Мобилните мрежи функционираха нормално въпреки земетресението

Мобилните мрежи функционираха нормално въпреки земетресението
Природните бедствия са истинските изпитания за възможностите на мобилните мрежи, или по-скоро за изпълнението им, и за наша радост през изминалата нощ те не предадоха хилядите българи, опитали се да се свържат с близки и приятели. По време на земетресението в Западна България, с епицентър до Перник, мрежите и на трите оператора действаха безпроблемно.

От GLOBUL съобщиха, че в първите часове след земетресението компанията е регистрирала 20 пъти повече обаждания и 7 пъти повече SMS трафик спрямо обичайнoто за този интервал от денонощието. В района на Перник и София, в часовете между 3 и 5 сутринтa, абонатите на GLOBUL са провели близо 1,5 милиона разговори. В периода непосредствено след земетресението мрежата на GLOBUL е останала стабилна и успешно се е справила с обслужването на пиковия трафик. Не са били регистрирани и никакви поражения в мрежовата инфраструктура на оператора, така че няма прекъсвания в мобилната услуга за клиентите.

Няма поражения и върху мрежата на "М-Тел" и тя продължава да е стабилна и да функционира нормално. Компанията е успяла да се справи с повишения трафик в часовете след първоначалния трус, който е бил средно 20 пъти по-голям от обичайния за това време на денонощието. В минутите след първия трус е регистриран 30 пъти по-голям трафик.

От VIVACOM също поясниха, че към 10 часа тази сутрин няма данни за засегнато оборудване в инфраструктурата на оператора и всички услуги работят нормално. В Перник трафикът между 3.00 и 4.00 часа сутринта е бил 1.9 пъти над най-натоварения час през деня, а между 4.00 и 5.00 ч. повишението е 1.3 пъти. В София трафикът между 3.00 и 4.00 часа сутринта е бил средно 20% над най-натоварения час през деня. Конкретно за Люлин, Обеля и Надежда увеличението е още по-голямо - 37%.

 • [Quote]Аз не казвам, че всички са имали проблеми...[/Quote]Естествено, то и нямаше да ти повярват. Аз съм с нает канал (като мега-VIP служител) и дори клетката да е фул, за мен винаги има резервиран достъп. Иначе целият оператор е бил умрял до 12 на обед. 72 приятели ми се оплакаха, че не са могли да се свържат. Само 3-ма са успели от 10-ия път. [Quote]Просто отбелязвам, че смущения в мрежата е имало...[/Quote]Много ясно, при такъв трафик... и разбира се, при Вива, с най-малкото абонати - няма да са на М-Тел, я!
  Sage
 • [Quote]въпреки това колежка споделя, че с вивакомската си карта не е успяла...[/Quote] Точно пък ментелския бот ще дава достоверна информация за конкуренцията!(angry) А не виждам с каква друга цел е направена темата освен опит за компрометиране използвайки бедствието.
  AVKansazov
 • Аз не казвам, че всички са имали проблеми... Аз проблем съм нямал също, защото съм спал :) Просто отбелязвам, че смущения в мрежата е имало... А това, че ти не си имал проблеми, не означава, че никой не е имал проблеми :)
  Troll_
 • Е за теб вече разбрахме, де. Аз пък говорих 4 пъти онази нощ - веднъж ме набраха и 3 пъти звъних аз. Никакви проблеми.:)
  Sage
 • И мен са ме търсили на вива-та, но не са се свързали с мен... Не че аз не продължих да си спя де, но нямах пропуснато обаждане, нито нищо
  Troll_
 • Е, как така [B]колежка[/B], а с Вивакомска карта?! Я строго мъмрене пред Личен Състав. (angry)
  Sage