Иво Христов: Позицията на ЕК по отношение влиянието на 5G върху здравето е "безотговорна"

"5G революцията, която ще промени из основи начина по който живеем, работим и правим бизнес, вече е в ход", заяви Иво Христов, евродепутат и член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП, който бе домакин на събитие на тема "Разгръщане на 5G технологията в ЕС – възможности и предизвикателства". Според него тя ще бъде гръбнакът на европейската дигитална икономика и двигател на иновациите, като обещава да промени сериозно сектори като енергетика, транспорт и здравеопазване.

Иво Христов посочи, че 5G е естествена еволюция, тъй като светът, в който живеем, е все по-свързан, но Европа изостава в разгръщането на новите мрежи, които имат потенциала да дадат стратегическо предимство и да направят икономиката на Съюза по-конкурентоспособна. Пътната карта на ЕС предвижда до 2025 5G мрежите да покрият всички основни пътища и градски зони, но според Иво Христов необратимостта на процеса трябва да ни накара да обърнем внимание на свързаните с тях съображения – екологични, здравни, етични и по отношение на сигурността.

"Към момента ЕС не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията. Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е необходима, въпреки предупрежденията на част от научната общност. Намирам това за безотговорно.", заяви Иво Христов. Евродепутатът обяви, че е отправил предложение към Панела за бъдещето на науката и технологиите (STOA) – научният инструмент за изработване на политиките на Европейския парламент, да изготви изследване за потенциалните ефекти върху здравето и околната среда от въвеждането й. Според Христов резултатите от него се очакват през следващите няколко месеца, което ни се струва кратък срок за подобно мащабно проучване.

На откриването на събитието говори и българският комисар Мария Габриел, която отговаря за изследванията, образованието и културата в новата Европейската комисия. Тя заяви, че споделя мнението на Иво Христов за значението на 5G и посочи, че не трябва да се фокусираме върху скоростта на технологията, а върху нейните приложения във всички важни области за европейците. Мария Габриел посочи, че трафикът на мобилни данни нараства ежегодно с поне 50%, а бъдещите приложения ще изискват още по-голям капацитет, по-висока скорост и по-кратко време за реакция.

Габриел изтъкна, че съгласието на страните членки до края на 2020 да координират честотните спектри (като част от новия европейски кодекс за електронни съобщения) е окуражаващо, защото така може да се избегнат грешките при 3G и 4G мрежите. Вече има и европейска пилотна инфраструктура за изпитване на 5G технологии, което е стъпка към изграждането на трансгранични коридори с 5G по пътя към следващия етап за реализиране на свързани решения за автономна мобилност. Мария Габриел се надява въвеждането на новите технологии да стане равномерно в ЕС, за да се избегне разделението между страните.

В европейската агенция за киберсигурност EMISA вече има нова група, която за първи път ще даде предложение за европейски рамки за сертифициране на продукти и услуги по отношение на тяхната сигурност. Габриел смята, че това е едно от първите неща, което трябва да се направи на европейско ниво по отношение на 5G, защото тези мрежи трябва да бъдат сигурни навсякъде на територията на ЕС, защото те преминават през националните граници. Габриел изтъкна, че 5G ще увеличи взаимозависимостта между участниците в дигиталните вериги за доставки и ще даде още по-голямо значение на доставчиците от трети страни.

Това на свой ред налага внимателно оценяване на тези доставчици и степента на достъп и контрол, за да се избегнат свръхзависимости. Макар да не бяха споменати имена тези думи вероятно до голяма степен се отнасят и за Huawei, която активно участва в изграждането на мрежите от следващо поколение на много места в ЕС. Пред ЕК стои дефиниране на мерките за повишаване на сигурността след като отделните страни вече са готови със своите оценки на риска. До края на този месец държавите трябва да постигнат споразумение за мерките преди те да бъдат обсъдени от ЕП през януари и бъдат направени следващите стъпки.

Мария Габриел обърна внимание и на здравните аспекти от въвеждането на 5G. Според нея досега тази тема не е повдигана в рамките на Европейската комисия, но междувременно вече има различни кампании за дезинформация, които се възползват от страховете на хората. Това е нещо, за което очевидно тепърва ще се говори повече, а освен това е нужда намесата и на други еврокомисари.

На събитието, имащо за цел да отвори поле за дискусия относно ползите и предизвикателствата от внедряването на 5G мрежите и провело се в сградата на Европейския парламент в Брюксел, своите гледни точки представиха Джереми Годфри, председател на органа на европейските регулатори при електронните съобщения (ОЕРЕС), Марк Ванкопеноле (ръководител на звеното за правителствени връзки в Nokia), Ласло Тот (ръководител Публична политика в GSMA) и Пол Ланой (почетен член на ЕП и председател на екологичната организация GRAPPE). В дискусията, която беше модерирана от Самюел Столтън от EURACTIV, се включиха още проф. Владимир Пулков (ръководител на лаборатория „Интелигентни комуникационни инфраструктури“ в София Тех Парк), Джордж Оиконому (старши инженер в 5G екипа на VMware) и евродепутатите от групата на Зелените Мишел Ривази и Клаус Бухнер.

Джереми Годфри посочи, че са вече е постигната договорка за трите основни честотни обхвата (нисък, среден и висок) за разгръщане на 5G в Европа, но на някои места в Източна Европа все още предстои освобождаването им, което трябва да стане до края на следващата година. Все още обаче се работи по установяване на сценариите за употреба на новите мрежи извън очевидната за осигуряване на още по-бърз достъп до интернет, защото 4G мрежите не могат да се справят с нарасналото потребление на мобилен интернет.

Според него до 1-2 години най-изгодния начин за посрещане на това е инвестицията в 5G, а освен това тогава на пазара ще има и достатъчно съвместими смартфони. Другите начини на употреба като прецизно земеделие, умни градове, транспорт и сметосъбиране не са особено зависими от 5G и работят добре и с ползването на сегашните мрежи, но ще бъдат значително подобрени с 5G. Според Годфри е въпрос на еволюция и услугите, които ще ползват 5G, трябва първо да бъдат стартирани с 4G мрежи.

Марк Ванкопеноле изтъкна, че има няколко критични неща. Увеличеният капацитет спрямо 4G е едно от основните предимства, но истинския трансформиращ ефект ще е за бизнеса с намалената латентност на връзката, която ще разкрие много нови начини за употреба особено при автоматизацията в промишлеността и дигитализация на цели сектори в икономиката. 5G мрежите позволяват едновременната работа с много независими мрежови отрязъци (слайсове), което е важно за бизнес моделите на операторите и връщане на инвестициите им.

Ласло Тот също посочи, че начините на употреба на новите мрежи все още не са напълно определени, а освен това актуалните бизнес модели в земеделието, транспорта и умните градове могат да се извършват и през 4G. От GSMA смятат, че отвъд обикновената връзка и първите начини на употреба на 5G се задават нови възможности от пресечната точка на 5G с изкуствен интелект, big data, IoT и т.н.

Втората част на кръглата маса беше посветена на основните предизвикателства пред 5G – потенциалното влияние върху сигурността, опазването на личните данни и здравето. Тук се намесиха еколозите Пол Ланой, Клаус Бухнер и Мишел Ривази, които изказаха своите притеснения от въздействието на новата технология върху природата и здравето и подкрепиха мнението на Иво Христов, че е необходимо по-детайлно прочуване на ефектите от нея. Зелените атакуваха и експертите, които смятат, че Европа трябва да действа бързо, за да не изостане по отношение на 5G от останалите страни.

Професор Владимир Пулков заяви, че 5G технологиите са неизбежни, а освен това има действащи сили, които ще направят навлизането на 5G задължително, за да се покрият нуждите от по-високи скорости и капацитет. Според него това може да помогне и за по-широката цел за намаляване на европейските енергийни нужди. Тук му опонира Пол Ланой, който смята, че няма да има никакви ползи от 5G в енергийния сектор.

Той цитира проучване, че излъчванията от 5G станциите могат да имат негативно влияние върху насекомите, което на свой ред на навреди на екосистемите. Клаух Бухнер изтъкна, че ЕС трябва да следва своите правила като изпълни предпазния принцип по отношение въвеждането на 5G, което включва предприемането на превантивни действия при несигурност или потенциален риск.

 • Никъде не виждам източник на статията - да разбирам ли, че анализът е на mobilebulgaria и това е вашата гледна точка или е изкаран от някъде този пост? Радко, това не е анализ. В материала се цитират изказванията и гледните точки на участниците в конференцията.
  treyyy
 • Никъде не виждам източник на статията - да разбирам ли, че анализът е на mobilebulgaria и това е вашата гледна точка или е изкаран от някъде този пост?
  radko89
 • Вижте сега, от една братска държава казват да се кланят на икони и да пищят, че 5g убива ...Убива само Китайското 5g на Huawei.
  "Демократичното" американско 5g напротив - полезно е за здравето на човека и повишава имунитета му.
  Nik21
 • Друг е. Беше в кабинета на Президента, а сега е Евродепутат. Ясно. Благодаря ти [b]Боби13[/b] за бързия отговор.

  [b]P.S.[/b] Абе, май тия "ивохристовци" са се развъдили навсякъде като бездомните кучета!
  Nik21
 • Новина от MobileBulgaria Иво Христов: Позицията на ЕК по отношение влиянието на 5G върху здравето е "безотговорна" Този Иво Христов, да не би да е "професора" дето определи 80% от българите като дебили, или го бъркам с някой друг? Друг е. Беше в кабинета на Президента, а сега е Евродепутат.
  Боби13
 • Вижте сега, от една братска държава казват да се кланят на икони и да пищят, че 5g убива, кланят се, не задават въпроси. Като им звъннат от там се изпотяват целите. Нямат избор, разберете ги...
  tzincbg
 • Новина от MobileBulgaria Иво Христов: Позицията на ЕК по отношение влиянието на 5G върху здравето е "безотговорна" Този Иво Христов, да не би да е "професора" дето определи 80% от българите като дебили, или го бъркам с някой друг?
  Nik21
 • Тоя "сладур", откога започна да разбира и от 5G? Аман от популисти.
  simulant