Историята на Twitter: Колко сила има в 140 знака?

Историята на Twitter: Колко сила има в 140 знака?

Трудно ми е да си спомня ежедневието, когато нямахме смартфони, социални мрежи и постоянен достъп до интернет. Времето, когато си правихме списък кой кога ще вземе игра от негов приятел и на кого трябва да я предаде след това, защото бяха рядкост. Часовете, които прекарвахме в някой компютърен клуб, за да играем Half-Life, StarCraft или ReVolt, а при по-добро менажиране на финансите през седмицата или неотдавнашен празник - окупирането на компютъра със самочувствие, ясно прозиращо зад думите “Шефе, сядам с начална”. Това беше преди 15 – 20 години, когато интернет беше едно по-различно място, но и нуждите ни бяха други.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

 


Днес искаме да сме винаги информирани, всичко е на една ръка разстояние и социалните мрежи и алгоритми властват над нас. Не изцяло, тъй като много неща зависят от нас, потребителите, но до голяма степен са отговор на новите ни нужди и навици. Именно заради тях през последните 15 години се появиха и развиха услугите, които днес са неразделна част от ежедневието ни - от MySpace и Facebook, през YouTube и Twitter.

Всяка една от тези услуги запълва празнина, всяка има своята цел. Въпреки че днес Twitter остава една идея по-назад във възприятията на много потребители, тя беше в центъра на огромни по значения събития като първоизточник на информация. През 2009 година дори се появи изразът “Twitter революция”, а платформата често е определяна не просто като социална мрежа, но и като новинарска услуга.

Twitter ни даде нов канал, чрез който да се информираме, и то светкавично - със 140 знака в секунда.

Пътят
За разлика от Facebook, която винаги е имала по-сериозно присъствие в живота на хората, Twitter постигна изключително важно присъствие в света на новините и медиите. Би било прекалено наивно да вярваме, че зараждането на който и да е продукт или услуга е нещо изолирано от света. Не, това, което наистина жъне успех, е това, което има какво да даде на хората. В момента, в който идеята се оформя в главата на Джак Дорси, ураганът Катрина е нанесъл огромни щети, войната в Ирак продължава, а сблъсъците са все по-ожесточени. В интернет MySpace все още е властелин на вниманието на тийнейджърите, YouTube скоро ще бъде купена от Google, а Wikipedia замества големите и тежки енциклопедии (да, дори зелените в няколко тома).

Периодът е ключов в развитието на технологиите и интернет, но още по-важни са именно нуждите на обществото и ситуацията, в която се намира светът и заформящите се връзки между хората - не просто директен контакт, а формирането на онлайн общности, на взаимна помощ. Хората от единия край на света могат да научат повече за това как живеят тези на другия край не чрез новинарската емисия, а чрез YouTube и Wikipedia. Именно това беше идеята на Web 2.0 и тази идея се реализира именно чрез тези услуги.

Историята
Рожденият ден на Twitter е 21 март 2006 година. Според официалната версия, която вероятно е много по-опростена от това, което наистина се е случило, движещата сила зад платформата е Джак Дорси. Първоначално идеята му е да се създаде услуга за комуникация, базирана на SMS (текстови съобщения), в която всеки да споделя своя актуален статус и какво прави.

Дорси разказва за тази платформа на Евън Уилямс, който към момента вече е продал услугата Blogger на Google и е сред основателите на Odeo, стартъп за подкасти. Идеята явно си заслужава, защото Уилямс и другите основатели на Odeo, Биз Стоун и Ноа Глас, се захващат сериозно с развитието ѝ.

Прототипът бил готов, а името Twitter им се сторило подходящо, тъй като платформата била приятна и забавна за използване. Е, няма да е 2006 година, ако изписването не е без гласни - twttr. Дорси изпраща първото съобщение в Twitter именно на 21 март 2006 година - “настройвам своя twttr”, като, както добре знаем, лимитът за съобщение е 140 символа. Нещо, което се промени през 2017 година, когато ограничението скочи два пъти. Интересно е, че според Twitter публикациите обикновено са около 50 символа, а когато хората искат повече, просто пускат повече съобщения.

Самият Twitter става достъпен за потребители на 15 юли 2006 година, а малко по-късно същата година е отворен и сайтът, с който се подреждат всички туитове. В началото на 2007 година интересната идея, разработена под шапката на Odeo, става основен бизнес на компанията. Фактът, че през 2005 година Apple добавя подкасти в iTunes също е предзнаменовател на края на Odeo. Добрата новина е, че Уилямс, Стоун, Глас и Дорси имат нещо по-интересно.

Първоначално потребителите не обръщат сериозно внимание на Twitter, но това се променя през март 2007 година на конференцията SXSW. Дневните туитове скачат до 60 000 дни. Днес са по 500 млн., а активните месечни потребители са 326 млн. Давам тези числа тук, защото за малко повече от 10 години Twitter се превръща в нещо много важно не само за потребителите, но и за политиката и дори медиите. Честно казано аз се присъединих към Twitter на много късен етап (2015 година), но все още си спомням едно от най-големите доказателства за силата на тази платформа - събитията около Арабската пролет.

Очаквайте продължение на темата...

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.