"М-Тел" има най-бързата 3G мрежа в страната според NET CHECK

След като наскоро VIVACOM обяви, че 3G мрежата на оператора е с най-голямото покритие в страната, "М-Тел" реши да докаже, че неговата осигурява най-добри скорости на трансфер. За тази цел компанията се обърна към услугите на независимата германска компания за контрол на качеството на мобилните оператори NET CHECK. През юни и юли тя е провела серия от тестове в пет големи български града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе. Това са местата, в които 3G мрежата на телекома поддържа скорост на изтегляне на данни до 42 мегабита в секунда. Тестове на скоростта при изтегляне и изпращане на информация са извършени с най-новата версия на системата за измерване SwissQual Diversity, три USB модема Huawei K4605 и специално създаден сървър с две 1Gb линии към BIX (Bulgarian Internet eXchange) и са правени както статично, така и при движение с автомобил.

Резултатите, които посочват "М-Тел" като оператора с най-бързата 3G мрежа в страната, са базирани на повече от 2500 изпращания и изтегляния на файл през мобилната мрежа за фиксиран период от 60 секунди. В подробния доклад на NET CHECK се казва: "Ясно установено е, че "Мобилтел" притежава най-висока ефективност на FTP предаване и приемане на данни както по средни резултати, така и по максимална пропускателна способност. При около 50% по-висока средна скорост при приемане на данни и около 70% по-висока средна скорост при предаване на данни в сравнение със следващата по скорост мрежа е очевидно, че съществува ясно изразена дистанция между "Мобилтел" и останалите два оператора". Днес представител на NET CHECK връчи на телекома сертификат за "Най-бърза 3G мрежа в България".

3G мрежата на "М-Тел" поддържа най-високата досега в България скорост до 42 мегабита в секунда, която може да се ползва в пет от големите градове в страната - София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе. В още 540 населени места 3G мрежата на компанията поддържа скорост до 21 Mbps, като се планира до края на годината тя да е достъпна на цялата територия на страната. В други 520 населени места с население от над 1 милион и 800 хиляди души клиентите на оператора вече имат достъп до скорост 14.4 мегабита в секунда.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

 • Незнам какво означават тези стойности само ти казвам какво ми показа на speedtest! А първия път стойностите беха еднакви 11/11. Извинявам се има едно 0.11mbps:D:D:D Той и Крейзи е пропуснал нулата отпред, като мен.:D:D:D
  Ванката
 • [Quote]Незнам дали е верно, но от това, което съм чувал Мтел имат най бързото 3g, но както и Глобул с лошо покритие. Сега тествах айпада той е с Вивакомски нет и ми искара download:11mbps upload:12mbps Съжалявам, че не мога да ги сложа черно на бяло ама тоя айпад и тва немое.(angry)[/Quote] Хайде сега да не надценяваме скоростите на виваком ... няма как да си достигнал upload 12mbps, при положение че: [Quote] Максимална скорост на пренос на данните в 3G мрежата на VIVACOM: при download – 14.4 Mbps, при upload – 1.2 Mbps;[/Quote]
  SwollenMembers
 • Когато служители на Мтел(или някой др оператор)съобщават колко велики са работодателите им и какви скорости са достигнали ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ Е ДА ПОКАЖАТ СНИМКИ!Иначе никой няма да им повярва.От всичко прочетено по форумите,лично за мен няма колебание.Виваком е с най-добрия интернет. Аз преди 2г в Гърция бях на Cosmote(Имат нещо общо с Глобул).50 ЕВРО на месец,ужасен нет за лаптопа.Леко да духне вятър и скороста пада на..2,3,4кб.А мн често времето не беше идеално,та през повечето време на практика нямах нет въпреки 100те лв.А на един приятел,след като му съобщили,че първия месец му е неограничен нета,после му дойде сметка от 700 евро.
  Българин
 • Необходим ли е коментар ? .... Държа да разбера Crazy Heart къде точно и по кое време успя да достигне заветните 17 Mbps ?
  SwollenMembers
 • Verizon ряпа да яде, викаш.
  Sage
 • Дай скрийншот да видиме (woo)
  emosc [Vivacom]
 • За 2 чертички мрежа си е повече от екстра :) Хахах.. аз на т Note na 3G вчера 17 мегабита стигнах :) Не, че ги ползвам толкова де нооо важното е, че ги стигнах :)
  Crazy Heart
 • [Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ySymqERaHEA[/Youtube] Тази скорост на 4G, от Verizon не е ли колкото "[i]средната[/i]" скорост на 3G от М-Тел? :D
  Sage
 • Пример за "коректни" резултати от Speedtest: [Quote]Test Date: Jun 30, 2011 10:40:13 pm Connection Type: Edge Server: Plovdiv Download: 666.3 kB/s Upload: 562.8 kB/s Ping: 165 ms External IP: 85.118.193.177 Internal IP: 192.168.1.100, 10.8.139.228 Latitude: 42.90490 Longitude: 23.90245 A detailed image for this result can be found here: http://www.speedtest.net/android/64298519.png[/Quote]
  m75
 • Не мога да проумея,Вярвате и спорите на това дето "БИЕ ТЪПАНА ПО МЕГДАНА",а не на очите си! Колко платени теста се изписаха по пресата и показаха по рекламните блогове на телевизиите и всички са "най-бързи и най-добри" ама нет немааа. Личен пример от мен- След море бях на еко -селище,пропускам името да не е реклама, намира се след Гоце делчев.Сигнал от ментел и глобул Никакъв!,само виваком.Телефоните се побъркаха да се се закачат на разни чужди оператори. Тъй че вярвайте на"К..а не на тупана"
  dirk
 • [Quote]crazy, смърдиш ве брат, целия си омазан с .... айде почини си малко. То не бяха тестове в които си участвал, то не бяха жалби, то не бе чудо... Има една много мъдра поговорка: 'прекаления светец и богу не е драг' За особени заслуги явно те бяха пуснали малко отпуска преди седмица две. Като си много загрижен и безпристрастен защо пишеш само през работно време? Платен драскач такъв.[/Quote] Имам BAN на IP вкъщи, сложен от Spiderman ot selo или както там му беше ника. Нито един мод не пожела да го свали... За това пиша само от работа. ОТ време на време пиша и от таблета си но рядко.
  Crazy Heart
 • [Quote]Току що направх тест както си описал с Nokia N8 като мдем последователно пуснах торент и след това сайта speedtest.net Резултатите съвпадат, няма го това разминаване за които споменаваш, така че сайта за тестове си е коректен(yes)[/Quote] Лично аз му нямам доверие ... на 1 от 10 теста дава толкова висока скорост, която технически не е възможна, друг път пък зацикля и от 0 скача на 50mbps ?! Не казвам, че той е виновен за каквото и да е било, просто за мен по-достоверно е свалянето на файл/youtube, отколкото тази flash базирана джаджа (no) Жалко че не пазя един много интересен тест, който ми показа 300mbps :X
  SwollenMembers
 • crazy, смърдиш ве брат, целия си омазан с .... айде почини си малко. То не бяха тестове в които си участвал, то не бяха жалби, то не бе чудо... Има една много мъдра поговорка: 'прекаления светец и богу не е драг' За особени заслуги явно те бяха пуснали малко отпуска преди седмица две. Като си много загрижен и безпристрастен защо пишеш само през работно време? Платен драскач такъв.
  Paffkata™
 • Току що направх тест както си описал с Nokia N8 като мдем последователно пуснах торент и след това сайта speedtest.net Резултатите съвпадат, няма го това разминаване за които споменаваш, така че сайта за тестове си е коректен(yes)
  titan_t
 • [Quote]Тук няма как да не защитавам мтел.. лично съм участвал в мн тестове и знам за какво говоря! [/Quote]Добре, де - като ги защитаваш, ми обясни защо с Prima не мога да вдигна над 2 Mbps със същия смартфон, с който си точа средно с 4 Mbps през Вива? Говорим за София и Русе - на по 4-5 отдалечени едно от друго места тествано.
  Sage
 • [Quote]В крайна сметка май не могат да се вадят изводи от този сайт[/Quote] Сега пък сайта е оправдание на мтелската ниска скорост:D
  titan_t
 • Вярно така се казваше ;) [Quote]M-Tel was founded in March 1994 by Mr. [i]Krassimir Stoitcheff[/i] but was not launched commercially until September 1995 (as [B]Citron[/B]).[/Quote]http://en.wikipedia.org/wiki/Mobiltel :D(yes)
  Sage
 • [Quote]Най-после някой потвърди, че с различни устройства/SIM на М-Тел има различна скорост на трафика. [/Quote] Вече и в това си твърдение се съмнявам ... в момента ползвам телефона като модем, speedtest.net ми дава около 3mbps резултат максимално (пробвах няколко сървера в БГ), като пуснах сваляне на торенти варира между 6-8mbps при 10mbps телефон. В крайна сметка май не могат да се вадят изводи от този сайт (no) * става въпрос за М-тел
  SwollenMembers
 • Специално в София съм супер доволен от мрежата на Мтел, интернета ми е чук и винаги съм заковавал максимално допустимите от бившия ми телефон 3.6 мегабита скорост - с Опера направо излитам..:)
  asenna5
 • Който плаща, той поръчва музиката :)
  Боби13