YouTube: котки, Бийбър, алгоритми и силата на видеото (Част 1)

YouTube: котки, Бийбър, алгоритми и силата на видеото (Част 1)

Тази публикация е част от кампанията "Mobile Bulgaria на 15 години", с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria.

Първият клип в YouTube е качен на 23 април 2005 година. Казва се “Аз в зоологическата градина”, продължителността му е едва 18 секунди, а на фокус е един от тримата създатели на платформата - Джавед Карим.

 

Близо 14 години по-късно YouTube е втората най-популярна търсачка в интернет, има над 1.9 млрд. активни потребители месечно, които консумират над 1 млрд. часа видео всеки ден, а всяка минута се качват още над 300 часа видео съдържание. Платформата не само направи видеото масово, беше отправна точка за звезди като Джъстин Бийбър и The Weeknd, но и ни осигурява ежедневна доза забавни клипове със смешни котки.

YouTube промени музиката, журналистиката, гейминга и като цяло начина, по който мислим за информацията, като по пътя си направи много хора богати. Срещу определена цена. Всичко това се случи за по-малко от 14 години. MobileBulgaria също е в YouTube, така че не забравяйте да се абонирате за канала ни, а междувременно нека заедно проследим развитието на най-голямата видео платформа днес.

“Бъди гъвкав”
“Човече, снощи Кристиано Роналдо вкара най-красивия гол за последните 10 години! Гледа ли го?”.
Преди YouTube пропускането на подобно събитие би предизвикало поредица от емоции и изчисляване на сложни схеми - дали и колко време ще отнеме откриването му онлайн през настолния компютър? Или може би е достатъчно просто да се хване централната спортна емисия по телевизията? Днес, веднага след подобен въпроса, следва около 3-секундно търсене в YouTube и видеото е пред нас.

“Да, току-що. И не е най-великият гол.”

Именно подобна ситуация е в основата на YouTube… или почти. Чад Хърли, Стив Чен и Джавед Карим са колеги от PayPal. След като през 2002 година компанията е закупена от eBay за 1.54 млрд. долара, получават добро заплащане, което комбинират със сериозен натрупан опит. “Бъди гъвкав” е основно верую в PayPal и нещо, което тримата следват непрестанно и в бъдещата компания.

Моментът
Когато четем за зараждането на променилите живота големи компании, обикновено всяка история може да бъде проследена до момента на просветление, в който създателят/създателите са осенени от Идеята. Истината е, че това рядко е точно фиксиран “Еврика!” момент, а по-скоро е съвкупност от фактори - технологията вече е достатъчно напреднала, за да отговори на идеята (хората снимат дори видео в движение), оформя се проблем (хората не могат да споделят лесно видео онлайн) и назрява момента за появата на решение.

Най-разпространената версия за YouTube е, че всички тези елементи са се напаснали една зимна вечер в началото на 2005 година. Хърли и Чен изпитват сериозни затруднения да споделят видео, заснето по време на вечеря в къщата на Чен. Файлът е прекалено голям, за да бъде пратен по пощата и тази задънена улица ги ядосва. Карим не е там и отхвърля тази история и твърди, че зараждането на идеята идва от него - когато изпуснал големия инцидент с облеклото на Джанет Джексън по време на Супербоул още през 2004 година. На другия ден всички говорели за това (Джъстин Тимбърлейк случайно откъсва част от дрехата ѝ, което разкрива гърдата ѝ), но Карим нямало къде да го види.

Независимо от истинската история (ако трябва да заложа на една, ще е на първата), създаването на YouTube е резултат от общите усилия на тримата и е продължителен процес. “Аз и Чад сме скромни, докато Джавед винаги търси всяка възможност за заслуга”, разказва Стив в интервю за Time. Все пак и двамата отчитат ролята на Карим и виждането му за услуга, подобна на популярната по това време HOTorNOT, но за видео. Най-общо HOTorNOT е сайт за запознанства, в който посетителите оценяват (по скала от 1 до 10) външния вид на евентуалните си бъдещи партньори. Звучи изключително брутално, но има нещо много ключово в идеята на сайта, което е вдъхновение не само за YouTube, но и за Facebook. “Бях впечатлен от HOTorNOT. Това беше първият сайт, в който всеки можеше да качи съдържание, което да бъде видяно от всички. Това беше относително нова концепция, тъй като до този момент беше масово създателят на сайта да е единственият, който осигурява съдържанието”, обяснява Карим в същото интервю.

Домейнът YouTube.com е регистриран на 14 февруари 2005 година. Тримата знаят, че искат да създадат сайт за споделяне на видео, но нямат много ясна идея за бъдещето му развитие. Първото качено видео е посещението на Карим в зоологическата градина през април, през май е отворена публична бета, а през ноември е официалният старт на YouTube. Преди това се случват две важни неща.

Трудното начало
“Продуктът беше толкова примитивен. Посетителят дори не можеше да избира какво точно да гледа. Сайтът просто представяше на произволен принцип клипове. В същото време инвентарът беше толкова скромен, че постоянно се повтаряха”, припомня си Карим. Създателите трудно описват самия сайт и идеята му, като в началото го пълнят с безсмислено съдържание само за да има нещо, като Карим е най-активен. В един момент обмислят да представят YouTube като сайт за запознанства, след това като услуга за съобщения, защото хората биха искали да споделят видеата си най-вече с близките си, нали? Е, днес знаем, че това не е така.

Всичко обаче се променя още в средата на 2005 година, когато Карим открива първия голям инвеститор - Sequoia. Компанията за рисков капитал е добре позната и има участие в развитието на Apple, Google, Oracle, PayPal, a впоследствие Instagram, WhastsApp и още много от най-популярните услуги днес. Горе-долу по същото време Карим напуска YouTube, за да се съсредоточи върху докторантурата си в Станфорд. Това е сериозен удар за стартиращата компания, защото въпреки противоречията около зараждането на идеята, Карим е изключително активен и пробивен. YouTube обаче има дори по-голям проблем - откриване на идентичност и подходяща линия на развитие. Първото описание се появява в прессъобщение от 7 ноември, в което е представена като “потребителска медийна компания за консумация и споделяне на оригинално видео съдържание през уеб”.

Използването на YouTube е максимално улеснено и всеки може да качи видео, без да има сериозни познания - всичко става автоматично. В същото време, въпреки че продуктът не е перфектен, той работи винаги, без засечка. Сайтът започва бавно да набира популярност, но липсва големият момент, който да го направи истински популярен.

В края на 2005 година в YouTube се появява видео с футболиста Роналдо, което всъщност е реклама на Nike. Първото истинско viral видео обаче е качено след епизод на SNL (популярно комедийно шоу в САЩ) от 17 декември 2005 година.

Десет дни по-късно то има 1.2 млн. гледания в YouTube и се превръща в първия истински хит за платформата, но и показва съвсем ясно, че това е място за забавление. Успехът носи и някои проблеми, защото през февруари 2006 година NBC изисква видеото да бъде свалено, а заедно с него още 500 клипа, защитени от авторско право. Това е сериозен проблем за платформата, тъй като други медийни компании започват да забелязват нарушаване на авторските си права.

В средата на 2006 година се появява и първата голяма YouTube звезда - Lоnelygirl15. Брий е тийнейджърка, която използва YouTube, за да публикува своите видео дневници, в които говори за ежедневието си, за трудностите и всичко останало, което вълнува подрастващите младежи. Няколко месеца по-късно се оказва, че това е добре режисирана продукция.

Лятото на същата година YouTube вече е петият най-посещаван сайт в света според Alexa.com, а в някои дни потребителите качват до 65 000 видеа. Месечните посетители нарастват до 20 млн., а клиповете на сайта са над 100 млн.

Би било наивно, ако смятаме, че в този момент никой друг не обмисля платформа за видео. Най-голямото име обаче е Google. Огромният ресурс на компанията ѝ помага да разработи услуга с по-високо качество на картината - кой би искал да гледа зърнистата картина на YouTube, когато има качеството на Google? Оказва се - огромна част от потребителите, а причината е именно колко лесна за използване е платформата на Чен и Хърли. В Google Video потребителят трябва да знае точно какъв кодек се използва във видеото, резолюцията и други параметри, докато голямата сила на YouTube са Flash и фактът, че потребителят просто трябва да натисне един бутон и клипът вече е онлайн.

Част 2 е тук.

Тази публикация е част от кампанията "Mobile Bulgaria на 15 години", с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Кампанията ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.