Qualcomm, Texas Instruments и някои оператори, включително T-Mobile, създават Open Handset Alliance. Според Ерик Шмид, тогава изпълнителен директор на Google, това партньорство е много по-важно от просто пускането на нов телефон. Това е ключово за бурното развитие на операционната система, както и за появата ѝ във все повече нови устройства. Заедно с обявяването на Open Handset Alliance, Google пуска и първата публична бета на Android за разработчици.

Премиерата на iPhone има своята роля и в плановете на Google за Android. Първият прототип с операционната система на Рубин, който се използва за вътрешно ползване в Google, наподобява повече на BlackBerry - има относително малък екран и физическа клавиатура. Логично, като се има предвид, че преди навлизането на Apple на този пазар повечето хора са скептични към управлението само през сензорен екран.

По-малко от 12 месеца по-късно, през септември 2008 година, се състои премиерата и на първото истинско устройство с Android - T-Mobile G1 или HTC Dream. Смартфонът разполага с 3.2-инчов сензорен екран, а под него се крие и пълна QWERTY клавиатура. Въпреки че G1 не получава особено бляскави ревюта, Android бързо привлича вниманието, особено със сериозния набор от полезни услуги от Google (Maps, YouTube, удобен браузър, Google Search, Gmail), но и със собствен магазин за приложения - Android Market.

Операционната система поддържа камера, Wi-Fi, Bluetooth, папки, уведомления, система за съобщения, предшественик на Hangouts и други интересни функции. Няма как да не отличим падащото меню, където са уведомленията, поддръжка на т.нар. widgets (нещо, което дълги години беше оръжие в битката с iOS) и успешната интеграция на услугите на Google. Въпреки че има своите минуси, G1 успява да изпълни всичко, което се очаква от един смартфон, а обещанията са за редовни обновления, които да направят Android още по-добра операционна система.

Любопитно е, че първоначално Google изпитва сериозен проблем да сключи договор с оператор, който да разпространи първия смартфон с Android. Дори сделката с T-Mobile е трудно спечелена битка. В същото време успехът на iPhone и големият интерес, който се заформя около ексклузивния за AT&T телефон на Apple, започват да притесняват останалите оператори. Това отваря огромна възможност за Android да сключва по-лесно партньорства.

Големият хит

По това време Verizon няма отговор за iPhone, което поставя оператора в трудна ситуация. Motorola обаче се включва в подходящия момент. Моделът е по-голям и по-тежък от iPhone, има и физическа клавиатура под екрана, но през 2009 година се превръща в един от най-популярните модели на пазара. Моделът на телефона е Droid (един интересен факт - правата за тази дума са притежание на Джордж Лукас, който получава лицензионна такса за ползването ѝ), а Verizon инвестира над 100 млн. в маркетинг. Светът започва да обръща все по-голямо внимание на Android и операционната система започва да навлиза в живота на потребителите.

Този успех привлича вниманието на Samsung. Докато Motorola и Verizon имат на разположение основно пазара в САЩ, Samsung поставя Android на световната карта. В края на 2010 година мобилната операционна система на Google излиза на челна позиция на пазара на смартфони и довършва това, което iPhone започна - зачеркването на BlackBerry, Symbian и Windows Mobile от сцената. Разбира се, това не става още през 2010 година, но компаниите, които използват тези операционни системи, реагират бавно на промените - изместването към управление чрез докосване, нуждата от приложения и промяната в потребителските очаквания и нагласи. Днес тези операционни системи практически не съществуват.

Смартфон сладкиш

Интересното лого на Android, което е леко странна комбинация между робот и буболечка, е дело на Ирина Блок. В интервю за The New York Times от 2013 година Блок си припомня, че единствената насока, която получила, е, че логото трябва да прилича на робот. Можем да се съгласим, че е успяла в това начинание. Роботчето се превръща в символ на Android и бързо става популярно. Причината за това е, че компанията не го лицензира и така всеки може да експериментира с него и да му прави различни вариации.

“Сладките” имена на Android са въведени с версия 1.5 - Cupcake. Премиерата ѝ е през април 2009 година и носи някои важни подобрения, сред които възможността да се качва видео в YouTube, автоматично завъртане на екрана според начина на държане, поддръжка на виртуална клавиатура и подобрения в GPS позиционирането. С тази версия Google пуска и инструменти за разработчици, за да могат да създават собствени widget-и. От този момент имената на сладкиши за новите версии на платформата се превръщат в традиция, като се следва азбучната последователност.

Това беше първата част на статията. Вижте част 2 тук. 

 

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня