"Мтел" с нова идентичност и философия

Днес "Мтел" представи новата си корпоративна идентичност, която, признаваме, не ни изненада - Mobile Bulgaria първи я разкри още на 10 септември, а по-късно ви показахме и по-качествено изображение. Премиерата на промяната беше днес, а на събитието разбрахме, че тя обхваща всеки един аспект от представянето на бранда. Промяна има и в името на телекома на български, което вече се изписва като "Мтел". От компанията изтъкнаха, че новият бранд съдържа и представя вътрешната промяна във философията и ценностите на компанията.

Променен е и фокусът, в който сега е клиентът като личност. "Нашата цел е все повече да ни възприемат като lifestyle provider, като партньор, който улеснява живота ви", заяви главният изпълнителен директор Андреас Майерхофер. В рекламната фотография вече ще се акцентира върху хората, а устройствата ще остават на заден план или изобщо няма да бъдат видими. Стилът определено е повече lifestyle, като дори и бизнес потребителите са показани не с костюми, а с по-непринудено облекло. Днес не бяха анонсирани нови предложения за потребителите, но според Майерхофер и това ще стане през идните дни.

Както писахме по-рано, новият слоган на компанията гласи "Повече за теб". При представянето Мария Опренова, ръководител на проекта за ребрандиране, разясни, че логото е образувано от символ, който представлява знаковата за "Мтел" буква "М", стилизирана като знак за безкрайност, и текстова част "tel". Символът "М" е изпълнен в разширена цветова палитра, която обаче остава в гамата на червеното. По отношение на етимологията на буквата "М" в много от древните култури тя изобразява "вода", буквата се свързва с течност, а нейната символика се свързва със знака за безкрайност. Анонсиран беше и нов звуков подпис на бранда - според компанията един от малкото в страната ни, който е решен в основен акорд C Major и наподобява вълна, а освен това носи усещането за безкрайно движение.

Новият бранд ще се появи и в магазините. Вече са готови 60 изцяло обновени обекта с вълнообразни елементи в интериора, като постепенно всичките 180 магазина на компанията ще бъдат преустроени. Техният дизайн е дело на австрийското архитектурно студио BEHF. Самото ребрандиране е създадено с помощта на английската компания Saffron Brand Consultants и е продължило 13 месеца. Междувременно по телевизията ще се завърти и първата реклама (може да я видите във видеото по-долу след музикалното изпълнение), която е заснета в България и е режисирана от Драгомир Шолев. Музикален фон е песента Mr. Blue Sky на Electric Light Orchestra.

Оферти на деня

 • Да звънна на *88 ама от какъв номер, то не останаха Ментелски номера, които да ползваме. Какъв им е националния номер за *88? Edit: Намерих националният им номер... Сега говорих с операторка и след като провери и ми каза, че наистина има платена неустойка за 3 месеца. Пусна случая към колегите си и ще се свържат с мен по телефона. Добре, че си пазя бележката, защото един приятел така беше платил неустойка, но не си беше запазил бележката и после го накараха 2-ри път да плаща.
  nmnikolov
 • Не чакай до понеделник, а звънни на *88 ако можеш. Имат по-големи права от магазините. Това от личен опит го знам Успех (yes)
  Swabhav
 • Мръсните копелета от Мтел пак напомниха за себе си! Не стига, че взеха неустойки за автоматично подновен договор прди 29.12.2011, ами сега след прехвърлянето на номера на майка ми от Мтел към Виваком дойде и последната фактура. Как подяволите след като вече са взели неустойка за оставащите месеци до края на договора сега в тази фактура вместо да има само сума за разговори са начислили и 1 месечна вноска?! Зануляването на сметката докато беше номера към Мтел ставаше на 28-ми. Заявката за прехвърляне пуснахме към 17-ти. Към 20 Септември платих 24лв (3 такси), като договора принципно беше до 28 декември 2012. И тези нещастници сега като е излезнала фактура и начисляват още 1 такса. Сега се разрових и за щастие намерих и касовата бележка за платената неустойка. Добре, че само съм я бил намачкал на топка, но не съм я бил изхвърлил... Утре отивам и предполагам, че ще се стигне до скандал, защото в магазин на Мтел ще ми кажат, че те нищо не могат да направят и щом така им излиза в системата то трябва да платя, пък после да си пускам колкото искам жалби.
  nmnikolov
 • [Quote]Та колко години труд е отнело това лого:|(woo)(whistle) [/Quote] абе че логото е грозно няма спор, старото "м" беше къде по-изпипано....ама не са го и копирали, чак толкова тъпи не са. това лого дето си го постнал някой си го е измайсторил на фотошопа да се избъзика с мтел :D
  berserk
 • https://pbs.twimg.com/media/A3jbPZeCYAAQd_X.jpg Та колко години труд е отнело това лого:|(woo)(whistle)
  omax
 • За Ментел само един виц е достатъчен за да усмее всичко с което са се захванали .... През 1876 Александъ Бел получава патент на САЩ No 174465, описващ метод и апарат… за предаване на говор и други звуци по телеграфа… с помощта на електрически вълни. И на следващия ден получил 2 фактури от Мтел. :P:P
  the_boh
 • Поздравление за добре свършената работа, браво.(yes) Така вече новото лого има завършен естетичен вид и най-добре показва тяхната същност.:D
  Ванката
 • Абе така като се загледам - новото лого на Ментел съвсем не изглежда зле, не и с добавката "entel" и махане на излишното разстояние до буквата "М" :D Да ме бяха наели по-рано щях безплатно да им го изработя (woo):P
  @PLAYLIFE
 • :DАнкъл Самюъл,не се предавай тепърва ще се посмее е ме още,браво @PLAYLIFE:D(yes)
  barni2011
 • Айде и аз си смених идентичността и философията:
  @PLAYLIFE
 • Ама Крейзи пак ли почнал да баламосва хората!?!? Ееееее не. Предавам се!
  Анкъл Самюъл
 • Като обършеш два шамара на пиклата, която се опитва да ти върти номерата - веднага ще "клекне" :) Явно това е начина да се действа с тези малоумници, макар че има по-зле и от тях - служителите на ВиваЦом, тях сякаш от училищата за бавнозагряващи ги подират...
  Воден-дух
 • Мтел ако не вземат неустойка по някакъв начин от напускащ клиент направо се поболяват. Crazy толкова ни обяснява за новата филосифия и отношение към клиента, но изобщо не коментира на споделения горчив опит от моя страна с Мтел тази година. Аз така и не разбрах как при едни и същи условия автоматични договори, които изтичат тази година за едните взеха неустойка, а за другите не. То по закон, който Мтел не признават, новия член за безсрочните договори важи и за завареното положение. Но както знаем Мтел и Глобул още от началото на годината се заядоха и продължават по същия начин да нарушават закона. И за да докажа, че няма промяна ще кажа, че част от номерата (5 на брой) бяха пренесени в рамките на последните 2 седмици.
  nmnikolov
 • Не знам доколко е променена философията и идентичността на М-Тел,но служителите/поне в офиса,който ме обслужва/са си същите селски тарикати/тки/.Дали са ходили на семинар,където да ги обучат в"правата вяра"не знам,но подхода им към клиентите е същия-арогантен!Веднага ще подкрепя"диагнозата" си с пример от вчера. Наш,фирмен,стационарен телефон,беше открит на името на моя съдружник.Едногодишния договор изтече април месец,тази година,което означава че се е трансформирал в безсрочен.Поради обективни причини,решихме да го закрием.Когато колегата отиде,да пусне едномесечното предизвестие за прекратяване,служителката му е заявила,че договора се е подновил автоматично и не може да го прекрати ,без неустойка.Изпратих съдружника ми втори път,да пусне предизвестие и да не им обръща внимание.Друга служителка,взела да му обяснява,че не било нужно да пуска предизвестие,понеже договора щял да се прекрати автоматично,след изтичането му,април месец?!?!?Той,разбира се пусна предизвестието и нещата са към своя край. Колко ли наивни клиенти/малко са тези,които са осведомени за своите права/,са излъгани по този арогантен начин.Явно сентенцията"Кьорав,карти не играе",е част от новия им слоган. И понеже Сърцатия отново е тук и брани честа на М-Тел,съм готов да му дам всички лични данни по случая,за да не ме обвини в празнословие и хейтърство.
  ne4o
 • [Quote]И явно не осъзнавате колко много носи това лого и този ребрандинг. Ще видите сами след време. [B]Помнете ми думите.[/B] [/Quote] Премиум, така си се обосновал, че направо взех да ти вярвам! (woo) Аз ще стана финансов директор на четвъртия мобилен оператор...[B]Помнете ми думите [/B]:D [Quote]Ако се съди по реакциите на повечето хора, то отдела [u]си е свършил работата повече от перфектно. [/u][/Quote] И какви са реакциите на повечето хора? Всеки плюе по тях, някой се сбогуваха с тях, а други даже предвещаха тяхната гибел... Това нещо хубаво ли е за компанията? Нито на мен, нито на някой друг му бе емоционално повлияно, че да се похвали, че отива утре в офис на Мтел да стане техен абонат, благодарение на ПР отдела на Мтел. На мен ми прави обратното впечатление - не стига, че хората ги мразят и ги плюят (не, че няма защо), ами след тази промяна [u]САМО[/u] на слогана - Мтел се превръщат в най-любима марка, ама в дъното на класацията :P Страшен ПР - няма що, още повече хора взеха да ги псуват ;)
  @PLAYLIFE
 • [Quote]Броя за юли-август наистина си седи там от дълго време. Септември вече свършва, а нова онлайн брошура няма...(no) Докато при другите два оператора онлайн списанието се обновява редовно! [/Quote] еее те затова смениха логото с такова приличащо на символа за безкрайност - сега тези списания ще важат безкрайно,същото важи и за тарифите и плановете :D даже няма вече да издават хартиени бройки от списанията, че нали са зелена компания, а ще важат старите броеве... :D:D:D а сега крейзи, обективния, премиума и другите от свитата(edit: за малко да забравя асенна5) ще се включат твърдейки, че нищо не разбираме и това била стратегията на мтел, за промяна на отношението към компанията и възвръщане на доверието във тази велика институция :D всичко е планирано много внимателно и прецизно, просто ние българите нищо не разбираме от тези неща, той пр-ът е много сложна наука :D:D:D @асенна5 - дам особено добре свършена е работата когато логото не се харесва на всеки 2ри, това в учебниците по пр се нарича скрито внушение - чрез грозното лого се постига чувство на съжаление в хората и така те от симпатия към компанията решават да и станат клиенти, поне следващия път да имат малко повече пари и да изкарат по-добър дизайн :D
  berserk
 • Това е с цел. Мисля, че списанието ще се забави още десетина дни. И съм склонен да се съглася с Премиум Къстъмър-а. Нещата ги правят буквално по учебник. Ама буквално. Всъщност точно си мислех тея дни, че ПР-кампанията на Мтел и тази на Епъл си приличат като две капки вода. Очевидно знаят от кой да копират. :) Ако се съди по реакциите на повечето хора, то отдела си е свършил работата повече от перфектно. Сега остава да довършат започнатото. Кампанията едва сега започва.
  asenna5
 • Броя за юли-август наистина си седи там от дълго време. Септември вече свършва, а нова онлайн брошура няма...(no) Докато при другите два оператора онлайн списанието се обновява редовно!
  devoted77
 • Факта, че по офисите до преди 3 дена го нямаше "списанието"/брошурката за септември!!!! А на сайта под брандираната иконка МТЕЛ СПИСАНИЕ се мъдри броя за [B]юли[/B]!?!?!? Вечна им пямят......
  kalchev
 • Което идва да докаже, че би било лоша идея да прекръстят Мегалан на М-Нетуърк, например.
  samoznai