iPhone промени телефона (Част 2)

iPhone промени телефона (Част 2)

Част 2 на статията за началото на iPhone. Вижте част 1 тук.

Статията е част от кампанията "Mobile Bulgaria на 15 години", с която ви представяме ретроспекция на последните 15 години в бранша на мобилните технологии.

Съдбата на P1
Екипът на Фадел работи по устройство, което разчита на дизайна на iPod, но може да се използва и като телефон. В центъра са именно тези два режима. Прототипът запазва въртящото се колело и бутоните Play/Pause/Next/Previous със синя подсветка. Когато се премине в режим “телефон”, светлината става оранжева и колелото се използва като шайбата на стар телефон.

Проблемът е, че устройството работи отлично за музика, което е нормално, но е прекалено тромаво и неудобно за телефон. Причината са ограниченията, с които екипът трябва да се съобразява, и още след първата версия на софтуера им става ясно, че никой не би искал да използва шайба в нов телефон. В тази трудна ситуация се ражда идеята за предиктивен текст - едно от нещата, които остават от този проект.

Независимо какво правят инженерите, P1 просто не работи достатъчно удобно.

Преимуществото на P2
След като колелото отпада, а на преден план излиза сензорният екран, идва следващият голям въпрос - операционната система. Фадел смята, че трябва се работи върху по-простия софтуер на iPod, докато софтуерният инженер Скот Форстал, част от екипа на Mac OS, има съвсем противоположно виждане - да се използва опростена версия на операционната система, която Apple използва в компютрите си. Това ще доведе до създаването на истински джобен компютър, а не просто на телефон.

Първоначално сблъсъкът между двете предложения не е в полза на Форстал. Докато по-простата версия, базирана на Linux, се зарежда за секунди, “орязаната Mac OS” отнема минути и е нестабилна.

Екипът продължава усилената работа и успява да ореже и оптимизира операционната система, но най-важният момент идва, когато демонстрира пред Джобс комбинацията ѝ с мултитъч екрана. Изпълнителният директор е впечатлен и решението е взето. Екипът на Форстал ще изработи софтуера, а хардуерът отива при Фадел.

iPhone
Е, нещата не приключват толкова лесно. Следват недодялани прототипи, но всеки един от тях приближава компанията все по-близо до първия ѝ смартфон. Този, който Джобс демонстрира през онзи далечен 9 януари. iPhone е оборудван с 3.5-инчов LCD екран (резолюция 480x320 пиксела), 2G EDGE връзка, 802.11b.g Wi-Fi, Bluetooth 2.0, 2 MP камера, 1400mAh батерия, 128MB RAM и 4 / 8 GB вътрешна памет.

По-важно е, че разполага и с различни сензори, които правят работата с устройството по-удобна. Акселерометър, чрез който екранът се завърта според разположението на телефона, сензор за близост, за да изгасва екранът, когато се приближи до ухото, и сензор за светлина, за да може яркостта на екрана да се настройва автоматично. Цената не е никак ниска - 499 долара за версията с 4GB и 599 долара за тази с 8 GB, като и двете изискват двугодишен договор.

Докато Джобс презентира новото устройството, екипите продължават работа. Преди пазарната премиера успяват да заменят пластмасовия екран с по-здраво стъкло, дело на Corning, която до този момент няма участие в мобилния сегмент, а софтуерният екип прави финално разчистване. Така се премахва и разделянето на екрана, защото елементите стават прекалено малки.

Светът реагира
Пазарната премиера е на 28 юни 2007 година, а желаещите да са сред първите собственици на iPhone, се редят на опашка от дни. В момент, в който почти всички останали предложения на пазара са с клавиатура или с добре познат класически дизайн, а малкото предложения със сензорен екран не са особено добри, iPhone буди огромен интерес. Не особено заслужен, според някои от конкурентите на Apple.

Бившият изпълнителен директор на Palm обяснява, че неговата компания се е учила години, за да създаде добър телефон, и според него “компютърните момчета” няма как да го направят от първия път. Майк Лазаридис от RIM (BlackBerry) вярва, че фокусът върху дизайна ще изиграе лоша шега на Apple и ще трябва да се жертват много важни функции. Стив Балмър, който по това време управлява Microsoft, е още по-краен: “Можеш да си купиш Motorola Q за 99 долара. Apple е с най-скъпия телефон на пазара. Няма как iPhone да постигне сериозен пазарен дял. Никакъв шанс”.

Да, никакъв шанс...

 

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.