Android: от интересна бъркотия до лидер в света на смартфоните (Част 2)

Android: от интересна бъркотия до лидер в света на смартфоните (Част 2)

Това е втора част на статията. Виж първата тук!

 

Поетапни подобрения

През септември 2009 версия 1.6 Donut носи една от най-важните промени за операционната система - възможност да работи на телефони с различни екранни резолюции. Това допълнително разширява пътя пред Android. Сред останалите подобрения е добавянето на универсална търсачка, нов облик за магазина с приложения, нов интерфейс за камерата, която се стартира по-бързо и е интегрирана с галерията.

През октомври същата година Google пуска и Android 2.0, наречена Eclair. Типично за този ранен стадий от развитието на платформата всеки следващ ъпдейт носи много сериозни промени. Освен че работи на впечатляващо големи екрани за това време (например Droid с неговия 3.7-инчов дисплей с резолюция 854 × 480 пиксела), тя добавя поддръжка за няколко Google акаунта в едно устройство, навигация в Maps, която дава информация за всеки завой и ни следи в реално време, анимирани тапети (спомняте ли си какъв хит бяха?), подобрения в клавиатурата, браузъра, нов заключен екран и т.н.

През пролетта на 2010 версия 2.2 Froyo дойде с поддръжка за Adobe Flash (навремето това беше важен коз в борбата срещу iPhone), функция за споделяне на мобилната връзка през USB или Wi-Fi, инсталиране на приложенията върху външна памет, съвместимост с дисплеи с висока резолюция, подобрена системна производителност, работа с анимирани GIF файлове в браузъра и още.

С Android 2.3 Gingerbread през декември 2010 Google подобри функцията за копиране и вмъкване, клавиатурата и контрола върху батерията и добави поддръжка за повече камери (включително предна) и за NFC. Android 3.0 Honeycomb беше интересна промяна, тъй като осигури специален интерфейс за таблети - първият с нея беше Motorola Xoom. Това не е много популярна версия, но беше първата, която въведе софтуерните бутони за управление, а освен това имаше подобрени възможности за мултитаскинг и осигури поддръжка на многоядрени процесори.

Една от най-големите промени обаче дойде с Android 4.0 Ice Cream Sandwich през есента на 2011. Версията въведе използването на шрифта Roboto, изчистване на уведомления чрез плъзване настрани, създаване на папки на началния екран чрез влачене, отключване чрез лицево разпознаване и т.н. Изданието добави виртуалните бутони и в телефоните.

Премиерата на Google Now беше в следващата версия (Android 4.1 Jelly Bean), а версия 4.4 KitKat беше едно от най-големите визуални обновления на операционната система. Едно приятно подобрение беше добавянето на прозрачност към лентата с уведомления и виртуалните бутони, което олекоти много интерфейса.Премиерата на Android 5.0 Lollipop бе през ноември 2014 година. С нея дебютира и новият дизайн език на операционната система - Material Design. Базиран на идеята за карти, познат вече от Google Now, и добавяйки приятни анимации, вдъхновени от живота, той промени изцяло усещането от работата с Android. И го направи за добро, вдъхновявайки множество проекти извън Google.

Последва Android 6.0 Marshmallow с новия режим Doze за пестене на енергия при изключен екран, поддръжка на сензори за отпечатъци и USB-C, подобрено управление на разрешенията на приложенията и опция за третиране на допълнителната памет като вградена.

С Android 7.0 Nougat беше въведена работата с повече приложения в отделни прозорци и бърз отговор през уведомленията. Android 8.0 Oreo подобри организацията на уведомленията, въведе режима картина в картина, както и споменатия Project Treble.

Днес актуалната версия на Android е 9.0 Pie, която, освен всичко останало, добави управление чрез жестове и функцията Digital Wellbeing, която цели да намали зависимостта ни от телефона и да намали времето, което прекарваме с него.

Битка с фрагментацията

В началото на 2010 година Google обявява и първия си смартфон, разработен от HTC. Той даде началото на серията Nexus (краят ѝ дойде през 2016 с появата на линията Pixel) и до известна степен беше устройството на компанията за демонстриране на възможностите на чистата версия на Android. По това време хардуерните производители започват да експериментират и масово да променят интерфейса на Android според предпочитанията си, а Nexus е тяхната алтернатива. Сблъсъкът между чистия Android и така наречените кожи продължава и до днес, въпреки че през последните години някои от производителите успяха да постигнат наистина добър баланс между добавките си и стандартната функционалност на платформата.

Като цяло дълги години производителите имаха преднина пред чистата версия на Android по отношение добавянето на функции, но това стана за сметка на бързите ъпдейти до следващите основни издания на платформата. Това доведе и до един от големите проблеми на Android - фрагментацията. Ситуацията е дотолкова сериозна, че през октомври 2018 година версия 6.0 Marshmallow, представена през 2015 година, работи на 21.3% от телефоните с Android, а в статистиките все още има версии като KitKat (4.4) с 7.6%. За справка премиерата на KitKat е на 31 октомври 2015 година.

Google не се отказва от тази борба и предприема различни действия, с които да подобри разпространението на новите версии на Android. Някои от функциите могат да дойдат от Google Play Services, което не е обвързано с изцяло нов ъпдейт на устройството. Компанията пуска големи обновления за ключовите си приложения директно през софтуерния магазин за разлика от подхода на Apple, която прави това със следващите версии на операционната си система. След появата на няколко случая на сериозни уязвимости в сигурността на Android Google започна да предоставя ъпдейти с поправки всеки месец, но разпространението им към устройствата зависи от производителите.

Софтуерният гигант представи и програмата Android One, която има за цел да достави максимално чисто Android изживяване на потребителя, но и гаранция за бързи ъпдейти до следващи версии в рамките на поне две години и за получаване на ъпдейти по сигурността за поне три години. Motorola, HMD Global и Xiaomi са сред производителите, които използват тази версия на операционната система за свои модели за радост на почитателите на стандартния изглед на Android.

В един момент имаше дори слухове, че Google разработва собствен процесор, който да подобри навлизането на нови версии, но това така и не стана реалност. През 2017 година беше обявена и инициативата Project Treble, която трябваше да направи работата по имплементиране на новите софтуерни версии по-лесна за производителите на смартфони. На практика, Google разделя своята работа по Android от тази на производителите на чипове, които осигуряват съвместимост на новите издания на платформата със своите продукти. По този начин производителите на телефони ще могат да пуснат по-бързо ъпдейти до следващите версии на Android, без да се налага да чакат първо обновените драйвери от Qualcomm или MediaTek.

Доколко това е успешно, ще трябва да каже Google. Въпреки че днес изглежда, че процесът на обновяване е по-бърз, ситуацията е такава само за някои модели и главно за ползващите чистата версия на Android. Миналата година Google разшири броя на устройствата, които имат достъп до тестовата версия на новите издания на платформата извън серията Pixel, и това също помогна за ускоряване на ъпдейтите за тях. Битката с фрагментацията е трудна, тъй като в основата си Android е платформа, която дава свобода на производителите. Това ѝ донесе успех, но и я постави пред този труден за решаване проблем. Добрата новина е, че новите версии са все по-добри, а “кожите” на производителите стават все по-оптимизирани, за бъде забавянето при ъпдейтите много по-поносимо спрямо преди няколко години.

Лидерът

Днес Android не е просто операционна система за смартфони. Можем да я открием в телевизори, конзоли, умни аксесоари и много други и повече от 10 години след премиерата ѝ ни е трудно да осъзнаем мащабите на платформата. Тя вече се намира в над 2 млрд. устройства и се превърна във важна движеща сила за развитието на Google и популяризирането на приложенията и услугите ѝ. Доминацията ѝ е такава, че компанията попадна във фокуса на разследвания от страна на ЕС и дори получи сериозна глоба за нарушаване на антитръстовите закони, обвързвайки Chrome и приложението си за търсене с Android. Наложи се и да даде избор на потребителите в Европа за това кои браузър и услуга за търсене предпочитат да използват в своето устройство с Android. Може би тези мерки вече са закъснели, защото толкова много сме свикнали с услугите на Gooogle. Можем ли да си представим ежедневие, в което не използваме Chrome, търсачката на Google, YouTube или Gmail? Аз със сигурност не мога.

Въпреки трудното начало и сериозната конкуренция, днес няма Symbian, нито Windows Mobile, има един единствен лидер, който е в девет от всеки десет смартфона. И това е Android.

 

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня

 • Тук е виновно задклавиатурното устройство 😂
  Боби13
 • Да, до голяма степен вече няма смисъл, хардуерът вече е мощен, поема и боклуци, но и производителите махнаха някои излишни неща. А реклами на Андроид 9 се махат лесно в настройките на мрежите вкарваш dns.adguard.com, a в chrome забраняваш async dns.
  Колкото до игрите, които са pay to win или гледай реклами до откат to win, голяма напаст са. Вчера от една такава това гледай онова инсталирай 5 ГИГА БАЙТА трафик.
  tzincbg
 • Като вие дето също постоянно обсъждате хората тука ли? Разбрах.
  tzincbg
 • Боби ... ако поцинкования си намери жена или използва времето да си намери сносна работа ще спре да се занимава с глупости.
  Jonne
 • Освен рута, любимото ти е спирането на рекламите, но колко хора обръщат внимание на дразнещи яяте ги реклами ? А колко хора могат да се справят с тях ? Повечето хора, независимо от възрастта си, просто включват и ползват телефона, като принципно използват 5-10 % от неговите възможности.
  Боби13
 • Аз съм си, ама тия телефони като работят още се ползват, прехвърлят се от син на баща, от дъщеря на майка и като са добре оптимизирани, им се радват даже.
  Навремето като ти се скапе за резервен в шкафа имаше Нокиа с фенерче, сега вече е някой стар руутнат и ускорен Андроид, с който да преживееш до новата доставка. :)
  tzincbg
 • Именно това говорим... Отдавна изтече времето на Андроид 4. Бъди в крак с времето :)
  Боби13
 • Е вече да, но дълго време много от телефоните бяха много бавни със стоков ром и блоутуеър, реклами. Сега вече и без руут са добри повечето и лесно се спират реклами. Особено в Андроид 9.
  tzincbg
 • :ugeek: като прочетеш всичките коментари на поцинкования имаш чувството,че и неговата глава е руутвана ама не успешно !
  Още не мога да разбера защо го прави това руутване ? Нали андроида е супер и дъ бест ?
  Jonne
 • Много малко са възрастни с античния Андроид 4.4 :) Над 90% от старите хора в градовете са поне с Андроид 7 :) Пак не пропусна рутването. Отдавна не е толкова разпространено както преди 5-6 години :)
  Боби13
 • Зависи от това как ние като техни наследници сме се погрижили за тях ;)
  Аз съм оборудвал моите родители с телефони модел от 1-2 години и са с андроид 7/8. И за мое учудване майка ми изразходва много повече мобилен интернет от самия мен. Даже съм сигурен, че прекарва много повече време в телефона от мен. А са на 60+ години.
  Абсолютна е така. Майка ми е с S7 Edge, а “тъщата” съм я оборудвал с A5(2017). И моята майка харчи едни 5-6GB месечно, но това е, защото много говорят по тия месенджъри и вайбър. Доста често си гледа някакви предавания на телефона...
  Ванката
 • Зависи от това как ние като техни наследници сме се погрижили за тях ;)
  Аз съм оборудвал моите родители с телефони модел от 1-2 години и са с андроид 7/8. И за мое учудване майка ми изразходва много повече мобилен интернет от самия мен. Даже съм сигурен, че прекарва много повече време в телефона от мен. А са на 60+ години.
  iWolff
 • А възрастните ни роднини днес вече все по-често не са със стара Нокиа, а със стария ни Android Jelly bean(4.1) напр. Руутнат и с блокирани реклами, изтрит bloatware и работи почти поносимо. А като го ползват само за обаждане и размяна на рецепти по вайбър, пак кара поне няколко дни с едно зареждане. :)
  tzincbg